En llibertat amb mesures l'exdirector dels Mossos Pere Soler i el segon de Forn
Soler i Puig han declarat davant l'Audiència Nacional com a investigats per dos delictes de sedició
L'exdirector dels Mossos d'Esquadra Pere Soler i l'ex-secretari general d'Interior Cèsar Puig, que va ser la mà dreta de Joaquim Forn, han declarat davant la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela en qualitat d'investigats per dos delictes de sedició en relació amb la suposada inactivitat dels Mossos durant els registres a la Conselleria d'Economia el 20 de setembre i el dia del referèndum de l'1-O.
La jutge els ha deixat tots dos en llibertat amb mesures cautelars. S'hauran de presentar cada quinze dies als jujtats, hauran d'entregar el passaport i els prohibeixen sortir d'Espanya. Així doncs, la magistrada no ha accedit a la petició de la fiscalia, que havia demanat llibertat sota fiança de 100.000 euros tant per a Soler com per a Puig.
La fiscalia considera que hi ha risc de fuga i reiteració, ja que hi ha companys seus fugits, i destaca la persistència del seu partit (JxCat) a investir un pres per la causa i a investir com a president "de facto" un fugat, així com a perpetuar el procés i a buscar "espais lliures" a l'exili.
El fiscal també acusa Soler de ser el "responsable polític" i d'"incitar" el major Josep Lluís Trapero.
"Soler és un comandament dels Mossos i responsable polític, la qual cosa és especialment rellevant en els fets investigats, però, a més del seu càrrec, és pública la seva inclinació al referèndum; fins i tot, així ho comunicava a Trapero, incitant-lo tàcitament almenys a no impedir el referèndum, assumint que s'anava a fer."
A més, recorda que el Tribunal Constitucional li va demanar expressament evitar el referèndum arran de la suspensió del decret pel qual el Parlament va aprovar la consulta, però va fer "més aviat el contrari".
El segon de Forn també declara
Soler ha declarat davant la jutge durant dues hores i quart. Després ho ha fet la mà dreta de Joaquim Forn, que ha explicat que es dedicava a qüestions pressupostàries i tècniques sense comandament. Tots dos han defensat que no dirigien operatius policials.
Soler i Puig, destituïts per l'aplicació del 155, han arribat a l'Audiència Nacional abans de les 9 del matí. El primer d'arribar-hi ha estat Cèsar Puig, que va ser la mà dreta de Joaquim Forn, acompanyat del seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas, quan passaven cinc minuts de dos quarts de nou. Deu minuts més tard ha entrat a l'Audiència l'exdirector dels Mossos Pere Soler.
Arribada de l'ex-secretari general d'Interior Cèsar Puig a l'Audiència Nacional per declarar davant de la jutge Lamela per sedició en relació amb la suposada inactivitat dels @mossos el 20/21S i l'1-O @324cat @elsmatins pic.twitter.com/vndCKnQPxb
Marta Viladot (@mviladots) March 9, 2018
Arribada de l'exdirector dels @mossos a l'Audiència Nacional per declarar com a investigat per sedició @elsmatins @324cat pic.twitter.com/XXMvoMks5o
Marta Viladot (@mviladots) 9 de març de 2018
La seva investigació se suma a la causa que Lamela ja té oberta per sedició contra l'excap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero, i la intendent del cos Teresa Laplana. D'aquesta manera, ja són quatre investigats en la causa.
Notícia relacionada: La jutge de l'Audiència Nacional deixa Trapero en llibertat sense fiança
La magistrada de l'Audiència Nacional actua a instàncies de la fiscalia, que considera que tots dos van tenir un paper "decisiu" a l'hora de fer realitat el referèndum. A banda dels dos delictes de sedició, Lamela apunta ara un possible delicte d'organització criminal.
La declaració arriba després que dimarts Carmen Lamela va declarar "complexa" la causa per sedició i rebel·lió, una declaració formal que permet allargar la instrucció un any més, en concret, fins al 27 de març del 2019, tal com havia demanat la fiscalia.
- ARXIVAT A:
- Procés catalàReferèndum 1-OArticle 155