La zona de l'aeroport Antonov, a Hostomel, dilluns passat
La zona de l'aeroport Antonov, a Hostomel, dilluns passat (Reuters/Maxar Technologies)

L'exèrcit rus s'hauria equivocat d'estratègia per controlar Kíiv? L'opinió dels experts

La "forta resistència" de la població està contribuint a frenar Rússia en l'objectiu d'encerclar la capital d'Ucraïna

RedaccióActualitzat

A principis de setmana, tots els ulls estaven posats en l'avanç d'un llarg comboi militar cap a la capital, Kíiv. Una columna de gairebé 70 quilòmetres, integrada per desenes i desenes de vehicles cuirassats i d'artilleria.

Semblava que encerclarien la capital en qüestió d'hores, però aquest dissabte encara no hi han arribat. Diversos experts asseguren que el comboi té nombrosos problemes logístics i d'abastiment de benzina.

Pol Molas, president de la Societat d'Estudis Militars, ha explicat a Catalunya Ràdio que les tropes russes no han pres Kíiv perquè han topat amb nombrosos imprevistos.


Considera que el govern rus no esperava tanta resistència i se'n mostra sorprès: "Em costa molt d'entendre que els serveis d'intel·ligència russos hagin fet una pífia d'aquesta envergadura i no haguessin previst la resistència militar ucraïnesa".
 

Encallats a Hostómel i a Txerníhiv

Molas opina que Putin no s'està reservant expressament, per a més endavant, la invasió de Kíiv: "Estan encallats als accessos del nord-oest, a la zona d'Hostómel, on ja hi ha hagut combats potents al voltant de l'aeroport".

A banda, hi ha altres punts complicats: "Al nord-est de Kíiv, sobretot a Txerníhiv, hi ha els quarters generals d'una de les brigades cuirassades amb tancs ucraïnesos que resisteix de manera determinada".

Kíiv és "difícil" d'envair": "Té pràcticament tres milions d'habitants i a l'hora d'encerclar-la hi ha contestació des de dins i des de fora". Bona part de les forces regulars ucraïneses i les unitats de defensa territorials són al voltant de la capital i "fan front als russos".

Una columna de tancs prop de Kíiv, dilluns
Una columna de tancs prop de Kíiv, dilluns (Reuters/Maxar Technologies)

L'estratègia de Putin "era executar una maniobra de pinça al Donbass i liquidar un terç de les forces ucraïneses, però això no s'ha produït", sinó que hi ha zones "que estan aguantant amb molta força."

Al sud del país, Rússia sí que avança i conquereix territoris. Molas ha dit que "en cap cas" veu una ocupació total d'Ucraïna a curt termini: "Haurien d'estirar molt les línies d'abastiment i la rerelínia russa està castigada".

Forta resistència ucraïnesa

Un altre expert, Manuel Morato, president de l'Institut de Debat i Anàlisi de Polítiques de Seguretat ha dit al canal 3/24: "A la banda més occidental, més propera a Polònia, i a Kíiv hi ha una gran resistència de la població ucraïnesa".

Morato, coronel retirat i exagregat de defensa a Moscou, matisa: "Només Putin i el seu estat major saben els seus plans. El cert és que el poble ucraïnès està reaccionant amb una certa eficàcia, però dubto que els russos no s'ho imaginessin".

A les zones prorusses de Donetsk i Lugank "no hi ha hagut reacció en contra".

El coronel retirat afirma que "és important que aquesta matinada els Estats Units i l'OTAN s'hagin negat a acceptar la zona d'exclusió aèria" que demana insistentment el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Per Morato, acceptar-la podria suposar "una escalada i un major risc d'implicació de tots nosaltres" en el conflicte. També ha lamentat que molts periodistes, com la CNN, Bloomberg o la mateixa CCMA no pugin seguir treballant a Rússia: "Això ens deixarà una mica orfes d'informació".

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut