L'ex-número 2 de la policia diu que per Espanya ho faria "tot"

Eugenio Pino nega al Congrés l'existència d'una brigada per perseguir independentistes, la suposada operació Catalunya
Redacció Actualitzat

L'ex-número 2 de la policia Eugenio Pino ha negat en seu parlamentària l'existència d'una brigada per perseguir polítics independentistes, la suposada operació Catalunya.

En la comissió del Congrés que investiga si es van destinar mitjans policials a aquesta finalitat, l'ex-director adjunt operatiu de la policia ha defensat que ha actuat "sempre d'acord amb la llei" i que no ha vist "mai" en cap cos policial una brigada com la que es comenta als mitjans.

 

"No hi ha hagut mai una unitat política, cap unitat patriòtica, cap unitat diferent del que hi ha al catàleg de llocs de treball."

 

Pino, que està jubilat, ha afirmat que per Espanya ho faria "tot", sense precisar més. Ha estat durant l'interrogatori del republicà Gabriel Rufián, que li havia preguntat si hi havia una brigada patriòtica. "Defineixi patriòtica", li ha etzibat Pino. Rufián li ha preguntat si es considerava un patriota. "Sens dubte." "I què seria capaç de fer per Espanya?", ha replicat Rufián. "Tot", ha estat la resposta taxativa del compareixent.

També ha protagonitzat un altre moment tens amb Rufián, que ha volgut interpretar els silencis de Pino.

"No li dono autorització perquè interpreti els meus silencis, soc amo dels meus silencis."

 

Rufián li ha contestat:

"Entengui que no és en una comissaria, sinó que és en seu parlamentària, i ho dic jo, com interpreto els seus silencis."

 

L'ex-director adjunt de la policia no ha contestat cap de les preguntes que li han fet sobre les causes penals que té obertes: pel "pendrive" del cas Pujol i pel suposat compte a Suïssa de l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias. Abans que ell, el seu exassessor José Ángel Fuentes Gago ha revelat que el van enviar a Suïssa per verificar una informació contra Trias.

Tant Fuentes Gago com Pino han coincidit que va ser l'excap d'Afers Interns Marcelino Martín Blas qui va propiciar les reunions entre l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i l'excap d'Antifrau Daniel de Alfonso, unes converses que van destapar la suposada operació Catalunya. Tots dos compareixents han afirmat que no les han sentit.

Pino ha admès que hi ha una "guerra sense quarter" entre els comissaris José Manuel Villarejo i el mateix Martín Blas, cessat el gener del 2015.

Fi de la comissió

Amb la intervenció de Pino s'han donat per acabades les compareixences a la comissió. El PP, el PSOE i Ciutadans ha sumat forces per rebutjar els noms dels testimonis que demanaven Units Podem, ERC, el PNB i el PDeCAT. També han rebutjat que s'allargui la feina de la comissió.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut