L'històric bar Pinotxo de la Boqueria tanca per desavinences familiars i canvia de mans
- TEMA:
- Memòria històrica
El futur de l'emblemàtic bar Pinotxo de la Boqueria deixa d'estar en mans de la família de Joan Bayén. Juanito, el carismàtic propietari del local, l'ha traspassat, i no ho ha fet als seus nebots sinó al propietari del Bar Central, situat al mateix mercat. Sembla que disputes familiars han portat Bayén a prendre aquesta decisió, que acaba amb la saga familiar de més de vuit dècades al capdavant de l'establiment.
Joan Bayén es va jubilar a l'octubre amb 89 anys, després de 75 anys darrere el taulell. Els nebots --Jordi Asín, el fill de la seva germana Maria, que hi feia de cuiner; la seva dona, Maria José, el fill de tots dos, Dídac i el seu amic Javi-- feia anys que treballaven amb l'oncle i eren part de la societat del negoci, però la concessió era de l'oncle.
La notícia oficial va arribar fa pocs dies a la direcció del mercat, i el que eren rumors s'ha confirmat.
El traspàs a l'empresari Elharar Mardochée, propietari del Bar Central, que té altres locals a Barcelona, ha sorprès i ha estat motiu de comentaris a favor d'uns i d'altres en les converses de mercat.
"Hem parlat amb ell, i ens ha diu que vol continuar fent el mateix i confiem que segueixi el nivell que tenia", ha dit a TV3 Òscar Uribe, gerent de l'Associació de Comerciants de la Boqueria.
Els interessats, que ja no apareixen pel mercat, no volen parlar. Però entre els històrics de la Boqueria es dona per fet que tot va esclatar quan van obligar Juanito a jubilar-se, com comenta Francesca Gabaldà, de Menuts Rosa: "Això ha petat, i em sap molt de greu que no continuï el Jordi, perquè ho hauria fet igual de bé i hauria sigut igual de bo per a la Boqueria".
Mentre que Pere, de Cal Neguit, diu: "a mi m'agradaria que el nom no continués, perquè seria enganyar la gent".
El Pinotxo tancat
Amb les obres de remodelació de la Boqueria, el bar Pinotxo va tancar, com la resta de parades de la banda de muntanya del mercat, el 17 de gener passat. Tres setmanes després, acabada aquesta primera fase de renovació de terra del mercat, aquest dilluns els comerços han tornat a obrir, però el Pinotxo no ha aixecat la persiana.
I no se sap si ho tornarà a fer com a tal. No se sap si el nou propietari voldrà mantenir l'establiment o ho canviarà tot: el disseny del local, el nom que li ha donat fama, ni si hi mantindrà la mateixa oferta gastronòmica.
Famós és el seu "cap i pota", els cigrons amb botifarra negra, els calamarsons amb mongetes o la tripa, els "platillos" típics, sense oblidar les croquetes o els esmorzars amb entrepans o croissants planxats i el cafè amb llet en got de vidre, com els de sempre. El Pinotxo es va convertir en una icona a la Boqueria i, entre d'altres, va rebre el Premi Ciutat de Barcelona de Gastronomia l'any 2015. En un 30
Joan Bayén, Juanito, Pinotxo
Però la veritable icona ha estat Joan Bayén, Juanito. Tota una vida dedicada a fer de cambrer -- a més de gerent d'un negoci-- servint els clients d'aquest bar de mercat, des dels paradistes a primera hora abans d'obrir, fins als clients de tota la vida o els milers de forasters que venien atrets per la tradició del local. I la personalitat desbordant d'aquest home que amb agilitat feia cafès, servia una copa de cava o et feia els comptes de cap.
En una entrevista al programa "Joc de cartes" de TV3, Juanito recordava que amb 5 anys ja venia a ajudar la seva mare quan sortia de l'escola, amb la seva germana Maria. La mare, Catalina, va arribar a Barcelona caminant des d'Almeria i va començar venent cabeces d'alls al carrer, fora del mercat. Més endavant va aconseguir una parada a l'interior, on servia entrepans i cafès, fa més de 80 anys. El gos que tenia en Juanito és el responsable del nom de l'establiment, Pinotxo. El local es deia Bar Quiosc, un nom que Juanito va canviar en honor al seu estimat gos, que es va fer popular entre els clients.
Fa anys que alguns paradistes es queixen de la deriva que està prenent el mercat, tal com es va abordar en un "30 Minuts" dedicat al "Despertar de la Boqueria".
- ARXIVAT A:
- Memòria històrica Comerç