Cartell de la pel·lícula "Alcarràs", de Carla Simón
Cartell de la pel·lícula "Alcarràs", de Carla Simón

L'èxit d'"Alcarràs" catapulta els espectadors de cinema en català a nivells rècord

El públic de pel·lícules en català no ha superat mai al 5% del total els últims 25 anys

ACN/RedaccióActualitzat

"Alcarràs", pel·lícula premiada amb un Os d'Or a la Berlinale, ha fet pujar el nombre d'espectadors de cinema en català a nivells rècord la primera meitat del 2022.

Segons una anàlisi feta per l'ACN amb dades dels anuaris de Cultura i de l'Institut Català d'Empreses Culturals (ICEC), mai des de fa com a mínim 25 anys la venda d'entrades per veure pel·lícules en català havia arribat al 5% del total.

Aquest 2022, la dada en els primers cinc mesos i mig se situa en el 6,7%, gràcies en gran part a l'èxit de públic d'"Alcarràs". En menys de dos mesos des de la seva estrena, la pel·lícula de Carla Simón ja ha superat els 230.000 espectadors.

"Alcarràs" copa, així, gairebé tres quartes parts del total d'entrades venudes de cinema en català des de principi d'any, que puja a 315.127.

De 'Pa negre' a 'Alcarràs'

L'impuls d'"Alcarràs" és equiparable als resultats que va obtenir "Pa negre" entre el 2010 i el 2011.

El film d'Agustí Villaronga va sumar 92.356 espectadors el 2010, a partir de la seva estrena, l'octubre d'aquell any. L'èxit es va sostenir fins al 2011, esperonada pels guardons rebuts als Premis Gaudí i als Goya d'aquell any, que n'hi van fer sumar 154.132 més. En total, "Pa negre" va superar els 240.000 espectadors.

El nombre d'entrades de cinema en català, sumant versions originals, doblades i subtitulades, ha oscil·lat aproximadament entre l'1,5% i el 4,5% des que el Departament de Cultura facilita dades equiparables, l'any 1997. El rècord en números absoluts es va registrar el 2003, amb 1.074.111 tiquets, seguit del 2002, amb 905.993.

Entre els motius que expliquen les baixes xifres d'espectadors de cinema en català hi hauria l'incompliment "sostingut" de la Llei del Cinema, la baixa producció cinematogràfica en català i la caiguda de l'ús social del català, apunta el responsable dels estudis del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), Ramon Castells. Per ell, la solució passa "per produir més cinema en llengua catalana i donar suport a la difusió de les pel·lícules".

Un dels fotogrames d''Alcarràs'
Un dels fotogrames d'"Alcarràs" (Cedida per Avalon)

En una línia similar s'expressa el productor d'"Alcarràs", Tono Folguera, de Lastor Media, que creu que falta oferta de cinema en català a les sales. "Si no anem a veure més cinema en català és perquè no n'hem produït suficient", diu Folguera. "És matemàtic que si als espectadors se'ls dona cinema en català de qualitat van a veure cinema en català", reflexiona.

 

ARXIVAT A:
CinemaCatalà
Anar al contingut