L'Eurogrup, incapaç d'un acord pels crèdits i els coronabons després de 16 hores reunit
Aquest dijous es tornaran a reunir per intentar retallar les diferències entre el nord i el sud que impedeixen arribar a un acord
La crisi del coronavirus està deixant al descobert les debilitats de la Unió Europea. Els ministres europeus de Finances han estat fins ara incapaços de posar-se d'acord per donar una resposta unitària a l'emergència econòmica que suposa aquesta situació. Per intentar superar aquest impàs, la reunió ministerial, per videoconferència, s'ha allargat 16 hores, fins a la matinada. I no se n'han sortit. Aquest dijous hi haurà una nova reunió.
Un cop més, les diferències entre els països del nord i del sud bloquegen l'acord. Els del sud, entre ells Espanya, demanen als 27 un esforç financer sense precedents a través de l'emissió de deute conjunt, els anomenats coronabons, que els països del nord no estan disposats a finançar. Es tracta, en definitiva, d'un paquet de mesures que suposaria més de 400.000 milions d'euros en crèdits per afrontar la crisi.
Espanya demana unitat davant l'emergència
El que es decideixi en aquesta trobada maratoniana que continuarà aquest dijous s'haurà de validar en una cimera de caps d'estat i de govern. Després de diversos intents, l'Eurogrup continua molt dividit a l'hora de consensuar aquestes mesures per pal·liar el gran impacte econòmic de la pandèmia.
Sobre la taula hi ha, especialment, la qüestió dels crèdits per evitar acomiadaments per les pimes o pels estats, aquests últims a través del fons europeu de rescat (MEDE) amb una discussió oberta sobre quines han de ser les condicions, en principi més suaus que les de la crisi financera.
Fora dels acords immediats, el punt de discrepància principal és l'emissió de deute conjunt a l'eurozona per finançar la recuperació econòmica. Una demanda d'Espanya, Itàlia, França i altres països.
Nadia Calviño, vicepresidenta espanyola i ministra d'Economia, fa aquesta reflexió davant les dificultats per consensuar una posició global:
"L'etiqueta no és el més important en aquest moment. Que es diguin eurobons, coronabons... això ens sembla secundari. El més important és que estiguem units. No és acceptable que cada país hagi de fer front sol als costos derivats d'aquesta emergència."
L'emissió de deute conjunt troba l'oposició més forta per part dels Països Baixos, on el Parlament ha aprovat rebutjar els anomenats coronabons. També hi estan en contra Alemanya i els països nòrdics.
En la reunió anterior, el ministre de Finances dels Països Baixos, Wopke Hoekstra, va demanar que s'investigués Espanya i Itàlia pels seus nivells actuals de dèficit i deute per negar-se a relaxar les condicions del MEDE. Aquest comentari d'Hoekstra el va qualificar de "repugnant" el primer ministre portuguès, António Costa.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Comissió Europea