L'extrema dreta de Le Pen expulsa Alternativa per a Alemanya coincidint amb la campanya europea
El grup Identitat i Democràcia del Parlament Europeu ha expulsat tots els eurodiputats alemanys després que el seu cap de llista, Maximilian Krah, hagi relativitzat l'horror nazi
El grup d'extrema dreta al Parlament Europeu Identitat i Democràcia ha decidit expulsar tota la delegació d'Alternativa per a Alemanya després de les declaracions sobre les SS pronunciades pel cap de llista del partit per als comicis europeus, Maximilian Krah.
Krah, que ha abandonat la cúpula del partit alemany, va relativitzar l'horror nazi afirmant que a l'organització SS "no tots eren criminals".
En un comunicat emès aquest dijous, la direcció del grup europeu afirma que ha decidit "excloure la delegació alemanya amb efecte immediat" perquè el grup "no vol continuar associat amb els incidents que involucren Maximilian Krah, cap de llista d'AfD per a les eleccions europees".
Hores abans, set dels nou eurodiputats alemanys havien intentat evitar l'expulsió sol·licitant al grup europeu que fes fora Krah, el seu cap de files, per haver danyat "la cohesió i reputació".
Tot plegat ha situat l'extrema dreta en el focus de totes les mirades poques hores abans de l'inici de la campanya per a unes eleccions que, segons les enquestes, certificaran la pujada d'aquestes formacions.
Una decisió de cara a la galeria
A la pràctica, la decisió té un impacte escàs perquè el Parlament Europeu ja no té activitat legislativa i els eurodiputats estan centrats a fer campanya electoral als seus països.
Després de les eleccions, els grups es compondran des de zero i ja era públic que AfD no seria benvingut de nou a Identitat i Democràcia.
Després que el cap de llista de la ultradreta alemanya afirmés que a l'organització nazi SS "no tots eren criminals", l'Agrupació Nacional (RN) de la francesa Marine Le Pen i la Lliga del viceprimer ministre italià Matteo Salvini se'n van desmarcar i van afirmar que no hi tornarien a compartir grup.
Pagaments de Pequín i Moscou?
Les paraules de Krah sobre les SS només són l'últim de la cadena d'escàndols en què s'ha vist involucrat durant la campanya.
A finals d'abril, un dels seus empleats a Brussel·les va ser detingut sota sospita d'espionatge per a la Xina, i la Fiscalia de Dresden ha obert diligències prèvies per determinar si Krah també podria haver rebut pagaments des de Pequín.
D'altra banda, juntament amb el seu número dos, Petr Bystrom, Krah està sota sospita d'haver cobrat diners de Moscou a canvi de difondre determinades opinions prorruses, per exemple a través de contribucions a la plataforma Voice of Europe.
Fa pocs mesos, a més a més, Alternativa per a Alemanya va fer un pas important de cara a la seva prohibició, participant en una reunió clandestina amb organitzacions destacades de l'escena neonazi per planificar "deportacions massives".
L'extrema dreta europea, dividida
L'extrema dreta ara mateix està representada en dos grups a l'Eurocambra: els que es fan dir Conservadors i Reformistes Europeus, grup d'ultraconservadors a què pertany Vox, o la formació neofeixista de la presidenta italiana, Giorgia Meloni; i Identitat i Democràcia, aliança de l'extrema dreta que inclou la francesa Marine Le Pen o l'italià Matteo Salvini.
Tot i això, aquestes dues formacions són precisament les que tenen més bones projeccions electorals en totes les enquestes.
Després de les eleccions el mapa canviarà i no es pot descartar un acostament de Le Pen a l'altre gran grup, el de Meloni i Vox.
Les mirades també es fixen en els acords que vulgui teixir el partit de l'hongarès Viktor Orbán, actualment no adscrit a cap grup.