L'exèrcit turc avança al nord de Síria contra els kurds i Trump se'n desentén
Demòcrates i republicans dels EUA impulsen sancions a Turquia per contrarestar Trump, mentre que la Unió Europea tem que l'ofensiva turca faci reviure Estat Islàmic
La crisi internacional provocada per l'ofensiva turca contra els kurds al nord de Síria està agafant volada, mentre aquesta matinada de dimecres a dijous l'exèrcit de Turquia s'ha endinsat en territori sirià.
A mitjanit d'aquest dimecres tancs i infanteria s'han afegit a l'ofensiva aèria que ja feia hores que havia començat. El Ministeri de Defensa turc assegura que ha atacat 200 objectius, que les milícies kurdes denuncien que no són tots precisament militars.
Civils morts
Segons les diferents fonts disponibles, ja hi ha hagut entre 7 i 10 civils morts per l'ofensiva, i milers estan fugint de les zones atacades per aire i per terra.
És una ofensiva no només contra els kurds: també són objectiu les comunitats cristianes de la zona, que han denunciat que Turquia està practicant la neteja ètnica.
Els kurds també denuncien que Turquia paga radicals islamistes per formar part de l'anomenat Exèrcit Lliure Sirià, que hauria comès greus violacions dels drets humans.
Preocupació a la UE
Aquest dijous hi ha convocada una reunió d'urgència del Consell de Seguretat de l'ONU i, de moment, a la Unió Europea és on més alarma ha provocat l'ofensiva.
La responsable d'Exteriors de la Comissió, Federica Mogherini, ha assegurat aquest dimecres que qui en sortirà beneficiat serà Estat Islàmic:
"L'acció unilateral de Turquia també amenaça els avenços aconseguits per la coalició global, de la qual Turquia és membre, en la desfeta d'Estat Islàmic. L'acció militar afectarà la seguretat dels socis locals, especialment les forces kurdes, i generarà un risc d'inestabilitat al nord-est de Síria que facilitarà el ressorgiment d'Estat Islàmic."
És el mateix que denuncien les milícies kurdes, que asseguren que han deixat de lluitar contra els jihadistes per concentrar-se a defensar-se de l'atac turc.
Federica Mogherini, aquest dimecres a Brussel·les
Mogherini ha afegit que una solució sostenible a Síria no s'aconseguirà per la via militar i que els plans d'Erdogan no serviran per facilitar el retorn dels refugiats sirians que ara són a Turquia.
Precisament aquest és l'argument que fa servir el règim turc per justificar l'ofensiva militar.
Trump sobre els kurds: "No ens van ajudar a Normandia"
Però el govern dels Estats Units no comparteix aquestes preocupacions. El president d'aquest país, Donald Trump, amb el seu estil habitual, se n'ha desentès suggerint que els kurds s'han d'espavilar sols:
"Els kurds estan lluitant per la seva terra, com pot comprendre. Lluiten per la seva terra. I com avui ha escrit algú en un article molt potent, no ens van ajudar durant la Segona Guerra Mundial, no ens van ajudar a Normandia, és només un exemple entre d'altres."
Per la seva banda, Mike Pompeo, secretari d'estat de Trump -càrrec equivalent a ministre d'Exteriors-, ha assegurat que no ha donat pas llum verda a Turquia per iniciar l'ofensiva.
Però va ser precisament Trump qui aquest dilluns, amb l'anunci de retirada de les tropes que tenen els EUA a Síria, va donar carta blanca a Turquia per atacar els kurds.
El president turc, Recep Tayyip Erdogan, no ha fet cas de les lleus amenaces que va emetre Trump després i ha llançat l'ofensiva aquest dimecres.
El president turc, Recep Tayyip Erdogan, aquest dimecres amb el seu ministre de Defensa (Reuters)Possibles sancions a Turquia
Gens d'acord amb Trump, al Senat dels Estats Units s'ha posat en marxa una iniciativa impulsada per demòcrates i republicans per aprovar sancions contra Turquia per "la seva invasió de Síria":
Si això tira endavant, és una bomba dels Congrés dels EUA contra Turquia i Erdogan. Senadors republicans i demòcrates enllesteixen sancions:
Xesco Reverter (@xescoreverter) October 9, 2019
-Econòmiques i de viatge contra Erdogan i la seva plana major
-Econòmiques contra qualsevol país o empresa vengui armes a Turquia... i👇 https://t.co/HwDhxr14K1
Si aquesta iniciativa prospera tindrà fortes repercussions per al règim d'Erdogan, amb mesures inèdites per a un país que pertany a l'OTAN.
Tot plegat, una mostra més de les diferències de criteri i els enfrontaments que hi ha entre les institucions de l'administració dels EUA, cada vegada més evidents i cada vegada més desenfrenades.