L'experiment sobre fake news d'un fotògraf de l'agència Magnum que ha enganyat tothom
- TEMA:
- Fotografia
Autores: Paula Florit Gomila / Núria Vilà
Abans de conèixer tota la història, et proposem un petit exercici. Observa bé les següents fotografies i respon: et semblen reals?
Si la resposta a la pregunta és que sí, formes part de totes les persones que el fotògraf Jonas Bendiksen ha aconseguit enganyar. No pateixis, era l'objectiu del seu experiment: crear imatges falses per conscienciar-nos de la facilitat que ens entabanin.
La idea li va sorgir arran d'una història real. Amb l'arribada de Donald Trump a la presidència dels Estats Units, Bendiksen va posar un ull en la quantitat d'informacions falses que corrien, especialment a les xarxes socials, i la seva influència en l'opinió pública.
Va ser llavors quan el fotògraf noruec, de l'agència Magnum, va sentir a parlar de Veles, una població a Macedònia del Nord, que es va convertir en un centre de producció de fake news. Joves sense feina van trobar en aquesta indústria d'algoritmes i pirateria digital una manera d'obtenir ingressos, que alhora influïa en la política dels Estats Units.
A partir d'aquí, Bendiksen viatja a Veles i es planteja el seu repte: publicar un llibre amb fotografies i notícies totalment falses. Va realitzar fotos a llocs buits, hi va incorporar els personatges amb la mateixa tecnologia amb què es fan els videojocs i hi va afegir textos creats amb intel·ligència artificial.
El resultat és el llibre "The Book of Veles". El fotògraf ho ha explicat a TV3:
"Vaig crear una història falsa sobre els productors de fake news i vaig inserir a les imatges avatars en 3D generats per ordinador. Són bàsicament personatges de videojocs. Sembla fotoperiodisme en un sentit clàssic, però, és clar, és una completa falsificació."
Vols veure com ho va fer? Aquí en tens un tast de mig minut:
Només alguns membres de l'agència Magnum i el seu cercle més proper sabia la veritat del projecte. Bendiksen pensava que al cap de poc de la publicació del llibre, algun lector descobriria el seu engany.
Però no va passar, va anar creixent l'admiració pel projecte i fins i tot se'l va convidar al prestigiós festival Visa pour l'Image a Perpinyà, sense que ni els organitzadors en sabessin res. Ell mateix ho lluïa a Instagram:
El fotoperiodista assegura que va posar "moltes pistes pensades perquè la gent sospités" i que ell creia que seria així. Però veient que no passava, va ser ell mateix qui va crear comptes falsos a les xarxes socials per qüestionar el seu projecte.
I a finals de setembre de l'any passat, finalment l'agència Magnum revela el secret en una entrevista a Bendiksen a la seva web, moment en què diu sentir-se alliberat. A través de Twitter, deia que podria tornar a ser un "ciutadà honest":
L'objectiu de tot plegat, segons l'autor, és que prenguem consciència de la facilitat de crear contingut fals amb total aparença de realitat.
El projecte pretén educar-nos com a ciutadans per ser més crítics, i també alertar la indústria periodística i de la fotografia documental sobre en com de bona ja s'ha convertit la tecnologia. No estem parlant d'escenaris futurs llunyans.
Amb tot, Jonas Bendiksen ens aconsella:
Quan veiem informació, imatges o vídeos a les xarxes socials, abans de compartir-los, ens ho pensem un moment. Que pensem: què en sé jo d'aquesta informació? Quin és l'objectiu d'aquesta informació i d'on prové? Què en sé, de la seva font? Crec que la batalla contra les fake news comença en aquest punt.
De moment, el llibre "The book of Veles" està esgotat a totes les llibreries.
- ARXIVAT A:
- Fotografia