Familiars d'organtizacions internacionals refugiades en un edifici de la UNRWA

L'exèrcit israelià encercla la ciutat de Gaza mentre ja hi ha més de 9.000 palestins morts

Hamas demana un "corredor humanitari segur" per poder traslladar ferits del nord cap al sud
Redacció /Agències Actualitzat
TEMA:
Guerra a Gaza

Després de quatre setmanes d'ofensiva, l'exèrcit israelià assegura que han aconseguit encerclar la ciutat de Gaza mentre a la Franja el nombre de morts ja supera els 9.000 i el nombre de ferits arriba gairebé als 23.000.

Aquest era un dels objectius militars de l'exèrcit israelià, a més de dividir la Franja en dues parts i que també ha aconseguit. Això també ha estat confirmat pel mateix govern de Hamas a la Franja de Gaza qui ha dit que "l'exèrcit d'ocupació israelià ha pres el control de totes les carreteres que van del nord al sud de Gaza, inclús la carretera costanera".

A més, Hamas ha instat a la comunitat internacional a pressionar per crear un "corredor humanitari segur" que serveixi per traslladar els ferits de nord a sud ara que Egipte ha obert el pas de Rafah, que connecta Gaza amb la península egípcia del Sinaí.

Manifestació propalestina a Manhattan, als Estats Units (Reuters/Mike Segar)

Amb tot, els bombardejos, sobretot al nord de la Franja, no cessen i sembla que està lluny un alto el foc. De fet, el portaveu de l'exèrcit israelià ha dit que "no està en absolut sobre la taula", ja que estan "lliurant una guerra per desmantellar Hamas".

L'exèrcit israelià, a més, ha assegurat que ha matat aquest dijous més de 130 milicians amb atacs per terra, mare i aire, a més de "ferotges batalles" i combats cos a cos.
 

Una muntanya de runa

El 90% de Beit Hanoun, al nord de la Franja, està destruït. El 25% de la ciutat de Gaza és una muntanya de runa que ara l'exèrcit d'Israel ha encerclat amb tancs i infanteria.

Fins a 16 dels 35 hospitals de la Franja estan sense funcionar per falta de combustible i es calcula que a més de les 9.000 víctimes identificades, hi hauria unes 2.000 persones sepultades sota la runa dels edificis.

També segons Hamas, Israel hauria llançat 25.000 tones d'explosius sobre la Franja de Gaza i hauria destrossat uns 8.000 edificis residencials.

L'ONU ha confirmat que quatre de les seves escoles, que serveixen com a refugi per a desenes de milers de persones, han estat danyades pels bombardejos.

Un d'aquests centres es troba, precisament, al camp de refugiats de Jabalia. Durant els últims dos dies Israel l'ha bombardejat, el més densament poblat de Palestina, deixant prop de 200 morts i portant les Nacions Unides a parlar de possibles crims de guerra a Gaza.

Soldats israelians abraçant-se en l'enterrament d'un altre soldat mort en combat (Reuters/Evelyn Hockstein)

Blinken a Israel

Aquest divendres, el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, visitarà Israel, quan per primera vegada els Estats Units han parlat d'una possible pausa humanitària i han considerat que no vulneraria el dret a la defensa d'Israel.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha tornat a anunciar que no cedirà en l'ofensiva. Va prometre la devastació de la Franja, i sobre això sí que està complint la seva paraula.

Soldats de la FINUL, la força de les Nacions Unides a la frontera entre Israel i el Líban (Reuters/Aziz Taher)

També aquest divendres, el líder de la milícia libanesa de Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, farà el seu primer discurs des de l'inici de la guerra a Gaza la qual també ha portat la milícia a diversos enfrontaments amb víctimes mortals a la frontera amb Israel.

En paral·lel, les hostilitats continuen també a la frontera entre Israel i el Líban amb intensos enfrontaments entre l'exèrcit israelià i les milícies xiïtes de Hezbollah.

Les tropes israelianes han atacat diversos objectius en territori libanès, incloent-hi forts bombardejos des de l'aire i amb tancs contra posicions de la milícia libanesa. Aquesta és la pitjor escalada a la frontera des de la guerra del 2006.

 

 

ARXIVAT A:
Guerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut