L'FBI escorcolla la residència de Trump a Florida sense detalls sobre la investigació

Investiguen si l'expresident es va endur informació classificada de la Casa Blanca sense estar-hi autoritzat, segons The New York Times i The Washington Post

RedaccióActualitzat

El Departament de Justícia nord-americà manté silenci sobre l'operació policial de l'FBI a la mansió de l'expresident Trump a Florida. En l'escorcoll, que l'FBI ha fet aquest dilluns, de matinada, a la mansió que l'expresident dels Estats Units Donald Trump té a Florida, els agents s'haurien emportat 12 caixes plenes de documents, segons ha dit una de les advocades de Trump. 

Ni l'FBI ni el Departament de Justícia encara no ha informat oficialment sobre els detalls de la investigació. Segons els diaris nord-americans The New York Times i The Washington Post, la recerca al resort de Mar-a-Lago té a veure amb una investigació per haver-se endut a casa documents classificats quan va deixar de ser president.

"Són temps foscos per a la nostra nació. La meva bonica casa de Mar-a-Lago, a Palm Beach, està sent ara mateix assetjada, assaltada i ocupada per un gran grup d'agents de l'FBI", ha dit Trump en un text emès per Save America, el seu comitè d'acció política.

L'expresident ha assegurat que la batuda ha estat "sense avís previ", i ha afirmat que no era "necessària ni apropiada". Així mateix, ha acusat el Partit Demòcrata de posar el "sistema de justícia" en contra seu i ha dit que els EUA s'han convertit en un país "corrupte a un nivell mai vist":

"Una cosa així no li havia passat mai a un president dels Estats Units."

La investigació està autoritzada per un tribunal i es fa en el marc d'una causa oberta contra Trump per haver-se endut a la seva residència documents classificats després de deixar la Casa Blanca, segons una persona pròxima a la investigació que cita el Post.

Al gener ja es van recuperar 15 caixes de documents oficials a la mansió de Trump a Mar-a-Lago, a Florida
La mansió de Trump a Mar-a-Lago, a Florida (Reuters/Marco Bello)

A més, aquest dimarts, l'endemà de l'escorcoll, un tribunal d'apel·lacions ha autoritzat un comitè de la Cambra Baixa dels Estats Units a accedir a les declaracions d'impostos de l'expresident. La decisió del Departament de Justícia arriba un any després que el Tribunal Suprem dels EUA ordenés a Trump lliurar les declaracions d'impostos a un fiscal que investigava les finances a Nova York.


Documents al vàter i 15 caixes dins de casa

No és la primera vegada que s'acusa Trump de mala gestió de documents oficials. El mandatari hauria llençat documents al vàter mentre era president, segons dues fotos publicades en un llibre de la periodista de The New York Times Maggie Haberman.

Una de les fotos és en un vàter a la Casa Blanca, i l'altra en un viatge a l'estranger. En una de les notes s'hi pot llegir la paraula "restringit" i en una altra, "Stefanik", una possible referència a la congressista republicana Elise Stefanik, aliada de Trump.

El personal de la Casa Blanca deia que el llavors president solia tirar documents a la tassa del vàter, i que algunes vegades això feia que s'embussessin les canonades. Trump va dir aleshores que aquesta acusació era "categòricament falsa".

Seguidors de Trump s'han concentrat a fora de la mansió de Trump durant el registre de l'FBI
Seguidors de Trump s'han concentrat a fora de la seva mansió durant l'escorcoll de l'FBI (Reuters/Marco Bello)

Al gener, l'Administració Nacional d'Arxius i Registres va recuperar a Mar-a-Lago, després de dos mesos, 15 caixes de documents i altres articles, que, segons els funcionaris de l'ens, Trump hauria d'haver entregat quan va deixar la Casa Blanca.

Entre els documents hi hauria correspondència que li va enviar el líder nord-coreà Kim Jong-un durant el procés de desglaç de les relacions entre aquests dos països, així com una carta que el seu predecessor, Barack Obama, li va deixar al Despatx Oval.

L'actuació de l'expresident podria haver vulnerat la llei de registres presidencials, que obliga a conservar en arxius històrics els memoràndums, cartes, notes, correus electrònics, faxos i altres comunicacions escrites relacionades amb les obligacions oficials d'un president.

Agents de policia a l'exterior de la residència de Trump a Mar-a-Lago
Agents de policia a l'exterior de la residència de Trump a Mar-a-Lago (EFE/Cristobal Herrera-Ulashkevich)

Joe Biden no sabia que es faria el registre

Dirigents republicans, inclosa la direcció del partit, han carregat contra el què consideren un "abús de poder" dels demòcrates. La Casa Blanca ha assegurat que el president dels Estats Units, Joe Biden, no estava avisat que es faria el registre a la residència de Trump i se n'ha assabentat pels mitjans de comunicació.

La portaveu de l'administració Biden, Karine Jean-Pierre, ha evitat pronunciar-se "sobre una investigació que s'està duent a terme". Sí que ha insistit que és una investigació "independent".

La portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, en la roda de premsa d'aquest dimarts
La portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, a la roda de premsa d'aquest dimarts (Reuters/Evelyn Hockstein)

Per la seva banda, la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, s'ha limitat a dir que, perquè es produeixi un registre com aquest "es necessita una ordre judicial, i per tenir una ordre, cal una justificació". Segons la líder dels demòcrates a la cambra baixa, "ningú està per damunt de la llei, ni tan sols un president o un expresident dels Estats Units".

Mentrestant, desenes de simpatitzants de Trump s'han acostat a la residència de l'expresident a Mar-a-Lago per protestar contra el registre, alguns amb cartells de les últimes eleccions presidencials.

Els seguidors de Trump confien en l'expresident tot i les investigacions que té obertes
Els seguidors de Trump confien en l'expresident, tot i les investigacions que té obertes (Reuters/Marco Bello)


Trump, en l'assalt al Capitoli: "No vull dir que el procés electoral s'ha acabat"

Mentrestant, al setembre es reprendrà la comissió parlamentària que investiga l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021. A la darrera sessió, al juliol, van analitzar l'actitud de Donald Trump aquell dia.

El visionat dels vídeos bruts del missatge que va penjar l'expresident a Twitter mostra com es va resistir a admetre que havia perdut les eleccions. A més, va trigar més de tres hores a demanar públicament a la multitud que marxés.

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut