
L'home caurà a la piscina o a la carretera? Les lliçons de l'enigma científic viral
Una publicació a X relacionada amb la primera llei de Newton acumula en pocs dies més de 50 milions de visualitzacions i més de 13.000 respostes
A les xarxes socials la gent hi mira gatets i gossets, accidents aparatosos o noies i nois de bellesa espectacular, però també hi tenen èxit publicacions que promouen la ciència i que fan pensar.
És el cas d'una del perfil d'X anomenat The Figen, amb dos dibuixos de l'artista Yuval Robicheck, que mostra un cotxe que arrossega una caravana molt particular: té una piscina al sostre.
Hi ha una dona a dins de la piscina, i en el primer dibuix s'hi veu un home a punt de saltar-hi des d'un trampolí, i en el segon l'home ha saltat i està en l'aire força darrere de la caravana.
És a dir, que està a punt de caure a la carretera, i la responsable del compte d'X, que té més de dos milions de seguidors, pregunta als usuaris d'aquesta xarxa social:
"Això és correcte segons les lleis de la física?"
L'èxit d'aquesta publicació, feta fa poc més d'una setmana, ha estat espectacular: s'ha vist més de 50 milions de vegades i ha rebut més de 13.000 respostes, una mostra que la pregunta ha atret força l'atenció.
La primera llei de Newton ho explica
La majoria de respostes són correctes, i remarquen que, si la velocitat del cotxe i la caravana és constant, no passarà el que mostra el segon dibuix, sinó que l'home caurà a dins de la piscina.
Això és degut a la llei de la inèrcia, formulada per primera vegada per Galileo Galilei i que ara coneixem sobretot com a primera llei de Newton, que es pot formular així:
"Tot cos lliure, sobre el qual no actua cap força, manté el seu estat de moviment, ja sigui en repòs, o ja sigui en moviment rectilini uniforme."
Manuel Moreno, astrofísic i professor de física a la UPC a Vilanova i la Geltrú, explica que és una llei que tots experimentem en la nostra vida quotidiana, però que de vegades als estudiants els costa una mica entendre'n les implicacions:
"Per exemple, a dins d'un tren, podem jugar a tenis, a ping-pong, podem jugar a qualsevol esport, perquè si el tren va amb velocitat constant, no hi ha problema, passarà el mateix que si estiguéssim en repòs."
Algunes de les respostes a la publicació original es limiten a penjar vídeos de demostracions reals de com funciona la primera llei de Newton en casos similars al dels dibuixos:
Un dels vídeos de resposta mostra un treballador que carrega un contenidor de fruits que semblen tomàquets, cebes o patates fent servir una aplicació força sofisticada i sorprenent de la llei d'inèrcia:
Què passa si el cotxe accelera, frena o gira?
Però el que mostren els dibuixos de la publicació original no és del tot inversemblant: és el que passaria si el cotxe accelerés en el moment en què l'home salta del trampolí.
En aquest cas, la caravana avançaria més ràpidament que l'home, que per inèrcia seguiria a la mateixa velocitat en relació amb la carretera, i cauria al mateix trampolí o fins i tot a la carretera si el cotxe accelerés molt.
En el supòsit que, en comptes d'accelerar, el cotxe frenés, passaria exactament al contrari: que l'home podria caure a sobre del cotxe o fins i tot a la carretera per davant del cotxe si la frenada fos molt forta.
Una altra possibilitat és que el cotxe giri bruscament cap a la dreta o cap a l'esquerra en el moment del salt, cosa que faria que, quan caigués, l'home no es trobés la piscina a sota, sinó també la carretera.
Un últim supòsit és que el vent pugui frenar la velocitat de la persona que salta. Precisament una de les respostes es refereix a aquesta possibilitat, tot i que el que fa és fixar-se en el fet que el dibuix és incorrecte, perquè sembla com si el cotxe i la caravana circulessin marxa enrere:
"No, els cabells s'estan movent en direcció contrària."
Aprendre física amb el Correcamins
Moreno diu que a les classes de física a la UPC fa servir exemples d'aquest tipus perquè els estudiants posin a prova els seus coneixements en casos pràctics més o menys divertits o macabres.
N'explica un que també es basa en dibuixos: una furgoneta plena de pastissos i amb la porta del darrere oberta, que ha de frenar bruscament perquè un vianant travessa el carrer:
"El dibuix mostrava que els pastissos queien pel darrere de la furgoneta, i no, els pastissos tindran la velocitat de la furgoneta, i, per tant, aniran cap endavant."
Moreno diu que dibuixos animats de sèries com la del Correcamins i el Coiot són perfectes, perquè el que passa és tan inversemblant que permet fer riure i, alhora, per contrast, aprendre les lleis de la física.
Precisament una de les respostes al tuit de The Figen és un experiment que sembla tret d'una sèrie de dibuixos animats: un mecanisme muntat en un remolc que permet saltar en marxa sense cap mena de perill tot aplicant correctament les lleis de la física: