L'explosió de la intel·ligència artificial: "No hi ha prou professionals a Europa"
Les empreses busquen persones formades en matemàtiques, big data i IA per cobrir llocs de feina en un mercat laboral creixent
El mercat laboral demana cada vegada més professionals formats en el camp de la intel·ligència artificial. "Nosaltres sempre estem buscant perfils relacionats amb àmbits com les matemàtiques, el big data i intel·ligència artificial, i ens costa bastant trobar gent", explica Carla Zaldua, CEO i cofundadora d'acceXible.
La seva empresa ha desenvolupat un algoritme que pot detectar malalties relacionades amb la salut mental a partir d'una gravació de veu. Va engegar el projecte el 2018 amb el seu germà i ara ja són un equip de nou treballadors, amb quatre fitxatges en el darrer mig any.
Els professionals sanitaris envien un enllaç al pacient, que té un minut per enumerar en veu alta tants animals com pugui. "L'algoritme analitza què diu i com ho diu", destaca Zaldua.
Dos models ja s'utilitzen en hospitals en proves pilot: un per diagnosticar la demència i un altre pel deteriorament cognitiu lleu. Aquest últim té un 90% d'encert.
acceXible, que rep molta inversió pública i privada, ha recaptat gairebé 3 milions d'euros de finançament que serviran per dur al mercat els algoritmes de detecció de l'ansietat i la depressió.
Falten professionals i places per formació
L'àmbit sanitari és només un exemple de sector que necessita professionals amb coneixements d'intel·ligència artificial: "La IA ha explotat i ens trobem que no hi ha prou professionals a Europa per cobrir la demanda del mercat", assegura Karina Gibert, directora del centre de recerca IDEAI-UPC.
Impulsora del primer grau oficial d'intel·ligència artificial a Catalunya, afegeix: "Les acadèmies els estem generant gairebé amb comptagotes."
Aquest és el segon any que la Universitat Politècnica de Catalunya ofereix un grau universitari en intel·ligència artificial, que el curs passat va tenir una nota de tall de 12,15. Per ara, tenen dues promocions de cinquanta alumnes cadascuna.
"Tenim totes les places plenes, farien falta promocions més àmplies", reivindica Gibert.
Els estudiants miren el futur professional amb optimisme: "Ens diuen que quan acabem la carrera cobrarem molt... esperem que sigui veritat", comenta entre rialles Huilin Ni, estudiant de segon del grau d'IA, que explica que s'hi va apuntar atreta per les possibilitats de la IA aplicada a la detecció d'imatges que havia vist en sèries de televisió com "FBI" i "CSI".
Ella i els seus companys tindran, sobretot, quatre sortides professionals: explotació de dades, tractament d'imatge, robòtica i tractament de la veu i del llenguatge.
Els estudis combinen coneixements que van des de l'àlgebra, l'estadística o l'anàlisi de dades fins a la informàtica i la robòtica. També, més enllà de les qüestions tècniques i científiques, la formació ètica i la perspectiva de gènere.
- ARXIVAT A:
- Intel·ligència artificial