L'FMI adverteix que la crisi pel coronavirus serà "tan greu o pitjor" que la del 2008
La directora gerent de l'organisme espera que, tot i el greu sotrac, la recuperació de l'economia es pugui produir el 2021
El Fons Monetari Internacional preveu que l'impacte econòmic del coronavirus podria ser "tan greu o pitjor" que la recessió que es va produir arran de la crisi financera de l'any 2008. La directora gerent de l'organisme, Kristalina Georgieva, ha fet aquesta valoració després de parlar dilluns per videoconferència amb els ministres de Finances i banquers centrals dels 20 països més importants, el conegut com G20.
"És primordial prioritzar la contenció del virus -ha explicat Georgieva- i enfortir els sistemes sanitaris a tot arreu. L'impacte econòmic és i serà intens, però com més aviat s'aturi el virus, més ràpida i forta serà la recuperació."
Durant la crisi del 2008 el PIB mundial va perdre un 1,7%, en la que aleshores es va considerar la pitjor crisi en 80 anys. L'origen financer de la crisi va ser preocupant, però no afectava de ple a la producció industrial. Les fàbriques continuaven treballant i els consumidors compraven els seus productes amb normalitat. L'aturada generalitzada decretada a les empreses ara és molt preocupant.
Creixement negatiu del 2%
De fet, fa uns mesos es preveia un creixement del 3%, mentre que ara s'ha passat a un retrocés que podria aproximar-se al 2% negatiu. Pel que fa a Espanya, es calcula que si el confinament dura tres mesos la caiguda de l'activitat faria perdre un 20% del PIB d'aquest any.
La Reserva Federal va tornar a reunir-se d'urgència per tercera vegada aquest dilluns per anunciar que no n'hi ha prou amb abaixar els tipus al 0% o injectar 700.000 milions de dòlars en el sistema. Ha decidit que destinarà fons il∙limitats per comprar deute públic i privat.
Endeutar-se tot el que calgui
Mentrestant, la Unió Europea ha ratificat la decisió que els països no hagin de complir els objectius de dèficit. A l'espera de la reunió de l'Eurogrup, els ministres d'Economia de tots els països europeus han aprovat que ja no hauran de complir els límits del dèficit. És a dir, els països poden gastar el que calgui contra el coronavirus.
Els pròxims dies es discutirà si també hi ha una intervenció comuna, ja sigui a través de fons europeus o de l'emissió d'eurobons --que alguns ja han batejat com a "coronabons".
- ARXIVAT A:
- Economia de butxacaCoronavirus