L'exèrcit israelià es retira de l'hospital Al-Shifa de Gaza després d'arrasar-lo
- TEMA:
- Guerra a Gaza
L'exèrcit israelià s'ha retirat de l'hospital Al-Shifa aquest dilluns deixant-lo completament arrasat. No n'ha quedat res de la principal infraestructura sanitària que els havia quedat als palestins de la Franja. Acaben així dues setmanes d'ofensiva contra aquestes instal·lacions, que han inclòs atacs de l'aviació, l'artilleria i la infanteria mecanitzada israelianes i que també han fet miques els edificis dels volants.
El balanç d'aquesta última ofensiva israeliana varia segons les fonts: mentre l'exèrcit israelià diu haver matat 200 terroristes, com anomenen els milicians de Hamas i la Jihad Islàmica, fonts palestines parlen de 400 morts sense distingir entre civils i combatents.
No n'ha quedat res ni de l'edifici de cirurgia, on hi havia les unitats de cures intensives, ni dels departaments d'urgències, cirurgia general o ortopèdia, que estaven a tocar. L'OMS també s'ha referit a les víctimes i ha lamentat la mort de desenes de malalts des que va començar el setge israelià a l'hospital, sigui en atacs directes o per no poder rebre l'atenció mèdica necessària.
Una destrucció a gran escala que ha deixat absolutament en ruïnes un hospital on han buscat refugi unes 30.000 persones des que va començar la guerra contra Gaza, ara fa sis mesos. Milers de palestins desplaçats que veien, en aquest hospital, l'únic edifici que quedava dempeus on portar malalts i ferits, protegir-se dels franctiradors, els atacs aeris israelians, la gana i les inclemències del temps. Alguns havien provat sort abans en escoles o oficines d'ONG, però també van ser atacades o evacuades.
Ara que Al-Shifa ha quedat completament inoperatiu, als malalts i als ferits els traslladen a l'hospital Baptista, que és l'únic que queda a Gaza amb capacitat per atendre'ls, segons explica el personal mèdic que encara quedava al centre.
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha assegurat, aquest diumenge, que l'hospital s'havia convertit en "un cau terrorista" i l'exèrcit ha valorat l'operació com "una de les més reeixides de la guerra fins ara". Asseguren que s'han emportat 500 detinguts i ha confiscat armes i documentació militar, però Hamàs i el personal mèdic neguen que els combatents palestins tinguin presència armada als hospitals.
Més de 32.700 palestins han estat assassinats i 75.000 han quedat ferits des de l'inici de l'atac militar d'Israel a Gaza del passat 7 d'octubre, segons les autoritats sanitàries de la Franja dirigides per Hamàs, que insisteixen que la majoria de les víctimes mortals són civils i, el 70%, dones i criatures. Per Israel, en canvi, almenys una tercera part serien soldats.
L'ONU ha alertat, a més, que Gaza pateix una fam i crisi humanitària imminents, i ha demanat a Israel que permeti l'entrada immediata d'ajuda "sense obstacles".
"Zones de matar" on l'exèrcit dispara quan vol i a qui vol
Israel ha fet de Gaza un territori pràcticament inhabitable --en un 80%-- i seccionat per camps de la mort on l'exèrcit dispara indiscriminadament quan vol, segons denuncia el diari sionista liberal israelià Ha'aretz. Unes "zones de matar", en paraules textuals, que no estan identificades amb cap avís i on els soldats disparen contra tothom amb total impunitat. El diari diu que dels 9.000 guerrillers que l'exèrcit assegura haver abatut, molts són civils innocents que passaven per aquests llocs.
Fins i tot s'han difós imatges on es veu com franctiradors israelians abaten la gent que passa --i que porten banderes blanques-- i després intenten amagar-ne els cossos entre la runa. Un vídeo que l'exèrcit israelià ha reconegut com a autèntic, sense afegir si s'ha obert cap investigació o es pensa castigar els responsables.
Creixen les protestes contra Netanyahu
La fi de l'ofensiva contra l'hospital d'Al-Shifa ha coincidit amb un nou cap de setmana de protestes contra el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu. Dissabte, unes 100.000 persones es van concentrar a Jerusalem en la manifestació més important contra la guerra des de l'inici d'aquesta crisi. La policia va fer servir la força per reobrir la carretera de Tel-Aviv i va utilitzar canons d'aigües pudents per desallotjar el Bulevard que travessa la principal carretera nord-sud de la ciutat.
I aquest diumenge, centenars de persones han acampat davant la Knesset, el Parlament israelià, per exigir la dimissió de Netanyahu i la convocatòria d'eleccions. Entre els acampats hi ha familiars dels ostatges retinguts per Hamas a Gaza --unes 130 persones-, que acusen el primer ministre de dificultar les negociacions per al seu alliberament i de vincular la seva supervivència política a la guerra.
Netanyahu depèn del suport dels partits jueus ultranacionalistes per mantenir-se al poder, que s'oposen a cap mena de negociació amb Hamas per a l'alliberament d'ostatges.
- ARXIVAT A:
- Guerra a Gaza Israel Drets humans