L'FMI, encara més pessimista sobre l'economia espanyola: caurà un 12,8% aquest any

Espanya és, amb Itàlia, l'estat de la Unió Europea amb una caiguda del PIB més forta per la crisi de la Covid-19
Redacció/ACN Actualitzat
TEMA:
Fons Monetari Internacional

A l'abril, ja havia dit que la crisi provocada per la pandèmia a Espanya seria la pitjor dels últims 80 anys, però ara el Fons Monetari Internacional (FMI) empitjora encara més les previsions per a l'economia espanyola.

L'organisme preveu que el PIB espanyol caigui un 12,8% aquest any, gairebé cinc punts més que els càlculs que tenia a l'abril.

Espanya és, juntament amb Itàlia, l'estat de la Unió Europea amb una caiguda del PIB més forta com a conseqüència de la crisi per la Covid-19.

En tots dos casos, l'organisme preveu un repunt de l'economia del 6,3% per al 2021, cosa que suposa dos punts de creixement per sobre del previst a l'abril per a Espanya.

 

Deute i dèficit disparats

La Covid-19 també dispararà més del que s'esperaven el dèficit i el deute. Pel que fa al dèficit, l'FMI preveu que arribi al 13,9%, quatre punts més del previst per l'FMI a l'abril.

Pel que fa al deute públic, escalarà fins al 123,8% del PIB aquest any, de manera que incrementa en més de 10 punts l'esperat a l'abril.

Així, respecte al 2019, quan Espanya va tancar l'any amb un 2,8% de dèficit, la previsió de l'FMI és que es dispari més d'11 punts. Segons aquest organisme, Espanya reduirà fins al 8,3% el dèficit el 2021, més d'un punt i mig per sobre del que preveia a l'abril.

Pel que fa al deute públic, la previsió d'un deute del 123,8% aquest any augmenta la xifra en més de 28 punts respecte al 2019, any en què el deute públic espanyol es va tancar en el 95,5% del PIB. L'organisme calcula que el 2021 el deute seguirà augmentant fins al 124,1% del PIB.

L'economia de l'eurozona s'enfonsa un 10,2% el 2020

Les previsions del juny de l'FMI revisen de manera general a la baixa els càlculs que l'organisme presentava a l'abril per a aquest any, però apunten a un major creixement en alguns casos per al 2021. Segons les noves estimacions, l'economia de l'eurozona caurà un 10,2% el 2020 --més de dos punts i mig més que a l'abril-- i repuntarà amb un 6% de creixement l'any que ve, una xifra que és més d'un punt superior a les previsions de l'abril.

Pla general de la seu del Fons Monetari Internacional (FMI)

Itàlia i Espanya són les economies europees més perjudicades per la pandèmia, amb un enfonsament del PIB del 12,8% el 2020 i un repunt del 6,3% el 2021. Amb aquest creixement l'any que ve, el PIB espanyol i italià només recuperarà la meitat de la caiguda registrada aquest any.

França se situa en tercer lloc com a economia europea més colpejada per la pandèmia, amb una caiguda del PIB del 12,5% i un repunt del 7,3% el 2021. En el cas d'Alemanya, la caiguda del PIB és del 7,8% el 2020, amb un creixement del 5,4% el 2021.


L'economia mundial cau un 4,9%

Pel que fa a l'economia global, l'organisme preveu un enfonsament del PIB del 4,9% aquest any, gairebé dos punts més respecte a l'abril. En el 2021, l'organisme preveu un creixement del 5,4%, quatre dècimes menys que a l'abril.

 

Segons l'FMI, el PIB de les economies avançades caurà un 8% el 2020, gairebé dos punts més que a la previsió de l'abril, i repuntarà amb un creixement del 4,8% el 2021. El Regne Unit registra una forta caiguda el 2020, amb un enfonsament del PIB del 10,2%, mentre que l'economia dels Estats Units caurà un 8% aquest any i la del Japó un 5,8%.

En el cas de les economies en desenvolupament, la caiguda del PIB és del 3% aquest any, amb una recuperació del 5,9% el 2021. La previsió per a la Xina és d'un creixement d'un 1% per a aquest any i del 8,2% per al 2021.


La pandèmia té "un impacte negatiu més fort del previst"

En l'informe sobre les previsions econòmiques, l'FMI revisa generalment a la baixa els seus càlculs respecte als de l'abril. Segons apunta el document, la pandèmia ha tingut un "efecte negatiu" més important "del previst" i la recuperació serà "més gradual" del que s'anticipava.

A més, com ja va passar amb les previsions de l'abril, l'FMI avisa que les projeccions tenen un "nivell d'incertesa molt més alt del que és habitual".

Calviño parla de canvi de tendència a l'economia espanyola

Malgrat aquestes previsions tan pessimistes, el govern espanyol assegura que hi ha indicadors que avalen un canvi de tendència en l'economia espanyola. Tot i que recomana ser prudents, la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, assegura que hi ha dades que ho confirmen.

Nadia Calviño, vicepresidenta espanyola d'Economia (ACN/Borja Puig de la Bellacasa)

Per exemple, que s'ha recuperat fins a un terç de les afiliacions a la Seguretat Social perdudes fins a l'abril, o que un milió de treballadors afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació, els ERTO, han tornat al seu lloc de treball, dels quals 150.000 en els últims 4 dies.

També ha crescut, diu, la confiança empresarial, les despeses amb targeta bancària en la mateixa mesura que s'ha anat avançant en la desescalada, i ha augmentat també el consum elèctric.

I és que el govern espanyol manté la seva previsió d'una caiguda intensa el segon trimestre d'aquest any, del començament d'una recuperació de cara al segon semestre de l'any i de creixement per a l'any que ve.

Segons Calviño, encara queda un llarg camí per recuperar l'activitat econòmica i l'ocupació malmeses per la crisi del coronavirus.

 

ARXIVAT A:
Fons Monetari Internacional
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut