L'Everest, el sostre del món, és gairebé un metre més alt que fins ara
La Xina i el Nepal s'han posat d'acord, per primera vegada, en l'altitud exacta del cim a partir de noves mesures preses després del terratrèmol del 2015
Des d'aquest dimarts, l'Everest, la muntanya més alta del món, a la frontera entre la Xina i el Nepal, és una mica més alta que fins ara.
Gairebé un metre més alta, de fet: després d'anys de discrepància, la Xina i el Nepal s'han posat d'acord sobre l'altura exacta de l'anomenat "sostre del món": 8.848,86 metres.
La muntanya, per tant, ha guanyat 86 centímetres d'altura respecte a la mesura oficial reconeguda fins ara pel Nepal, de 8.848 metres, establerta per l'Índia el 1954.
D'altra banda, és quatre metres més alta del que deia la Xina, arran d'un mesurament propi realitzat el 2005, que establia l'altitud de l'Everest en 8.844,43 metres.
La diferència entre les mesures preses pels dos països rau en el fet que la Xina no tenia en compte el mantell de neu que cobreix el cim.
L'acord ha arribat després que el Nepal va decidir, per primera vegada, prendre la seva pròpia mesura de l'Everest, arran d'informacions que apuntaven que el terratrèmol del 2015, de magnitud 7,8 i que va causar la mort de gairebé 9.000 persones, havia pogut alterar-ne l'altitud.
Hi va enviar un equip el maig del 2019, i va mesurar-ne l'altura utilitzant satèl·lits.
La Xina també hi va enviar una expedició, aquesta primavera, aprofitant que la muntanya estava tancada als escaladors a causa de la pandèmia.
Un cop preses les dues mesures, tots dos països s'han posat finalment d'acord.
La nova mesura ha estat anunciada, conjuntament i telemàticament, pels ministres d'Exteriors xinès i nepalès, Wang Yi, des de Pequín, i Pradeep Kumar Gyawali, des de Katmandú.
Gyawali ha declarat que la muntanya "s'ha mantingut com un símbol etern de bona relació i amistat contínua entre el Nepal i la Xina".
A més, ha recordat el nom nepalès -Sagarmatha- i tibetà -Qomolangma- de l'Everest, que era el cognom del geògraf britànic que va encapçalar els primers mesuraments de la muntanya, realitzats amb càlculs trigonomètrics quan encara no se sabia que era el cim més alt del planeta.
Es dona la circumstància que aquesta nova altitud oficial és lleugerament inferior a l'establerta el 1999 per la National Geographic Society i el Museu de la Ciència de Boston, als Estats Units, que també van fer servir satèl·lits.
El cim de l'Everest va ser trepitjat per primera vegada per una persona quan el 1953 hi van arribar l'alpinista Edmund Hillary, de Nova Zelanda, i el xerpa Tenzing Norgay.
Des d'aleshores, fins a 5.789 persones han arribat al sostre del món, pel vessant nepalès o pel vessant xinès, i almenys 311 hi han perdut la vida, mirant de fer el cim o bé quan tornaven al camp base després d'aconseguir-ho.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient