L'exassessor de Trump Steve Bannon, detingut per frau en donacions per al mur de Mèxic
- TEMA:
- Estats Units
Steve Bannon, l'exassessor del president Donald Trump en la cursa electoral del 2016, ha estat detingut per frau als donants d'una campanya per la construcció del mur entre els Estats Units i Mèxic.
La fiscalia federal de Manhattan l'acusa de crear una xarxa fraudulenta, juntament amb tres persones més, amb la qual haurien estafat els donants de 25 milions de dòlars per al finançament de la campanya "We build the wall" ("Construïm el mur").
Segons els fiscals, Bannon hauria rebut més d'un milió de dòlars a través d'una organització anònima.
El jutge ha imposat a Bannon una fiança de cinc milions i restriccions de viatjar a l'estranger, de manera que no podrà utilitzar vaixells ni avions privats sense autorització judicial. En la vista d'aquest dijous, Bannon s'ha declarat "no culpable".
Steve Bannon, una de les figures més notòries de l'alt-right
Steve Brannon és una de les figures més notòries de la nova extrema dreta dels Estats Units -coneguda com a "alt-right"- i el responsable del portal de notícies Breitbart News, la plataforma mediàtica d'aquest moviment.
Després de la campanya presidencial que va donar la victòria a Trump, Bannon va ocupar el seient de cap d'estratègia de la Casa Blanca. Des d'aquesta posició, va contribuir a articular el populisme d'extrema dreta i la fèrria oposició a la immigració que ha definit la política de Trump durant aquests tres anys i mig de mandat.
Bannon va abandonar la Casa Blanca l'agost del 2017 per les tensions amb altres assessors del gabinet de Trump. En els darrers anys, ha assessorat diversos partits d'extrema dreta a Europa, entre els quals Vox i el Front Nacional.
El president dels Estats Units, Donald Trump, ha definit la detenció del seu antic assessor com a "molt trista". També ha assegurat que es va oposar a la campanya de recaptació de fons per finançar el mur "perquè això és cosa del govern dels Estats Units".
Aquesta acusació contra un dels artífexs del fenomen Trump arriba en el moment que les enquestes apunten la victòria al candidat demòcrata Joe Biden en les eleccions del pròxim 3 de novembre.
Haurien estafat més de 330.000 simpatitzants del mur de Trump
La promesa electoral d'aixecar un mur entre els Estats Units i Mèxic va ser una de les claus de la campanya del 2016 i ha estat motiu de diverses batalles polítiques i judicials.
En aquell moment, més de 330.000 simpatitzants de la política migratòria de Trump van fer donacions a través d'una web de fons privats per a la construcció del mur, sense que s'hagi acomplert.
Acusen Brian Kolfage, la cara visible de la campanya
D'aquesta xarxa fraudulenta també s'acusa tres persones més, entre les quals Brian Kolfage, un veterà de la guerra de l'Iraq i empresari d'una companyia milionària que administra webs d'extrema dreta.
L'acusen d'embutxacar-se 350.000 dòlars per al seu ús personal, després de prometre que faria servir les donacions per construir el mur pel seu compte.
Kolfage va ser un dels fundadors de la campanya i la seva cara més visible i, segons la fiscalia, va utilitzar aquests centenars de milers de dòlars per dur una vida "fastuosa". Es preveu que comparegui aquest vespre a la cort federal de Florida, mentre que Bannon ho farà a Manhattan. Els dos acusats restants hauran de comparèixer a Florida i Colorado.
Aquesta causa judicial està dirigida des del tribunal federal que va processar l'antic advocat de confiança de Trump, Michael Cohen, i el seu actual lletrat, Rudolph Giuliani. El seu fiscal en cap, Geoffrey Berman, va ser destituït a principis d'any pel fiscal general dels Estats Units, William Barr.
Els càrrecs s'han fet públics el mateix dia que un jutge ha desestimat una demanda de Trump per impedir la publicació de la seva declaració d'impostos.
- ARXIVAT A:
- Estats Units Donald Trump