Agents de policia davant del Capitoli, el dia de l'assalt per part de partidaris de Trump (EFE / Michael Reynolds)
Agents de policia davant del Capitoli, el dia de l'assalt per part de partidaris de Trump (EFE / Michael Reynolds)
Washington

L'FBI alerta de "protestes armades" contra la presa de possessió de Biden

En un butlletí intern, l'FBI avisa que grups ultraconservadors estarien preparant assalts contra el Capitoli i seus de governs estatals, abans de la investidura del nou president

Actualitzat

Quan falten menys de deu dies per la presa de possessió de Joe Biden com a 46è president dels Estats Units, l'FBI ha alertat de l'alt risc de "protestes armades" contra el resultat electoral a Washington i a les capitals dels 50 estats.

En un butlletí intern, l'agència federal avisa que alguns grups ultraconservadors estan encoratjant assalts a seus de governs estatals i locals en protesta pel nomenament de Biden, que consideren que va guanyar les eleccions gràcies a un frau electoral. Aquestes protetes tindrien lloc entre el 16 de gener i el 20, dia de la cerimònia de presa de possessió.

Tradicionalment, la cerimònia d'investidura d'un nou president se celebra a l'esplanada del National Mall, davant del Capitoli, on el nou mandatari jura el càrrec davant els principals representants del poder nord-americà.

 

Por d'una repetició de l'assalt del dia 6

Després de l'atac de grups de partidaris de Trump al Capitoli dimecres passat, que va acabar amb quatre manifestants i un policia morts, es tem que altres grups intentin tornar a assetjar la seu del poder legislatiu abans de la presa de possessió de Biden.

Les autoritats nord-americanes no es volen tornar a veure sorpreses per una massa violenta en una situació com la de fa sis dies, quan la policia del Capitoli va quedar sobrepassada per centenars de persones que protestaven contra la certificació de la victòria electoral del candidat demòcrata, que es desenvolupava en aquell moment, en una sessió conjunta del Senat i la Cambra de Representants.

La irrupció de manifestants, que feia setmanes que preparaven la mobilització, es considera un error de seguretat i coordinació entre les autoritats del Pentàgon, l'Ajuntament de Washington i la Policia del Capitoli.

 

Imatge de la protesta de partidaris de Trump al Capitoli, el 6 de gener passat
Imatge de la protesta de partidaris de Trump al Capitoli, el 6 de gener passat (EFE / Michael Reynolds)

 

L'alcaldessa demana no sortir al carrer

A hores d'ara, Washington comença a ser una ciutat blindada i, a l'exterior del Congrés, no paren d'arribar reforços de la Guàrdia Nacional. Està previst que, de cara al dia 20, s'hi despleguin fins a 15.000 efectius de la Guàrdia Nacional arribats des de diversos estats. Aquesta xifra suposa el triple dels soldats nord-americans que hi ha actualment a l'Afganistan.

Després de l'assalt del dia 6, i en plena pandèmia del coronavirus, la situació a la capital del país és tan tensa que l'alcaldessa, Muriel Bowser, ha recomanat no sortir al carrer durant la cerimònia i que la ciutadania d'altres estats no viatgi a Washington:

 

 

El Capitoli de Washington, on el dia 20 hi haurà la presa de possessió de Joe Biden com a nou president dels Estats Units
El Capitoli de Washington, on el dia 20 hi haurà la presa de possessió de Joe Biden com a nou president dels Estats Units (EFE / Michael Reynolds)

 

Biden diu que no té por de jurar el càrrec a l'aire lliure

Quan no fa ni una setmana de l'assalt al Congrés, el president electe dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat que no té por de jurar el càrrec el dia 20 a l'exterior del Capitoli, com és tradicional.

En una compareixença pública després de rebre la segona dosi de la vacuna de Pfizer contra la Covid-19, Biden ha reiterat que Trump "no hauria d'estar en el poder" i ha defensat que aquelles persones que van tenir comportaments sediciosos amb l'atac del dia 6 paguin pels fets.

En canvi, el dia que els demòcrates han iniciat els tràmits per a l'"impeachment" contra Trump, el president electe no s'ha pronunciat sobre el judici polític ni sobre si el vicepresident, Mike Pence, hauria d'invocar l'esmena 25 de la Constitució per destituir l'encara president.


 

 

ARXIVAT A:
Trump Joe BidenEleccions Estats UnitsEstats Units
Anar al contingut