L'Eurogrup mobilitza 500.000 milions d'euros per fer front a la crisi del coronavirus
- TEMA:
- Coronavirus
L'Eurogrup ha acordat un paquet de mesures econòmiques de mig bilió d'euros en ajudes i préstecs per donar suport als estats, empreses i treballadors davant l'impacte del coronavirus. Ho ha aconseguit després que Holanda ha accedit a alleugerir les condicions d'accés al fons de rescat.
L'acord dels ministres d'Economia i Finances de l'eurozona desbloqueja, d'aquesta manera, més de 500.00 milions d'euros en préstecs. També posarà en marxa a mig termini un fons de recuperació un cop superada l'emergència sanitària.
El primer a anunciar-ho ha estat el ministre francès de Finances, Bruno Le Maire, en un missatge que ha compartit a la xarxa social de Twitter.
"Excel·lent acord entre els ministres de finances europeus: 500.000 milions d'euros estaran disponibles immediatament. Un fons de recuperació per venir. Europa decideix i es mostra a l'altura de la gravetat de la crisi."
Segons l'acord, el fons de rescats (MEDE) donarà fins a 240.000 milions en línies de crèdit als estats membres. El Banc Europeu d'Inversions mobilitzarà 200.000 milions en préstecs per a empreses i el fons contra la desocupació proposat per la Comissió Europea posarà a disposició dels governs uns altres 100.000 milions.
L'Eurogrup ha aconseguit aquest acord sobre les bases d'un document previ que havien pactat França, Alemanya, Espanya, Itàlia i els Països Baixos. També tenia el suport del president de l'Eurogrup, Mario Centeno. I, finalment, ha tingut el vistiplau dels Vint-i-set.
Els intensos contactes bilaterals de França i Alemanya han servit per desbloquejar l'enfrontament entre Holanda i Itàlia a compte dels fons de rescat.Segons fonts diplomàtiques, l'acord ha estat possible després que Holanda ha retirat la seva exigència que l'accés a la línia de crèdit estigui subjecte que els països beneficiaris compleixin condicions macroeconòmiques, com reformes estructurals, cosa a la qual es negaven Itàlia i Espanya.
El govern espanyol ha defensat des del començament de la negociació que les condicions dels préstecs s'havien de suavitzar al màxim i en cap cas podien consistir en reformes estructurals o programes de privatització ja que cap estat és responsable de la crisi provocada per la pandèmia.
La vicepresidenta d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, l'ha qualificat de "bon acord".
El pacte s'ha aconseguit després d'un segon intent després que aquest dimecres van haver de suspendre la reunió per falta de consens.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Comissió Europea