El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a Riga
El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a Riga
Riga

L'Eurogrup aplaudeix Espanya però insisteix que calen més reformes en matèria laboral i fiscal

Els ministres europeus examinen l'últim informe dels inspectors de la Comissió Europea i el Banc Central Europeu sobre el rescat bancari espanyol

RedaccióActualitzat

Espanya surt ben parada de la cimera de l'Eurogrup a Riga. A la capital de Letònia, el conjunt de ministres d'Economia i Finances de la zona euro han aplaudit la millora macroeconòmica d'Espanya.

Les conclusions de la cimera s'han centrat en l'elogi, però els ministres no han oblidat la petició de més reformes. El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha estat l'encarregat d'apaivagar l'optimisme de l'estat espanyol. Abans d'entrar a la reunió, Dijsselbloem ha avisat Espanya que no n'hi ha prou amb les reformes que ja ha fet si vol consolidar el seu creixement.

"L'economia espanyola s'està recuperant molt bé i Espanya ja ha fet moltes reformes, però crec que en pot fer més"

Dijsselbloem  reconeix que el govern espanyol ja "hi està treballant" i cita el mercat laboral i reformes fiscals.

El govern espanyol ha respost Brussel·les que la reforma laboral a Espanya "ja està feta", i que "està donant resultats". N'ha parlat la ministra de Treball, Fàtima Báñez, despres del consell de ministres.

Economia amb desequilibris

El grup europeu s'ha vist a Riga per tractar el rescat grec, però tenien un ull posat a Madrid. Dijsselbloem ha explicat que volia aprofitar la trobada per parlar amb el ministre espanyol Luis de Guindos.

A més, l'Eurogrup ha examinat l'últim informe dels inspectors de la Comissió Europea i el Banc Central Europeu sobre el rescat bancari espanyol, que puja a 41.300 milions d'euros. Els inspectors van visitar Madrid entre el 12 i el 18 de març.

En l'informe s'assenyalen "desequilibris significatius en l'economia espanyola". El més citat és l'atur i, després, el deute de l'Estat. Per això demanen "mesures addicionals" com la liberalització de serveis professionals.

L'estat espanyol va tornant els diners del rescat i l'Eurogrup no té por que hi pugui haver un impagament. El govern de Mariano Rajoy va tornar 1.300 milions el 2014 i 1.500 més al març.

Grècia preocupa

La tranquil·litat amb què els ministres europeus miren Espanya no s'encomana a Grècia. Atenes té pendent de presentar, encara, la llista amb les reformes detallades que li reclamen els creditors de l'antiga troica a canvi de garantir-li el finançament. De moment, no hi ha acord.

Els països de la zona euro no esperen cap acord imminent. L'antiga troica ha decidit canviar de tàctica amb el govern d'Alexis Tsipras i no posar-li més ultimàtums per presentar la llista. Consideren que Atenes ja té prou clar que no pot anar més enllà del 30 juny sense un acord per al finançament, perquè és quan s'acaba la pròrroga del rescat.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut