L'Eurocambra declara l'emergència climàtica amb bona part dels populars en contra
També demana assolir la neutralitat en emissions tan aviat com sigui possible i no més tard del 2050
El Parlament Europeu ha declarat aquest dijous l'emergència climàtica a Europa. La declaració s'ha aprovat per 429 vots a favor, 225 en contra i 19 abstencions.
Hi han votat a favor la majoria del partit socialista, els liberals i Els Verds. Bona part del Partit Popular Europeu hi ha votat en contra perquè demanava que es parlés d'urgència climàtica i no d'emergència.
La declaració inclou objectius ambiciosos, però té molta càrrega política i poques conseqüències pràctiques. Haurà de ser la Comissió, i en última instància, els estats membres de la Unió, els qui prenguin mesures concretes per fer-hi front.
La resolució de l'Eurocambra demana específicament a la Comissió que, a partir d'ara, qualsevol proposta legislativa i pressupostària es faci tenint en compte l'objectiu d'impedir que l'escalfament global augmenti més d'un grau i mig.
Assolir zero emissions no més tard del 2050
En una altra resolució, el Parlament urgeix la Unió Europea perquè sotmeti a la Convenció de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic la seva estratègia per assolir la neutralitat climàtica -balanç zero d'emissions de gasos d'hivernacle- tan aviat com sigui possible i el 2050 com a molt tard.
Durant el debat que es va produir dilluns, el francès Pascal Canfin, president del Comitè de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària, ha valorat així la posició europea davant la conferència que començarà a Madrid el 2 de desembre:
"El Parlament Europeu acaba d'adoptar una posició ambiciosa de cara a la COP25 de Madrid. Tenint en compte l'emergència climàtica i ambiental, és essencial reduir les nostres emissions de gasos d'efecte hivernacle un 55% el 2030. Això també envia un missatge clar i oportú a la Comissió, poques setmanes abans de la publicació de la Comunicació sobre el Green Deal."
El Parlament assenyala que les reduccions dels sectors de l'aviació i el transport marítim són molt menors de les necessàries. I afegeix que tots els països haurien d'incloure aquestes emissions en els seus plans nacionals. També demana a la Comissió que proposi la inclusió del sector marítim en el sistema europeu de comerç d'emissions.
Segons els diputats, la UE hauria de contribuir el doble que ara al Fons Internacional Verd pel Clima. Assenyala que els compromisos dels països desenvolupats no assoliran l'objectiu de sumar 100.000 milions de dòlars el 2020.
Finalment, fa una crida urgent a tots els països per eliminar tots els subsidis al carbó el 2020.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàticaParlament Europeu