Soldats israelians a l'exterior de l'hospital Al-Shifa (Exèrcit d'Israel)

Hamas confirma que l'exèrcit israelià ha entrat a l'Hospital Al-Shifa, a Gaza

Els militars israelians asseguren que l'atac al centre hospitalari més gran de Gaza és una operació "de precisió" contra l'organització islamista

Actualitzat

Hamas ha confirmat l'entrada de l'exèrcit israelià l'Hospital Al-Shifa de Gaza, aquesta matinada. L'exèrcit israelià, en un comunicat, ha anunciat l'operació militar, que ha qualificat "de precisió" per combatre Hamas i rescatar els ostatges segrestats des del 7 d'octubre. Ha assegurat que l'atac s'ha fet "en una àrea específica" del centre sanitari, a partir d'informació d'intel·ligència.

El doctor Munir al-Bursh, director general del Ministeri de Salut de Gaza, ha dit a Al-Jazeera que les forces israelianes havien atacat el costat occidental del complex mèdic. "Hi ha grans explosions i la pols va entrar a les zones on som. Creiem que es va produir una explosió a l'interior de l'hospital", ha dit Bursh.

Més tard, el portaveu del Ministeri de Salut de Gaza, Ashraf al-Qidra, ha dit al mateix mitjà que "l'exèrcit d'ocupació està ara escorcollant el soterrani. Són dins del complex, disparant i tirant bombes".

Imatge de dins l'hospital Al-Shifa durant un atac (Ministeri de Salut de Gaza)

Imatges d'armes

Hores més tard l'exèrcit israelià ha dit haver trobat "municions, armes i equips militars" de les milícies de Hamas a l'hospital, cosa que Hamas ja ha negat. El portaveu de l'exèrcit, Daniel Hagari, ha publicat al seu compte de Twitter imatges de soldats israelians a dins de l'hospital i imatges principalment de fusells:

També ha publicat un vídeo en el qual apareix el portaveu de l'exèrcit per a mitjans internacionals, Yonathan Konarikos, que es mou tranquil·lament per l'hospital explicant què és el que hi ha trobat: primer parla de les càmeres de seguretat tapades, armes amagades darrere una màquina de raigs X i també mostra un ordinador i alguns CD's que també atribueix a Hamas:
 


L'exèrcit israelià ha fet una crida a tots els milicians de Hamas que hi hagi a l'hospital perquè es rendeixin, i afegeix que han donat 12 hores per aturar la resistència el voltant de l'hospital, on asseguren han mort 5 milicians en els enfrontaments.

Hamas assegura que hi ha 650 pacients i entre 5.000 i 7.000 civils atrapats dins del recinte hospitalari. Queden trenta-tres nadons a la sala de nounats, després que en morissin sis per falta d'electricitat per a les incubadores. Aquest dimarts han hagut de fer una fossa comuna per al centenar de cadàvers que han acumulat, segons el portaveu del Ministeri de Salut de Gaza.

Aquest matí l'exèrcit israelià també ha publicat imatges de soldats descarregant caixes amb material per a l'hospital i incubadores, tot i que a l'hospital ja n'hi ha i no funcionen per falta de combustible, segons els metges del centre.
 

El portaveu de l'exèrcit d'Israel per a mitjans internacionals des de dins l'hospital Al-Shifa (Exèrcit d'Israel)

"Mans enlaire!", un testimoni des de l'interior

Els tancs israelians han entrat al complex hospitalari, aturats davant de diversos departaments, també la sala d'urgències, segons publica l'AFP d'una periodista des de l'interior de l'hospital.

Relata que, amb trets a l'aire, els soldats israelians, alguns amb passamuntanyes, han entrat a sales i pisos de l'hospital amb altaveus que criden en àrab a rendir-se:

"Tots els homes de 16 anys o més, aixequeu les mans enlaire i sortiu dels edificis cap al pati interior per rendir-vos."

La testimoni assegura que, immediatament, han anat sortint des de diferents departaments --com la unitat de cremats, la unitat de maternitat, atacada fa poc, la unitat de cirurgia i, fins i tot, la unitat de diàlisi-- centenars d'homes joves.

A la gran esplanada del complex hospitalari, explica, hi ha un miler de persones amb les mans enlaire. Algunes les han obligat a despullar-se.

A l'interior, els soldats busquen habitació per habitació combatents de Hamas. Escorcollen dones i nens, i n'hi ha que els han fet passar per un detector com el que van utilitzar al corredor d'evacuació al sud de la Franja, diu la periodista.

Cossos a l'exterior de l'hospital Al-Shifa aquest dilluns (Ahmed El Mokhallalati / Reuters)

El setge de l'Hospital Al-Shifa

Fa dies que l'Hospital Al-Shifa, el més gran de la Franja, és un objectiu de les forces armades israelianes, que asseguren que a sota del complex hospitalari hi ha el centre militar de Hamas.

Des d'aquest cap de setmana, Israel manté sota setge l'hospital, perquè el considera un objectiu militar. Assegura que Hamas amaga el seu centre de comandament sota el centre sanitari i utilitza l'hospital i els túnels que hi ha per ocultar les operacions militars i per retenir ostatges.

Hamas ho nega, però en les últimes hores el servei d'intel·ligència dels Estats Units ha confirmat la versió d'Israel. Sabrina Singh, portaveu del Pentàgon, ha dit que "tenim informació que Hamas i la Jihad utilitzen hospitals, entre els quals el d'Al-Shifa, com a forma d'ocultar les seves operacions militars i donar-hi suport i de retenir ostatges. Tenen túnels sota aquests hospitals".

 

Per la seva banda, el govern nord-americà de Joe Biden ha posat límits a l'atac. En un comunicat, el portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca explica que no acceptaran una acció massiva o des de l'aire, "per protegir innocents".

"No donem suport a abatre un hospital des de l'aire i no volem veure cap cop de foc en un hospital on hi persones innocents, indefenses, persones malaltes que intenten rebre l'atenció mèdica que es mereixen es veuen atrapats en el foc creuat. Els hospitals i els pacients han d'estar protegits."

Hamas interpreta que els Estats Units han donat "llum verda" a Israel per atacar l'hospital i fa Israel i Joe Biden "totalment responsables" de l'operació, però els nord-americans ho han negat posteriorment haver donat permís per a l'operació. 

El portaveu de mitjans de comunicació de Hamas, Ezzat al-Racheq, ja ha advertit que l'atac d'Israel a l'hospital Al-Shifa no és una victòria --"l'entrada dels tancs ocupant l'Hospital Al-Shifa no és un èxit. L'Al-Shifa és un edifici mèdic i civil, i no un lloc militar", ha dit--, sinó que demostra la "immaduresa política" del govern de Netanyahu: "un acte teatral que ningú es creurà i que no servirà de res".

Israel ordena evacuar pobles del sud de la Franja

L'exèrcit israelià ha ordenat per primera vegada l'evacuació de pobles del sud de Gaza. Fins ara ha forçat el desplaçament d'un milió i mig de persones de la meitat nord de la Franja fins al sud, però aquest dimecres ha llançat des de l'aire octavetes a quatre localitats properes a Khan Yunis, al sud de la Franja, properes també a Israel amb el text:

"Per la seva seguretat cal evacuar immediatament el seu lloc de residència i anar a refugis coneguts"

Els primers camions amb combustible entren a Gaza

Un primer camió de combustible procedent d'Egipte ha entrat aquest dimecres pel pas de Rafah a la Franja de Gaza. És el primer subministrament de combustible que entra a Gaza des de l'inici de la guerra, segons ha informat el mitjà estatal egipci Al Qahera News.
El combustible està destinat als vehicles de l'ONU "per facilitar el repartiment d'ajuda" dintre del territori de la Franja. L'ONU va advertir que la falta de combustible aviat l'obligaria a aturar les seves operacions.

Els primers combois d'ajuda humanitària van creuar el pas de Rafah cap a Gaza el 21 d'octubre, quinze dies després de l'inici de la guerra. Israel va negar l'entrada de combustible per evitar que servís a les forces de Hamas.

ARXIVAT A:
Guerra a GazaHamasIsraelGazaPalestina
Anar al contingut