Dos tancs de l'exèrcit israelià han "destruït la porta principal" d'una base dels cascos blaus al Líban (Reuters/Jim Urquhart)

L'exèrcit israelià irromp amb tancs en una base dels cascos blaus de la FINUL al Líban

La Força Interina de les Nacions Unides al Líban (FINUL) ha titllat de "violació flagrant" l'actuació de l'exèrcit d'Israel

RedaccióActualitzat

Dos tancs Merkava de l'exèrcit israelià han irromput aquesta matinada de diumenge en una de les bases dels Cascos Blaus al sud del Líban (FINUL).

En un comunicat publicat per la mateixa FINUL, els cascos blaus han explicat que els dos tancs "han destruït l'entrada principal de la base" a les 4.30, i hi han "entrat per la força" mentre els seus soldats eren dins dels refugis.

Els tancs han demanat que s'apaguessin els llums "en múltiples ocasions" i han acabat marxant 45 minuts després.

La FINUL ha recordat a l'exèrcit israelià "per quarta vegada" en quatre dies la seva "obligació de vetllar per la seguretat del personal i les instal·lacions de l'ONU", i ha qualificat de "violació flagrant del dret internacional" l'incident d'aquest diumenge.


15 cascos blaus afectats pel fum dels trets de tancs israelians

La mateixa FINUL ha denunciat que 15 soldats de la seva força han tingut irritacions a la pell i reaccions gastrointestinals pel fum de les canonades de tancs israelians.

Tot i l'ús de màscares antigàs, els cascos blaus estat afectats pels trets dels tancs, que eren a 100 metres de la base, quan han obert foc cap al nord a les 6.40.


Israel justifica els fets

Israel ha admès que un dels seus tancs ha entrat en una base de la missió de manteniment de la pau de l'ONU i assegura que ho ha fet després de patir un atac de Hezbollah i mentre mirava d'evacuar els soldats ferits. 

"Una revisió inicial mostra que un tanc de l'exèrcit que intentava evacuar soldats ferits mentre encara estava sota foc enemic va retrocedir diversos metres cap a una posició de la FINUL. Durant l'incident, l'exèrcit no va representar cap perill per a les forces de l'ONU", informa l'exèrcit.

Sobre els cascos blaus afectats pel fum, el comunicat israelià diu que "durant l'incident, es va fer servir una cortina de fum per donar cobertura a l'evacuació dels soldats ferits. Els soldats de l'exèrcit van mantenir la coordinació amb la FINUL". 


Condemna internacional pels atacs israelians contra la FINUL

L'incident d'aquest diumenge arriba després que l'ONU ha denunciat diversos atacs per part de l'exèrcit israelià a les seves bases al Líban.

Uns atacs que han estat durament criticats per bona part de la comunitat internacional. El darrer episodi d'aquestes condemnes és un comunicat signat per 40 països aquest diumenge a iniciativa de la delegació de Polònia a l'ONU.

Tropes de la FINUL patrullant al sud del Líban (Europa Press/Ali Hashisho) (Europa Press/Ali Hashisho)

Israel insisteix en la retirada de la FINUL

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha tornat a demanar aquest diumenge la retirada de les forces de l'ONU del sud del Líban "immediatament".

Netanyahu ha acusat els cascos blaus de fer d'"escuts humans" de Hezbollah, així com de posar en perill "les seves vides i la dels nostres soldats".

Tanmateix, les Nacions Unides mantenen que no abandonaran les posicions de la seva missió de pau, en compliment del mandat del Consell de Seguretat.

ARXIVAT A:
IsraelLíban
Anar al contingut