L'explosió de milers de busques utilitzats per Hezbollah: preguntes, respostes i incerteses
- TEMA:
- Líban
L'explosió al Líban de milers de busques utilitzats, entre d'altres, per membres de Hezbollah, ha deixat nombroses víctimes mortals i molts dubtes sobre qui hi ha al darrere de les detonacions i quin mètode ha pogut fer servir per fer-los esclatar.
Això és el que en sabem fins ara:
Quan i on van ser les explosions?
Les detonacions van començar cap a dos quarts de quatre, hora local. Es van concentrar al sud del país, als suburbis del sud de Beirut coneguts com Dahiyeh i a la vall oriental de la Bekaa, tots bastions de Hezbollah.
Van durar al voltant d'una hora, i els testimonis de Reuters i els residents de Dahiyeh asseguren que cap a dos quarts de cinc encara se sentien explosions.
Segons fonts de la seguretat del país i imatges revisades per Reuters, algunes de les detonacions es van produir just després que sonessin els aparells, motiu pel qual els seus propietaris els tenien a les mans o s'hi havien apropat per comprovar què deia la pantalla.
Quina potència tenien les explosions?
Les explosions semblen relativament contingudes, segons les imatges que les han captat. En dos clips de vídeo es pot veure com aparentment només resulta ferida la persona que porta el buscapersones o qui tingués més a prop.
Entre les imatges dels ferits també es poden veure afectacions de diferents graus, com ara a la cara, dits perduts i ferides obertes al maluc, on probablement duien el dispositiu.
Sembla que les detonacions no haurien causat danys materials importants.
Quin model de buscapersones ha explotat?
Les imatges de buscapersones analitzades per Reuters mostren un format i adhesius a la part posterior que encaixarien amb els buscapersones fabricats per Gold Apollo, amb seu a Taiwan. En un comunicat la companyia nega haver fabricat els dispositius, i indica que el model AR-924 va ser produït i venut per BAC, una empresa europea que té llicència per utilitzar la seva marca. BAC ha declinat fer declaracions sobre els fets.
Els combatents de Hezbollah havien començat a utilitzar buscapersones per intentar evitar el seguiment israelià de les seves ubicacions.
Aquest model, en concret, seria l'últim que havia introduït la milícia en els últims mesos.
Què ha fet explotar els busques?
Hezbollah ha dit que està duent a terme una "investigació científica i de seguretat" sobre les causes de les explosions.
Fonts diplomàtiques i de seguretat plantegen que les explosions podrien haver estat provocades per la detonació de les bateries dels dispositius, possiblement per sobreescalfament.
Tot i el desconcert general sobre les explosions, diversos experts dubten que només amb la bateria n'hi hagi hagut prou per provocar les explosions.
Paul Christensen, expert en seguretat de bateries d'ions de liti a la Universitat de Newcastle, assegura que la gravetat dels danys causats per les explosions no sembla que concordi amb els casos que es coneixen d'aquest tipus de bateries en el passat.
SMEX, una organització libanesa de drets digitals, ha dit en declaracions a Reuters que Israel podria haver aprofitat una debilitat del dispositiu per fer-lo explotar.
En aquest sentit, consideren que els aparells podrien haver estat interceptats i manipulats electrònicament o modificats amb un dispositiu explosiu abans d'arribar a Hezbollah.
Una font sènior de seguretat libanesa ha explicat a Reuters que els dispositius havien estat modificats pel servei d'espionatge d'Israel "a nivell de producció". "El Mossad va introduir una placa a l'interior del dispositiu amb material explosiu que rep un codi. És molt difícil detectar-ho fins i tot amb un escàner", ha dit.
Tal com recull el llibre "Rise and kill first", ja hi hauria experiències prèvies en què les forces d'intel·ligència israelianes han col·locat explosius en telèfons personals per atacar els enemics.
Els pirates informàtics també han demostrat la capacitat d'instal·lar codi maliciós en dispositius personals, i els han fet sobreescalfar i explotar en alguns casos.
Què diuen les autoritats libaneses i israelianes sobre les explosions?
El Ministeri d'Afers Exteriors del Líban ha qualificat les explosions de "ciberatac israelià", però no ha especificat per què han arribat a aquesta conclusió.
El ministre d'Informació del Líban va dir que l'atac ha estat un assalt a la sobirania del país, mentre que l'exèrcit israelià s'ha negat a respondre cap pregunta sobre els fets.
- ARXIVAT A:
- Líban Hezbollah Guerra a Gaza Israel