
L'expresident francès Sarkozy, condemnat a tres anys de presó però evita entrar-hi
Condemnats també el seu advocat i un jutge afí que van intentar influir en una altra investigació judicial contra Sarkozy
L'expresident de França Nicolas Sarkozy, de 68 anys, ha tornat a ser condemnat, però de nou podria evitar la presó. El Tribunal d'Apel·lació de París ha confirmat la condemna a 3 anys de presó per corrupció i tràfic d'influències, un dels quals de presó ferma, per un cas de corrupció que es remunta al 2014 i ja havia estat jutjat en primera instància i sentenciat l'1 de març del 2021.
Tot i que li ha caigut un any de presó ferma, Sarkozy segurament no entrarà a cap centre penitenciari, perquè podria complir la pena en arrest domiciliari i amb un braçalet electrònic.
La sentència, a més, ha quedat suspesa aquest mateix dimecres arran de la decisió de Sarkozy de presentar recurs al Tribunal Suprem. La suspensió també afecta l'altra part de la condemna, tres anys d'inhabilitació per exercir càrrecs públics, un fet rellevant en un moment en què circulen rumors sobre les intencions de l'expresident de convertir-se en el pròxim primer ministre francès.

El cas sobre el qual s'ha pronunciat ara el Tribunal d'Apel·lació es remunta a fa deu anys, quan Sarkozy, el seu advocat Thierry Herzog i Gilbert Azibert, en aquella època advocat general al Tribunal de Cassació, van intercanviar missatges per intentar influir en la investigació judicial sobre el finançament il·lícit de la campanya electoral de l'any 2007, la que va dur-lo al Palau de l'Elisi, amb diners procedents de la Líbia de Moammar al-Gaddafi.
"Els jutges l'han declarat culpable de 'corrupció activa sobre un magistrat' i 'tràfic d'influències actiu sobre persona dipositària d'autoritat pública'."
La pena imposada a Sarkozy és la mateixa per al seu advocat i per al jutge implicat. El tribunal considera especialment greu el fet que l'expresident intentés utilitzar en favor seu la seva condició d'excap d'Estat per obtenir beneficis judicials en una altra causa judicial oberta contra ell.
Les proves inculpatòries estan recollides en unes escoltes telefòniques --obtingudes per la intervenció del seu telèfon arran d'aquesta altra investigació-- de les quals es deduïa que Sarkozy i el seu advocat van maniobrar per aconseguir beneficis processals per a l'alt magistrat Gilbert Azibert. Tant Azibert com l'advocat Herzog també han anunciat un darrer recurs davant el Suprem.
President de França entre el 2007 i el 2012, Sarkozy sempre s'ha declarat innocent de tots els càrrecs que se li han imputat. Aquest dimecres, però, en sortir dels jutjats, no ha volgut fer declaracions. La seva advocada, Jacqueline Laffont, ho ha argumentat de la següent manera:
"En alguns casos, a la Justícia li costa reconèixer els seus errors i desdir-se'n. Nicolas Sarkozy és innocent del que se l'acusa".
El Suprem, la màxima instància judicial de França, s'haurà de pronunciar definitivament sobre aquest afer, batejat per la premsa com a cas Bismuth. La sentència se sabrà aproximadament d'aquí un any. Serà després que l'alt tribunal ja s'hi hagi pronunciat com a mínim cinc vegades, perquè la defensa de Sarkozy hi ha apel·lat repetidament per intentar invalidar les proves clau del cas.

La justícia francesa, en tot cas, ja ha donat per acreditades dues vegades les maniobres de corrupció de l'expresident, fent un mal ús del seu càrrec. Una falta d'exemplaritat que, segons la presidenta del Tribunal d'Apel·lació, "atempta contra la confiança que els ciutadans poden esperar legítimament de la Justícia", i que ja va servir com a argument per condemnar-lo en el primer cas obert contra ell, el cas Bygmalion, de finançament irregular de la seva segona campanya presidencial, la del 2012.
En aquell cas, els jutges van concloure que Sarkozy s'havia beneficiat d'uns 20 milions d'euros no declarats i dissimulats en un entramat d'empreses i factures falses. Va ser la seva darrera oportunitat, perquè Sarkozy va perdre aquells comicis en favor del candidat socialista, François Hollande.
La Fiscalia Financera francesa, d'altra banda, ha proposat jutjar Sarkozy i 12 persones més pel finançament il·legal de la campanya del 2007. Caldrà veure si aquesta nova causa contra l'expresident francès prospera i si se li obre un nou front judicial.
- ARXIVAT A:
- França