L'exhumació del dictador Francisco Franco, segons la premsa estrangera
- TEMA:
- Francisco Franco
El món ha descobert que encara quedava un mausoleu d'exaltació de les dictadures de tall feixista. La premsa estrangera ha deixat de parlar de Catalunya i la sentència del procés per un dia per posar l'atenció sobre l'exhumació de Francisco Franco. Diaris d'arreu han parlat de l'exhumació de les restes del dictador i, de fet, han anat seguint les decisions tant executives com judicials que ens han portat fins avui.
Des d'Alemanya
Però, més enllà de la notícia, quina lectura en fan? Hem començat mirant cap a Alemanya. Allà, el setmanari de referència, Der Spiegel, dedica al tema un extens reportatge que dibuixa d'aquesta manera el Valle de los Caídos: "Va esdevenir un lloc de pelegrinatge per a vells feixistes i joves d'extrema dreta. Hi anaven a retre homenatge al seu 'líder', a pregar per ell, a celebrar-hi misses. Alguns fins i tot es van casar aquí."
A Der Spiegel també denuncia que l'Espanya democràtica no només va tolerar el culte, sinó que l'Estat fins i tot ha finançat part del manteniment dels monjos benedictins.
De fet, el setmanari retrata així la realitat política del país:
"Els seus antics aliats van jugar el paper de Franco en la transició a la democràcia, i l'esquerra sempre va evitar remoure el passat. Ara, Pedro Sánchez vol acabar amb la glorificació franquista."
Però també alerta sobre les intencions del govern en funcions: "Sánchez necessita desesperadament un triomf. La campanya electoral de les eleccions parlamentàries del 10 de novembre no va bé."
Des dels Estats Units
En altres mitjans també hem trobat diverses lectures sobre per què fins avui s'ha mantingut la tomba del dictador en un monument finançat, en part, amb fons públics.
En un article al Washington Post, l'historiador Paul Preston assegura que Espanya encara ha de desfer-se d'alguns fantasmes de la seva història: "Franco va supervisar una operació d'adoctrinament, el franquisme sociològic. Fins i tot amb la democràcia, Espanya no ha fet un procés de desfranquització".
A The New York Times, Raphael Minder també retrata la situació amb aquest resum: "Franco és l'únic dictador europeu que continua enterrat en un mausoleu per honorar-lo i, a més, mantingut amb fons públics."
El diari també entrevista familiars de víctimes, com Fausto Canales, un home que va descobrir, després d'anys de recerca, que el seu pare i el seu oncle, tots dos morts en la Guerra Civil, estan enterrats també al Valle de los Caídos. Canales és dels que creuen que avui no es tanquen totes les ferides:
"Si realment volem superar les ferides de la Guerra Civil i construir una societat més educada i una democràcia més forta, hem de donar a cada víctima un enterrament adequat."
Des de França
La cadena de notícies France 24 ha buscat una explicació més política i ha definit el Partit Popular com a "hereu directe del franquisme":
"És una qüestió política, perquè no tots els partits hi estaven d'acord. L'exhumació va ser votada, però Ciutadans i el PP, la dreta espanyola, es van abstenir. El PP és un hereu directe del franquisme a Espanya."
Per contra, al diari francès Le Figaro hi llegim un article molt més escèptic escrit per l'historiador Benoît Pellistrandi, que contradiu el discurs del govern en funcions: "Treure Franco del Valle de los Caídos no és 'una victòria de la democràcia', com proclama el president Sánchez. És una fita política que ell desitja. Cal recordar que Espanya va deixar de ser franquista fa molts anys."
Pellistrandi defensa que Espanya és un país particularment progressista en polítiques socials i àmpliament tolerant. No ha de passar comptes amb el seu passat.
Des del Regne Unit
En els seus informatius d'aquest dijous, la BBC destaca que el Valle de los Caídos va ser construït sobre els cadàvers de l'últim règim aliat dels nazis:
"Va ser construït per presoners polítics del règim de Franco en règim de treball forçat, obligats a fer aquesta gran estructura. Ha estat un emblema per als seguidors de Franco i un santuari de l'extrema dreta."
- ARXIVAT A:
- Francisco Franco Memòria històrica