Madrid

L'exdiputat del PP Jorge Trías diu al jutge que Bárcenas li va ensenyar els papers de la "caixa B"

L'exdiputat del PP ha declarat davant del jutge Pablo Ruz que l'extresorer li va ensenyar els papers on consten els sobresous i "comptabilitat B" del partit i li va confessar aquestes pràctiques. També ha admès que va organitzar una trobada entre Bárcenas i un subdirector d'"El País" en què el periodista va poder veure els papers.

RedaccióActualitzat
L'exdiputat del PP Jorge Trías Sagnier ha declarat davant del jutge Pablo Ruz, que instrueix el "cas Bárcenas", que l'extresorer li va ensenyar els papers on consten els sobresous i "caixa B" del partit.

Trías Sagnier va ser el primer de reconèixer el pagament de sobresous a la cúpula del partit. Davant del jutge, ha assegurat que Bárcenas li va ensenyar unes fotocòpies que coincideixen amb els manuscrits que ha publicat "El País" i que l'extresorer li va comentar que tothom del partit sabia que es pagaven sobresous en metàl·lic, que rondaven els 10.000 euros mensuals. Segons fonts jurídiques, també li va confessar que hi havia una "comptabilitat B" i que n'estava al cas l'extresorer popular Álvaro Lapuerta, que és la persona que tindria els documents originals.

Trías Sagnier ha negat haver filtrat els documents, encara que ha admès que, l'any 2010, va organitzar una trobada en un hotel de Madrid entre Bárcenas i el subdirector d'"El País", José Manuel Romero, en què el periodista va poder veure els papers. Segons l'exdiputat, Bárcenas pretenia que el diari fos menys dur amb ell per la seva imputació en el "cas Gürtel" i, al mateix temps, beneficiar Mariano Rajoy en detriment de la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal.

L'extresorer va contactar amb Trías Sagnier perquè l'assessorés després de ser imputat, i també sabedor de l'amistat entre l'exdiputat i el jutge que va començar a instruir el "cas Gürtel", Antonio Pedreira, que va aixecar la imputació a Bárcenas.

El 2011, Bárcenas va anar al seu despatx per ensenyar-li els manuscrits. Ell va analitzar els papers durant dues hores i li va explicar que hi veia un "escàndol polític" però no pas un delicte fiscal, tot i que alguns donatius anònims superaven el màxim legal permès. Bárcenas li va respondre que aquests pagaments es fraccionaven en la comptabilitat oficial.

Respecte els donatius dels empresaris, Trías ha afirmat al jutge que li semblaven pocs diners en comparació "amb el que sol pagar aquesta gent" i ha posat com a exemple que "la comissió de Convergència era del 3%".

En sortir de l'Audiència Nacional, Trías Sagnier ha remarcat que era allà "per haver dit la veritat i lluitar, com ho faig des de fa 40 anys, per la independència de la justícia".

En la sessió d'aquest 22 de maig, dos pèrits de la policia han ratificat l'informe grafològic que va avalar que la lletra dels manuscrits dels anomenats papers de Bárcenas és la de l'extresorer del popular.

Les declaracions al voltant d'aquesta suposada comptabilitat oculta del PP, en què haurien entrat milions d'euros en donacions presumptament il·legals i n'haurien sortit pagaments i sobresous a diferents càrrecs, van començar dilluns. Aquest dimarts, va declarar l'exministre i expresident balear Jaume Matas. Va admetre haver rebut 21.000 euros en quatre pagaments del Partit Popular l'any 2003 i va assegurar que va ser sempre via transferència bancària. També va admetre cobraments Jaime Ignacio del Burgo. Per la seva banda, l'exdirigent del PP basc Santiago Abascal també va admetre que va rebre 12.000 euros, però no recorda com els hi van pagar.

Retribucions legals, segons el PP

Per la direcció del PP, però, les declaracions de diversos càrrecs del partit demostren que les retribucions eren legals. De fet, els cobraments dels dirigents no tenen perquè constituir un delicte ja que eren, entre altres coses, per reconstruir habitatges afectats per atemptats d'ETA. Així, doncs, l'epicentre de la investigació és l'origen d'aquests diners.

La instrucció estableix que una desena de grans empreses espanyoles van fer donacions milionàries al partit que l'extresorer Luis Bárcenas controlava i repartia. Nou responsables d'aquestes grans empreses, com FCC o OHL, concessionàries d'obres públiques, declararan la setmana que ve davant del jutge Ruz.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut