L'exposició itinerant "Quan plovien bombes" arriba a l'Espluga de Francolí
L'exposició "Quan plovien bombes. Els bombardejos sobre Catalunya durant la Guerra Civil" s'inaugura aquest diumenge a l'Espluga de Francolí. Un any després de la seva estrena al Museu d'Història de Catalunya, a Barcelona, la mostra comença un recorregut per Catalunya que la portarà també a Solsona a partir del setembre i posteriorment als municipis de Santa Coloma de Cervelló, Cervera i Montcada i Reixac. La mostra incorpora un espai sobre el bombardeig que va viure l'Espluga de Francolí l'any 1939, on es podrà veure material de guerra abandonat, documentació sobre la vida a la rereguarda i una estela funerària de la Legió Còndor.
"Quan plovien bombes. Els bombardejos sobre Catalunya durant la Guerra Civil" vol ser un espai de reflexió sobre l'experiència bèl·lica dels bombardejos sistemàtics que va patir la població civil durant la guerra i sobre el seu significat històric. L'exposició mostra, a través de fotografies i plafons, els sistemes de construcció, la tipologia i el caràcter excepcional de la xarxa catalana de refugis d'iniciativa civil.
També es recupera material gràfic i audiovisual sobre els bombardejos, i incorpora noves eines didàctiques d'interpretació dels fets amb un muntatge que integra fotografies i audiovisuals de l'època, així com imatges actuals dels refugis, dibuixos infantils, cartells de propaganda i telegrames, ordres militars i altres documents recuperats d'arxius espanyols i italians.
La mostra pren com a base l'exposició presentada l'any 2007 al Museu d'Història de Catalunya de Barcelona, i amplia ara el seu àmbit de referència a tot Catalunya, enriquint-se amb material específic de les localitats que l'acullin.
El bombardeig de l'Espluga
En el cas de l'Espluga de Francolí, s'incorpora un espai que recupera la història del bombardeig que va patir el municipi l'any 1939. Aquí es podrà veure material de guerra abandonat, documentació sobre la vida a la rereguarda i una estela funerària de la Legió Còndor, entre altres elements.
L'1 de gener del 1939, entre les vuit i les nou del matí, cinc avions Junker de l'exèrcit nazi van bombardejar l'Espluga i van provocar almenys set víctimes mortals. A la mostra s'expliquen detalladament els llocs bombardejats i la identitat dels veïns que en van ser víctimes. Dies després, la voladura del polvorí de la Font Major va fer caure una trentena d'edificis i les seves conseqüències van ser més desastroses que els efectes del bombardeig sobre les cases.
També s'exposa com, en previsió dels bombardejos, es van habilitar refugis en coves i balmes dins el municipi i que després dels fets la majoria dels vilatans van fugir a les pallisses i masos de la zona fins al final de la guerra.
Coproduïda per la Direcció General de Memòria Democràtica i el Museu d'Història de Catalunya, l'exposició es podrà visitar fins al 13 d'agost a l'Oficina de Turisme de la plaça del Mil·lenari. Posteriorment, s'instal·larà a Solsona fins al 15 de setembre, i després viatjarà fins a Santa Coloma de Cervelló, Cervera i Montcada i Reixac.