
L'helicòpter accidentat a Nova York no tenia caixa negra i es complica la investigació
L'aparell no portava ni gravadores de vídeo ni càmeres ni cap sistema per registrar informació, segons ha informat l'NTSB
L'helicòpter que dijous va caure al riu Hudson de Nova York, amb una família catalana a bord, no tenia caixa negra. No portava instruments de registre d'incidències de cap mena, cosa que farà més difícil la investigació que dirigeix la Junta Nacional de Seguretat en el Transport (NTSB) dels Estats Units.
A l'últim comunicat que ha fet públic, la Junta ha estat clara:
"L'helicòpter no estava equipat amb cap caixa negra. No s'han recuperat cap gravador de vídeo ni càmeres de vídeo a bord, ni cap equipament electrònic ha registrat informació que es pugui utilitzar per a la investigació."
"No és obligatori portar caixa negra, tot i que a Europa la normativa és més estricta", ha explicat al canal 3/24 el pilot instructor d'helicòpter Josep Figueras, que ha afegit que "els d'última generació en poden portar, però no és el més habitual".
Aquest expert ha admès que "la investigació es complica moltíssim", però s'ha mostrat confiat que "els enginyers aeronàutics i la ciència aeronàutica poden tenir prou informació per analitzar la causa principal".
L'NTSB també ha informat que s'han recuperat diverses parts de l'aparell, com ara el fuselatge principal, incloent-hi la cabina de comandament i la cabina de passatgers, la part davantera del tub de cua, les aletes de l'estabilitzador horitzontal i l'aleta vertical.
Algunes de les peces recuperades s'enviaran als laboratoris de l'NTSB a Washington per a una inspecció més detallada.

Havia passat una revisió la setmana abans
S'ha pogut comprovar que l'última inspecció important de l'helicòpter accidentat va ser l'1 de març.
Abans de l'accident, l'helicòpter havia fet set vols turístics. Pel que se sap fins ara, va ser al vuitè vol de la jornada quan l'aparell va caure i van morir les sis persones que hi havia a bord: Mercè Camprubí Montal i Agustín Escobar, tots dos directius de Siemens, i els seus tres fills menors, així com el pilot, Sean Johnson.
Aquest dissabte, l'alcalde de Nova York, Eric Adams, i Joan Camprubí, germà de la dona morta a l'accident, van fer una ofrena floral al riu Hudson, com a homenatge a les víctimes.
La investigació continua
Els bussejadors de la policia de Nova York continuaran aquest diumenge amb la recerca del rotor principal, la caixa d'engranatges principal, el rotor de cua i gran part del braç de cua de l'helicòpter, amb l'ajuda d'un sonar d'escombrada lateral per identificar possibles ubicacions de les restes.
Fins ara, els responsables de l'NTSB s'han reunit amb representants de l'operadora de l'helicòpter, New York Helicopter Charter Inc., per revisar els registres operatius, les polítiques i els procediments, els sistemes de gestió de la seguretat i l'experiència del pilot. Els investigadors també han examinat dos helicòpters de prova.
Sobre les possibles causes de l'accident, en què es va veure que les hèlices es desprenien de l'aparell, el pilot Josep Figueras apunta la meteorologia combinada amb "l'estrès, que sempre és un factor que va en contra dels pilots". Com a hipòtesi, "l'helicòpter podria haver entrat en una zona de poca visibilitat, amb el risc de fer una maniobra brusca que pugui desestabilitzar-lo".
Es reobre la polèmica pels vols turístics
L'accident ha despertat novament un intens debat sobre la regulació de l'activitat dels anomenats "vols no essencials", que inclouen els helicòpters turístics i els "taxis aeris" que permeten saltar-se el complicat trànsit de Manhattan per arribar més de pressa a l'aeroport i les platges més properes.
Aquest trànsit va sumar l'any passat uns 80.000 vols sobre Manhattan, que van ser protagonitzats per persones amb alt poder adquisitiu, atès que cada vol comença a partir dels 250 dòlars per persona i trajecte.
L'alcalde de Nova York, el demòcrata Eric Adams, ha dit que esperaran l'informe de la Junta Nacional de Seguretat en el Transport (NTSB) abans de prendre cap decisió, però ha animat els turistes que ho vulguin a veure la ciutat des de l'aire: "Si prefereixen utilitzar un helicòpter, ho haurien de fer", ha dit.
En canvi, l'alcalde de Jersey City, Steven Fulop, ha destacat: "És un espai que està molt, molt carregat, i és perillós". Fulop ha explicat: "No pots interferir amb els avions comercials dels [aeroports de] La Guardia, Newark, JFK, tens tots els mitjans de comunicació, tens el transport, el turisme... en un espai molt petit on no pots pujar a una altura determinada. Així que està molt congestionat."
- ARXIVAT A:
- Estats Units