
El pistoler de Tarragona, primer pres preventiu que se sotmet a l'eutanàsia a Catalunya
Sense judici ni sentència, les víctimes del tiroteig temen que la mort de l'extreballador de Securitas les deixi sense cap reparació
L'exvigilant de seguretat Eugen Sabau, conegut com "el pistoler de Tarragona", ha rebut aquest dimarts l'eutanàsia que va demanar i que va autoritzar la justícia, malgrat que les víctimes s'hi oposaven perquè encara no havia pogut ser jutjat.
Segons han informat a Efe fonts properes al cas, al "pistoler de Tarragona" se li ha aplicat la mort assistida al mòdul penitenciari del Consorci Sanitari de Terrassa.
L'extreballador de Securitas Direct va sol·licitar la mort assistida arran de les lesions medul·lars irreversibles patides durant el tiroteig en què va ferir 3 excompanys de feina i dos mossos d'esquadra, un dels quals de gravetat.
L'execució de l'eutanàsia deixa el cas tancat i les víctimes temen que, en no haver-hi ni judici ni sentència, es quedin sense indemnitzacions i sense la possibilitat que es faci justícia.
La defensa havia demanat el seu trasllat en un hospital ordinari on es pogués acomiadar en llibertat dels seus familiars, però la titular del jutjat d'instrucció número 5 de Tarragona ha denegat la petició.
Creu que hi hauria risc de fuga, que el trasllat "no alteraria en excés" la seva actual situació, que els familiars també el poden visitar a l'Hospital Penitenciari i que no s'ha penedit del seu atac.
La jutgessa reconeix que "atesa la situació mèdica en què es troba l'investigat" sí que s'han "mitigat" altres condicionants com "el risc de reiteració delictiva, d'atemptat contra la integritat de les víctimes o d'alterar fonts de la prova", però tot i així n'ha denegat el trasllat.

Una lesió irreversible conseqüència de l'atac
Eugen Sabau va disparar contra tres companys de feina de l'empresa Securitas Direct on treballava i contra els agents dels Mossos d'Esquadra que intentaven detenir-lo.
Els fets van passar el passat 14 de desembre quan Sabau, de 46 anys, estava de baixa laboral. L'home va entrar a les oficines de l'empresa i, després de discutir amb els responsables, va disparar i ferir tres persones.
En la fugida també va ferir dos agents dels Mossos que miraven d'interceptar-lo, un de gravetat, abans d'atrinxerar-se en una casa abandonada de Riudoms.
En un tiroteig amb agents del Grup Especial d'Intervenció (GEI) que volien detenir-lo va rebre diversos trets que van provocar-li una lesió medul·lar irreversible que l'ha deixat paralitzat. Més tard se li va haver d'amputar una cama.
En un primer moment, l'home va ser ingressat inconscient a l'Hospital de la Vall d'Hebron, però la jutgessa que es va fer càrrec del cas en va decretar la presó provisional comunicada i sense fiança pels delictes de temptativa d'homicidi, atemptat a l'autoritat i tinença il·lícita d'armes.
En la interlocutòria, la jutgessa instructora afirmava que l'autor del tiroteig tenia una "absència de respecte per la vida humana" i que hi havia el risc que volgués atemptar novament contra les víctimes, "que eren el seu objectiu premeditat" i a qui considerava "l'origen de tots els seus mals,.

La intervenció del TEDH davant drets confrontats
Un cop conscient, i quan ja estava ingressat a l'Hospital Penitenciari de Terrassa, Eugen Sabau va demanar el dret a morir dignament, però una de les víctimes es va oposar a la petició.
L'advocat d'un dels mossos ferits al·legava que la justícia tenia l'obligació de mantenir l'investigat en vida i les víctimes tenien dret a obtenir justícia.
També el sindicat de Mossos USPAC va demanar que l'autor del tiroteig assumís "la seva responsabilitat" i que "les asseguradores, o qui hagi de ser" paguessin les indemnitzacions als ferits.
"Les víctimes han de sentir que se les ha protegit i s'ha fet justícia. A posteriori, que facin el que vulguin."
El cas, inèdit, confronta dos drets: el dret a morir dignament invocat per l'acusat i el dret de les víctimes a una resposta efectiva de la justícia pels seus actes.
El jutjat d'instrucció número 5 de Tarragona va desestimar els primers recursos de les víctimes i va autoritzar l'eutanàsia, que s'havia de practicar el passat 28 de juliol, però un nou recurs d'empara dels afectats va paralitzar l'execució de la mesura.
Tant el Tribunal Constitucional, primer, com el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg, després, han denegat els recursos presentats per les víctimes i han autoritzat l'execució de la sentència, programada per aquest dimarts.
- ARXIVAT A:
- Eutanàsia