L'illa britànica d'Alderney és a pocs quilòmetres de les costes de França (Flickr / Neil Howard)

L'Holocaust en sòl britànic: la història desconeguda del camp nazi d'Alderney

Un artista ha recuperat la història d'aquesta illa a pocs quilòmetres de França, que els alemanys van ocupar fins un any després del desembarcament de Normandia
Josep Maria Camps Collet
TEMA:
Memòria històrica

El règim nazi de Hitler va tenir en territori del Regne Unit almenys un camp de concentració controlat per les SS durant la Segona Guerra Mundial, en concret a Alderney.

A aquesta petita illa del canal de la Mànega, ocupada llavors per l'exèrcit alemany, hi van enviar milers de presoners per fortificar-la, amb l'objectiu de protegir la França ocupada.

L'artista britànic Piers Secunda ha dedicat 3 anys a documentar aquesta història, i ho ha explicat en una exposició que mostra l'abast que va tenir l'ocupació.


"L'Holocaust en sòl britànic"

L'ha titulada "Alderney: l'Holocaust en sòl britànic" i s'ha pogut veure a la galeria Cromwell Place de Londres, amb fotografies i documents que ha trobat, llistes de víctimes i una escultura seva.

En concret, ha reproduït parcialment el mur d'un fort que se sospitava que van fer servir per executar presoners, i afirma que dos experts forenses que ha contactat ho han verificat:

"Ha estat analitzat a fons per dos dels científics forenses més respectats dels Estats Units, especialistes amb dècades d'experiència, i que han certificat que posseeix les proves físiques necessàries per ser designat lloc d'execució."

 

Segons explica Secunda, han arribat a aquesta conclusió analitzant les diferències entre els forats que van fer les bales en el mur, i hi han trobat un patró similar a altres llocs:

"Segons els forenses, els forats més petits són el resultat de la desacceleració de la bala després de travessar altres materials, en aquest cas, cossos humans."

El mur del fort d'Alderney on els nazis haurien afusellat presoners, fotografiat el 2017 (Flickr / Neil Howard)

Els alemanys es van trobar l'illa buida

De només 8 quilòmetres quadrats, Alderney forma part de les illes Anglonormandes, les més conegudes de les quals són Guernsey i Jersey, i és a pocs quilòmetres del port de Cherburg.

Per tant, és força lluny de la Gran Bretanya, i en canvi a tocar de França, i l'exèrcit alemany la va trobar buida quan la va ocupar l'any 1940, perquè el Regne Unit n'havia evacuat tota la població.

El 1941 van decidir fortificar-la, i van enviar-hi presoners per fer-ho, que van allotjar en diversos camps, un dels quals va rebre el nom de Sylt.

Quants presoners hi van morir?

Aquest camp el van gestionar des del 1943 les SchutzStaffel o "esquadrons de protecció", les temibles SS del partit nazi, fundades el 1923 i que fins al 1945 van ser el cos d'elit del règim.

No han quedat registres de quants presoners va haver-hi a l'illa, ni tampoc de quants hi van morir, però hi ha estimacions que van ser uns 400, tot i que Secunda creu que van ser milers.

Segons explica, els presoners eren principalment jueus i presoners polítics provinents de Rússia, però també de països com França, Espanya, Alemanya i Polònia.

Fotografies de l'exposició "Alderney: l'Holocaust en sòl britànic" (EFE)

Ocupada pels alemanys fins al final

Malgrat el desembarcament de Normandia, Alderney no va ser conquerida fins gairebé un any després, el maig del 1945, una setmana després que els aliats arribessin a Berlín i acabessin amb el règim.

Secunda ha entrevistat els pocs testimonis que queden i ha buscat documentació, i ha explicat a l'agència EFE que als alemanys els va costar molt de rendir-se:

"Eren fanàtics, el comandant l'havia escollit a dit el mateix cap de les SS, Heinrich Himmler, i havia rebut instruccions de no tornar les illes al Regne Unit. Sabien que estaven envoltats i que la guerra s'acabava, però van lluitar fins al final."

La història d'Alderney durant l'ocupació nazi és molt poc coneguda al Regne Unit, en part perquè aquest país no va investigar els crims de guerra que s'hi van cometre.

Búnquer construït a Alderney pels presoners de l'exèrcit alemany durant la Segona Guerra Mundial (Wikipedia / Andree Stephan)

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Nazisme Segona Guerra Mundial Regne Unit
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut