L'exnúmero dos d'Interior Francisco Martínez arribant a l'Audiència Nacional el febrer d'aquest any (Europa Press/Gustavo Valiente)

L'exnúmero dos d'Interior obre les compareixences de la comissió de l'operació Catalunya

Per la comissió d'investigació del Congrés també hi passaran noms com Mariano Rajoy, Artur Mas, Oriol Junqueras o Xavier Trias
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Procés català

La comissió del Congrés encarregada d'investigar la campanya de l'anomenada policia patriòtica contra l'independentisme català, el que s'ha anomenat operació Catalunya, té aquest dimarts les primeres compareixences. Francisco Martínez, que va ser número dos de Jorge Fernández Díaz al Ministeri de l'Interior entre el gener de 2013 i el novembre de 2016, serà el primer a declarar davant la comissió d'investigació. Martínez havia de ser cridat per la comissió l'any passat, però l'òrgan es va tancar precipitadament per la convocatòria d'eleccions generals anticipades.

L'exnúmero dos d'Interior ja va acudir al Congrés el juny de 2021 per donar explicacions sobre l'operació Kitchen, el presumpte entramat d'Interior per espiar l'extresorer del PP Luis Bárcenas i robar-li proves que poguessin implicar dirigents del partit en casos de corrupció, un cas que està investigant l'Audiència Nacional.

També aquest dimarts anirà al Congrés l'excomissari Eugenio Pino, que va ser director adjunt de la Policia Nacional entre 2012 i 2016. Pino ja va comparèixer a la comissió d'investigació del Congrés sobre aquesta qüestió de l'any 2017.

Fa set anys, Pino, que també està sent investigat pel cas Kitchen, va negar que hi hagués una brigada política sota el seu comandament i va evitar donar explicacions sobre les investigacions a la família Pujol i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias.

L'any 2022, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid el va condemnar pel cas del "pendrive" dels Pujol, l'intent per part de l'anomenada policia patriòtica d'influir en la investigació sobre Jordi Pujol Ferrusola amb un USB amb informació "d'origen il·lícit".

L'excomissari Eugenio Pino, durant una compareixença al Congrés l'any 2017 (Europa Press/Marta Fernández)

Aquesta és la tercera vegada que el Congrés investiga l'ús partidista de les anomenades "clavegueres de l'estat": ho va fer per primera vegada l'any 2017 i hi va tornar a principis de 2023. En aquesta última comissió només hi va comparèixer l'excomissari José Manuel Villarejo, abans de quedar interrompuda per la dissolució de les Corts.
 

Una petició de l'independentisme al PSOE

La comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya a la cambra baixa és una de les condicions que l'independentisme va posar al PSOE per votar Francina Armengol com a presidenta del Congrés. L'agost de 2023, els socialistes van pactar amb Esquerra i Junts la creació de tres comissions d'investigació: sobre l'espionatge amb Pegasus, els atemptats del 17 d'agost de 2017 i la de l'operació Catalunya.

Totes tres comissions es van constituir a finals de febrer i s'han posat en marxa les últimes setmanes. Aquest mes d'octubre està previst que comencin les compareixences a la comissió sobre el 17A amb l'interrogatori a l'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán. El PSOE ha acordat amb les formacions independentistes deixar per més endavant la comissió sobre Pegasus.

En principi, totes tres comissions tenien de termini fins al 28 d'octubre per aprovar les conclusions, de manera que hauran de sol·licitar l'autorització del ple del Congrés per poder treballar més enllà d'aquesta data.

20 noms acordats entre el PSOE i els socis de la investidura

A la llista de noms acordats entre el PSOE i els seus socis parlamentaris per comparèixer a la comissió que investiga l'operació Catalunya hi ha l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal o els exministres Jorge Fernández Díaz o Cristóbal Montoro.

També hi ha l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresident Oriol Junqueras, l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias o l'exlíder del PP català Alícia Sánchez-Camacho.

Altres noms són l'exconseller delegat del BPA Joan Pau Miquel, l'exmàxim accionista del BPA Higini Cierco, l'exdirector del SEPBLAC Juan Manuel Vega, els periodistes Quico Sallés i Maika Navarro i l'advocat Agustí Carles i Garau

Mariano Rajoy i Artur Mas, reunits a La Moncloa quan presidien el govern espanyol i la Generalitat, respectivament (Europa Press)
ARXIVAT A:
Procés català Policia Nacional Congrés dels Diputats
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut