La víctima, que ara té 52 anys, se'n va assabentar el 2022 (iStock)
Catalunya migdia

L'home intercanviat en néixer al Vall d'Hebron fa 52 anys avisa la Generalitat que anirà als tribunals

Els serveis jurídics del govern proposen que se'l compensi amb 300.000 euros, però l'advocat del denunciant, que ara té 52 anys, continua exigint 3 milions i amenaça amb portar el cas a la justícia si no es resol per la via administrativa

RedaccióActualitzat

L'Institut Català de la Salut decidirà les pròximes setmanes si indemnitza i --en cas afirmatiu-- amb quants diners l'home que va denunciar que va ser intercanviat amb un altre nadó quan va néixer, separant-lo de la seva família biològica. L'error s'hauria produït l'any 1972 a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona

Segons publica El País, els serveis jurídics del govern proposen que es compensi aquest home amb 300.000 euros, una xifra molt allunyada dels 3 milions que reclama el denunciant. És per això que el seu advocat ha avançat a Catalunya Ràdio que si la Generalitat no fa cas de la seva reclamació administrativa, portaran el cas a la justícia.  


"És un dany irreparable"

El denunciant, que ara té 52 anys, va saber que havia estat intercanviat amb un altre nadó tot just fa 2 anys. El seu advocat, José Sáez Morga, assegura que des d'aleshores està molt afectat i ha hagut d'agafar la baixa mèdica en diverses ocasions: 

"És un atemptat a la dignitat de la persona. Tot convulsiona. Es planteja la seva raó d'existir, de ser i d'estar amb una família equivocada. És un dany irreparable."

A la reclamació administrativa que van presentar davant del Departament de Salut es denunciava, per una banda, l'error d'identificació de les criatures en el moment de néixer, i de l'altra, els danys morals que es deriven del fet que mai podran accedir a la història clínica de la mare biològica perquè tota la documentació sobre el part s'ha perdut.

José Saéz Morga, advocat en diversos casos d'intercanvi de nadons (EFE/Raquel Manzanares)

El mateix advocat recorda que ja hi ha precedents de casos similars i que s'ha donat la raó als denunciants. A més, considera que al seu client se l'ha perjudicat des del moment en què va néixer:

"Com va passar en el cas de Logronyo, entenem que el dany s'està produint no des que la víctima ha tingut coneixement de l'error, sinó des que es va produir aquell intercanvi."

Com dèiem, el denunciant reclama a la Generalitat 3 milions d'euros de compensació, el màxim que estableix la llei per danys que es consideren irreparables


Com va saber que havia estat intercanviat?

Tot va començar fa dos anys, quan el denunciant --per curiositat-- va entrar en una pàgina web especialitzada a descobrir si una persona té parents llunyans o desconeguts. Això el va posar en contacte amb una dona amb la qual després de fer-se proves d'ADN van descobrir que eren família biològica. En canvi, amb els seus pares no hi havia cap mena de coincidència genètica. 

Estirant el fil, van concloure que fa 52 anys l'Hospital de la Vall d'Hebron va cometre un error i va intercanviar dos nadons que havien nascut amb només 5 minuts de diferència i que havien estat atesos pel mateix equip mèdic. Un error reconegut per la Generalitat a través d'un dictamen no vinculant. 


Els precedents

A La Rioja, el gener passat es va compensar amb 850.000 euros dues noies que van ser intercanviades per error l'any 2002 quan eren a la incubadora de l'antic Hospital de Logronyo. I a les Canàries, l'any 2009 el govern va haver de pagar 900.000 euros per haver separat dues germanes bessones en néixer.

 

ARXIVAT A:
Judicial
Anar al contingut