L'exèrcit de Tailàndia pren el control del govern i suspèn la Constitució després de mesos d'inestabilitat
El cop d'estat arriba després de mesos de protestes continuades en un conflicte que divideix el país des de fa gairebé una dècada
Un cop dissolt el govern interí, Chan-Ocha s'ha adreçat al país per comunicar que el primer objectiu serà restaurar l'ordre i, després, impulsar reformes polítiques. També ha avançat el desplegament de tropes per facilitar l'evacuació dels manifestants de Bangkok, contraris al govern, i ha especificat que el fet que l'exèrcit agafi el poder no afectarà les relacions internacionals de Tailàndia. De tota manera, els Estats Units ja han condemnat el cop i el secretari d'Estat, John Kerry, ha advertit que tindrà "implicacions negatives" en les relacions bilaterals.
De moment, l'exèrcit ha suspès la Constitució i manté retinguts diversos membres del govern. A més, han decretat un toc de queda, han prohibit les assemblees públiques o qualsevol reunió de més de cinc persones i han ampliat la censura als mitjans d'informació estrangers. Ja s'ha desconnectat el senyal de la BBC i la CNN, entre d'altres mitjans. De moment, però, no s'ha complert l'amenaça de tallar internet. Encara que s'han tancat sis pàgines "inapropiades", sí que està disponible el servei de YouTube, per exemple.
Els tailandesos estan acostumats als cops d'estat, crisis polítiques i tocs de queda, i aquest dijous molts han tornat casa més aviat del que sol ser habitual, perquè tant el metro elevat com els principals centres comercials han tancat abans. Més enllà d'això, però, als carrers no hi ha hagut cap incident.
L'exèrcit ha informat que el toc de queda no afecta els passatgers internacionals ni serveis com els d'emergències. De tota manera, és probable que els viatgers que arribin a Bangkok les pròximes hores tinguin problemes per trobar taxi. L'ambaixada espanyola a Bangkok ha recomanat als turistes i als espanyols residents a Tailàndia, que són com a mínim 900, que es mantinguin allunyats de les protestes, i ha desaconsellat viatjar al país. La informació es canalitza per Twitter al compte @embajadaespbkk.
Els militars van decretar dimarts la llei marcial després de mesos de disturbis al carrer i una trentena de morts. Les protestes van acabar forçant la dimissió de la primera ministra, que tenia el suport de les capes més populars i de les zones rurals. Els instigadors de les manifestacions reclamaven la convocatòria de noves eleccions, que estaven previstes, en principi, per a aquest estiu.