L'exconseller Santi Vila, nou director general d'Aigües de Banyoles
Arriba a aquest càrrec just després del límit de dos anys que imposa el règim d'incompatibilitats
L'exconseller Santi Vila assumeix des d'ara una nova funció, la de director general de l'empresa Aigües de Banyoles. Vila hi ha accedit l'endemà mateix que hagi vençut el límit de dos anys, establert pel règim d'incompatibilitats, i que s'aplica als alts càrrecs del Govern. Aquesta norma no permet tenir, abans d'aquest termini, activitats privades relacionades amb el càrrec.
Abans d'ocupar la cartera de Cultura, Vila havia estat conseller de Territori fins al 14 de gener del 2016. En aquest departament, va aconseguir que l'Agència Catalana de l'Aigua no cobrés el cànon de captació d'aigua de l'Estany de Banyoles a l'Ajuntament de la ciutat, que és copropietari de l'empresa on ara ha accedit l'exconseller. El municipi es va convertir en l'únic que no paga el cànon de captació.
Santi Vila va dimitir de l'últim govern el 26 d'octubre, el mateix dia que Carles Puigdemont va renunciar a convocar eleccions anticipades i un dia abans que el Parlament va declarar la República catalana.
Crítiques pel nomenament
El nomenament de Santi Vila ha estat criticat des de la CUP i també des de Barcelona en Comú. En aquest sentit, el tinent d'alcalde de drets Ciutadans de l'Ajuntament de Barcelona ha retret que el Codi de Conducta de la Generalitat no impedeixi que l'exconseller encapçali Aigües de Banyoles. Jaume Asens ho diu en un tuit:
La importància de que els Codis de Conducta no siguin paper mullat es veu en aquestes situacions 👇 pic.twitter.com/MfctoOrVkD
Jaume Asens #EnComú (@Jaumeasens) 16 de gener de 2018
Mireia Boya, de la CUP, també carrega contra Santi Vila en el seu compte de Twitter:
Les portes giratòries i el pagament amb càrrecs dels favors a l'empresa privada és això. El negoci de l'aigua. Per això la reclamem pública també. https://t.co/qoQ3PFzIQd
Mireia Boya Busquet (@yeyaboya) 16 de gener de 2018