Els vuit participants dins del Lunar Palace (Beihang University)

L'experiment xinès per establir-se a la Lluna: reciclar-ho tot per ser autosuficients

La Xina s'ha fixat com a objectiu establir una base internacional a la Lluna en la pròxima dècada, i els estudis de sistemes bioregeneratius són determinants per assegurar la supervivència humana
Redacció
TEMA:
Xina

La Xina està fent passos significatius que la situen com a nova potència espacial, i s'ha fixat com a objectiu establir una base internacional d'investigació al pol sud de la Lluna la dècada del 2030.

Aquesta setmana passada, l'agència espacial xinesa, CNSA, i la seva homòloga russa, Roscosmos, van signar un memoràndum d'entesa (MOU) per planificar-ne la construcció, compartint la seva experiència en tecnologia i ciència espacial.

"Si el projecte de l'estació de recerca lunar es pot dur a terme amb èxit, la Xina no estarà lluny d'aconseguir l'aterratge tripulat a la lluna", va dir Wu Weiren, el principal dissenyador del programa lunar.

La supervivència prolongada de la tripulació en unes condicions adverses, sense dependre d'enviaments continus des de la Terra, és el principal objectiu per establir-se a la Lluna.

I els estudis de la Universitat de Beihang, a Pequín, en "sistemes bioregeneratius de suport vital" (BLSS en anglès) han estat determinants per accelerar la posició de la Xina a l'espai.

Els mòduls del Lunar Palace que es replicarien a l'estació espacial xinesa

Els BLSS són ecosistemes artificials en què l'oxigen, l'aigua i els aliments es reciclen mitjançant l'ús de biotecnologia que recrea un ambient semblant al de la Terra.

El 2018, un grup de vuit estudiants d'Aeronàutica de Beihang van aconseguir un rècord de 370 dies sobrevivint dins d'un laboratori segellat, el Lunar Palace, d'una superfície total de 160 metres quadrats repartits en tres mòduls –dos per al cultiu i una zona d'habitatge–.

El resultat de la seva gesta s'ha plasmat a l'estudi científic "Establiment d'un ecosistema artificial tancat per garantir la supervivència humana a llarg termini a la Lluna", publicat el gener passat.

L'experiment es va fer per veure com funcionen els sistemes BLSS, en els quals conviuen plantes, animals i microorganismes en un entorn lunar, així com observar les condicions físiques i mentals dels humans en aquest entorn.

Una de les integrants del primer grup a la sortida de l'experiment de 105 dies (Universitat de Beihang)

Els vuit estudiants es van dividir en dos subgrups de quatre: el primer va passar-hi 65 dies, el segon grup els va rellevar i va estar-hi 200 dies seguits. Al 260è dia, el primer grup va tornar per completar els 105 restants.

Durant aquest període, el 98% dels materials necessaris els van obtenir del reciclatge, i un 2% va arribar de l'exterior (paper higiènic o productes de neteja). El cultiu de 35 varietats vegetals i de cereals per a l'alimentació de la tripulació generava l'oxigen necessari per respirar i eliminava el diòxid de carboni.

Les fruites i verdures cultivades a dins del Lunar Palace

L'orina es tractava amb un bioreactor per reciclar-la per al reg de les plantes i els excrements es van fer servir com a adob.

Durant l'experiment es va aconseguir un 100% de regeneració d'oxigen i aigua, es va recuperar el 99,7% de l'orina i el 67% dels residus sòlids, i un 73% del pes sec dels aliments. L'estudi conclou que tots els participants es trobaven en bon estat físic i mental en sortir del Lunar Palace.

Una altra observació que va registrar l'estudi és com els canvis en la il·luminació LED influeixen en els ritmes i les emocions dels humans en un espai tancat.

ARXIVAT A:
Xina
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut