Marlene Engelhorn, durant la presentació de la iniciativa Bon Consell al mes de gener (Guter Rat)

L'hereva de BASF busca 50 persones per decidir com redistribuir 25 milions d'euros

Marlene Engelhorn forma part d'un moviment que defensa la redistribució de la riquesa per combatre la desigualtat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Àustria

Aquesta setmana 10.000 invitacions han començat a arribar a bústies d'arreu d'Àustria. Les envia Marlene Engelhorn, de 31 anys, hereva del fundador de la química BASF, que el setembre del 2022 va rebre una fortuna en morir la seva àvia, Traudl Engelhorn-Vechiatto.  

Sabent que això passaria, Engelhorn ja havia anunciat abans la seva intenció de desfer-se del 90% de l'herència.

"He heretat una fortuna i, per tant, poder, sense haver fet res per tenir-ho", explica, "i l'Estat ni tan sols vol posar-hi impostos", lamenta.

I és que Àustria va suprimir l'impost de successions el 2008, una mesura que continua en el debat polític i que, setze anys més tard, l'oposició socialdemòcrata és partidària de revertir.


Per què aquesta decisió tan poc comuna?

Perquè Engelhorn fa temps que forma part d'un moviment que defensa la necessitat d'implantar una fiscalitat més justa arreu del món per combatre la desigualtat, amb mesures que passarien, per exemple, per redistribuir les grans herències multimilionàries.

El maig del 2022, per exemple, va participar en una protesta al Fòrum Econòmic de Davos del grup Patriotic Millionaires (Milionaris Patriotes), milionaris que demanaven als estats que posessin impostos sobre les seves grans fortunes.

El grup Milionaris Patriotes va fer una acció de protesta durant el WEF 2022 (Europa Press/Manuel López/WEF/DPA)

Va ser la primera edició presencial d'aquesta trobada anual després del confinament per la covid-19, que va coincidir amb la publicació d'un estudi de l'ONG Oxfam Intermón segons el qual durant la pandèmia una persona es va fer milmilionària cada 30 hores.

Una foto d'aquella mobilització mostra Engelhorn asseguda a terra, al costat de Phil White, milionari britànic, sostenint tots dos un cartell amb el lema "In tax we trust", que vol dir "Confiem en els impostos" i juga amb la frase "In God we trust" ("Confiem en Déu"), el lema dels Estats Units imprès en les monedes i els bitllets del país.


50 persones per decidir sobre 25 milions

A qui s'adrecen les 10.000 invitacions? A persones empadronades a Àustria, majors de 16 anys, elegides a l'atzar a partir del Registre Central de Residents. D'entre aquestes 10.000, se n'elegiran 50 (més 15 substituts per fer front a possibles baixes), que es vol que siguin representatives de la població d'Àustria en gènere, edat, classe social i procedència geogràfica.

Integraran l'anomenat Bon Consell ("Guter Rat", en alemany), que, més enllà de decidir el destí dels 25 milions d'euros heretats per ella, també haurà de fer propostes sobre com s'ha de fer la redistribució de la riquesa a Àustria.

El punt de partida és la doble pregunta: "Què fem amb la riquesa distribuïda desigualment? Com canviem les estructures del nostre sistema de distribució?", com s'explica a la web posada en marxa per Guter Rat, que també estableix unes senzilles directrius o orientacions.

Així, per exemple, "els diners no poden anar a col·lectius o individus ni destinar-se a activitats que siguin inconstitucionals, hostils o inhumanes".

Tampoc poden anar a parar a organitzacions amb ànim de lucre, o dedicar-se a activitats contràries al propòsit fundacional del Bon Consell.


Video de la presentació de Guter Rat aquesta setmana:


Els debats en què participaran els 50 elegits es faran a Salzburg, al llarg de sis caps de setmana, entre el març i el juny d'aquest any.

La web deixa clar que per participar-hi no cal ser austríac ni parlar alemany, ni ser cap expert en impostos o redistribució; ni tan sols estar d'acord amb les idees expressades per Engelhorn.

També que Guter Rat proporcionarà intèrprets i experts, i que les 50 persones rebran 1.200 euros per cap de setmana, en concepte de compensació (7.200 euros en total, si es participa en els sis debats previstos).

Aquestes persones, d'altra banda, restaran en l'anonimat, tret que decideixin fer pública la seva participació en el Bon Consell.

Engelhorn no hi participarà, en els debats, ni tindrà poder de veto sobre les decisions que s'hi adoptin. Això sí, si el Bon Consell no arriba a consensuar mesures concretes, els 25 milions retornaran a mans de la seva propietària.

Hi ha el compromís, en qualsevol cas, de publicar els resultats, el procediment pel qual s'han assolit les decisions i el pressupost destinat al procés que ara s'engega.

Guter Rat és una iniciativa fundada i finançada per Engelhorn, posada en marxa per un equip d'una quinzena de persones, que es defineix com "independent dels partits polítics i grups d'interès" i que "rep inputs de científics d'experts". També remarca la seva voluntat de transparència.


Per què Engelhorn no crea una ONG o una fundació benèfica?

Aquesta pregunta, que molta gent pot fer-se, perquè és el que fan molts multimilionaris, també està resposta a la web de Guter Rat.

Perquè Engelhorn "vol redistribuir els diners ara, perquè es necessiten ara", s'explica. I perquè "ella pensa que si decideix ella sola com s'han de redistribuir els diners, estarà exercint un poder que inicialment ni tan sols hauria de tenir".

"Un poder", afegeix l'explicació publicada, "que només emana del fet que ella ha heretat riquesa".

 

ARXIVAT A:
Àustria
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut