Les sigles LGBT o LGBTIQ+ es van començar a fer servir als anys noranta (Jorge Gil / Europa Press )

LGBTIQ+: què volen dir les sigles i quins termes hi ha sobre gènere i identitat sexual

Després de la revolta de Stonewall, a Nova York, va néixer el Front d'Alliberament Gai (FAG), les primeres sigles que es van referir a la identitat sexual

RedaccióActualitzat

Uns disturbis al bar gai de Stonewall, la matinada del 28 de juny del 1969 a Nova York, és la principal referència històrica en la lluita per l'alliberament sexual i de gènere. Després d'una batuda policial i de nombroses detencions, la comunitat gai, lesbiana i transsexual del barri de Greenwich va sortir als carrers per respondre activament a la ràtzia i visibilitzar els seus drets.

Dues setmanes més tard d'aquella revolta es va fundar a Nova York el Front d'Alliberament Gai (GLF). Per primera vegada, apareixen unes sigles referides a la identitat sexual.

Poc després de la mort de Franco, el Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), organitza la primera manifestació contra la repressió homòfoba i per l'alliberament gai i lèsbic l'any 1977 a la Rambla de Barcelona.


Ara, quan ens referim al col·lectiu, fem servir la denominació LGBT o LGBTIQ+, que designen conjuntament les lesbianes, gais, bisexuals, transgènere, intersexuals, queers i altres orientacions o identitats sexuals i de gènere no normatives.

"LGBT" és una prolongació de les sigles LGB, que a la seva vegada van substituir l'expressió "comunitat gai" als anys noranta, ja que no representava totes les identitats sexuals i de gènere.

Al web del Termcat, hi ha disponible en línia el Diccionari LGBT, un recull de 400 termes vinculats amb l'orientació sexual, la identitat sexual i de gènere, la sexualitat i la relació del col·lectiu LGBT amb la societat. La terminologia està endreçada per ordre alfabètic i agrupada segons la temàtica.

L'ordre de les lletres que la constitueixen és variable, tant en català com en la resta de llengües; així, al costat de les formes LGBT i LGTB, que són les més freqüents en català, també s'inclouen les variants GLBT i GLTB.

Alhora, es documenten les variants LGBT+, LGBTQ+ o LGBTQI+, amb un signe "+" al final per englobar les persones amb qualsevol altra orientació sexual o identitat de gènere considerada no normativa. Al 324.cat fem servir les sigles LGTBIQ+.

L, de lesbiana

Les lesbianes són les dones que tenen una atracció sexual cap a persones del seu gènere, és a dir, són dones homosexuals.

G, de gai

Els gais són els homes que tenen una atracció sexual cap a persones del seu gènere. Per tant, són homes homosexuals.

B, de bisexual

Bisexuals són les persones amb una orientació sexual tant cap a persones del seu mateix gènere com cap a persones que no siguin del seu gènere.

T, de transgènere o transsexual

La T no fa referència a l'orientació sexual, sinó a la identitat de gènere. D'una banda, fa referència a les persones que neixen amb els genitals masculins o femenins, però s'identifiquen amb el gènere contrari.

També descriu les persones transsexuals, les que s'han sotmès a tractaments mèdics i quirúrgics per canviar de sexe biològic.

I, d'intersexuals

Són aquelles persones que neixen amb genitals d'home i de dona a la vegada. A alguns intersexuals no se'ls pot assignar un sexe biològic concret degut a la combinació de cromosomes.

Q, de queer

Aquesta paraula anglesa -"estrany" en català- s'emprava per referir-se despectivament als homosexuals. Va ser ressignificada pel col·lectiu als anys 80.

Es refereix a les persones que no subscriuen la divisió binària dels gèneres i rebutgen identificar-se amb un home o amb una dona o amb una orientació sexual específica.

+, de més

El "més" engloba totes aquelles branques de la sexualitat i la identitat de gènere dissidents, com la pansexualitat  –les persones que es senten atretes per persones al marge del seu gènere– o la polisexualitat, les persones que senten atracció per més de dos gèneres, inclosos les agènere, les que no s'identifiquen amb cap identitat de gènere.

El 2014 es va promulgar la llei catalana per erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia (Pau Venteo / Europa Press)


LGBT-fòbia

Fa referència a l'aversió a les persones LGBTIQ+, pot acabar derivant en discriminació i també en violència, en els casos més extrems.

L'episodi més fosc d'LGBT-fòbia al nostre país va ser l'assassinat de la dona transsexual Sònia Rescalvo Zafra, l'octubre del 1991, a mans de sis neonazis.

L'any 2023, l'Observatori contra l'Homofòbia va registrar 237 incidències discriminatòries.

Des de 2014, és vigent a Catalunya la llei per erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Persones cis

Són les persones que s'identifiquen amb el gènere que els va ser assignat en néixer segons les seves característiques biològiques. És l'abreviació de la paraula "cisgènere".

Persones no binàries

Són les persones amb una identitat de gènere que se situa fora de la classificació binària home/dona.

Sexe i gènere

Per bé que socialment s'atribueix el gènere masculí al sexe masculí i el gènere femení al sexe femení, aquests conceptes no són equivalents. Hi ha dones de sexe masculí, i homes de sexe femení.

El sexe és el conjunt de característiques biològiques, especialment de tipus genètic, orgànic i hormonal, sobre les quals s'estableix la distinció entre homes i dones.

En canvi, el gènere és el conjunt de característiques culturals relatives a patrons de comportament i d'identitat sobre les quals s'estableix socialment la distinció entre homes i dones.

Crítiques al terme LGTBI

No hi ha un consens total sobre l'ús de les sigles LGBT o LGBTIQ+.

Hi ha persones amb una identitat sexual o de gènere no normativa que rebutgen assimilar-se a un col·lectiu LGTBIQ+ perquè el col·lectiu, com a tal, no existeix.  

Argumenten que les sigles intenten categoritzar les persones, quan l'assumpte és que el desig i la identitat són construccions socials, és a dir, s'adapten segons les vivències materials de cada persona.  

D'altres, en canvi, reivindiquen que les sigles LGBTIQ+ només fan referència i són un punt de partida per la lluita per l'alliberament sexual i de gènere, enfront del patriarcat i de l'heteronormativitat.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+
Anar al contingut