Una imatge de l'exterior de l'Hospital Al-Shifa del 8 de novembre

L'Hospital Al-Shifa de Gaza, al límit: sense electricitat i assetjat per l'exèrcit israelià

Els metges del centre lluiten per salvar els pacients, però ja haurien mort dos de la quarantena de nounats que són a la incubadora

Redacció / AgènciesActualitzat

L'exèrcit israelià té sota setge l'Hospital Al-Shifa de la ciutat de Gaza, el més gran de tota la Franja. Segons la Creu Roja, els tancs israelians es troben a només 20 metres del centre.

Aquest dissabte al matí aquest centre mèdic ja s'ha quedat sense electricitat i això ja ha provocat la mort d'alguns pacients, entre ells dos nadons que estaven en incubadores. A més, s'han cancel·lat totes les operacions i s'estan fent cures amb la llum dels mòbils. 

El Ministeri de Salut de Gaza ha emès un breu comunicat en el qual diu que l'hospital s'ha quedat "sense aigua, combustible, aliments, electricitat i telecomunicacions" i amb "milers de persones a l'interior entre ferits, pacients i desplaçats", cosa que també ha corroborat el mateix director de l'hospital.

El director del centre ha explicat que a l'exterior de l'hospital hi ha franctiradors als edificis del voltant que disparen contra qualsevol persona que intenta sortir o desplaçar-se entre els edificis del mateix centre sanitari.

L'exèrcit israelià, per la seva banda, ha reconegut que hi ha enfrontaments al voltant de l'hospital i ha negat que l'hospital es trobi sota setge, però organitzacions com Metges sense Fronteres i la Creu Roja diuen el contrari. En un vídeo en àrab, el mateix exèrcit ha dit que els qui vulguin sortir-ne ho poden fer per la sortida "est".

Un tanc israelià en primer pla, davant d'edificis destrossats a Gaza (Reuters/Evelyn Hockstein)

L'ONG Metges sense Fronteres ha denunciat que "els atacs a l'Hospital Al-Shifa s'han intensificat dramàticament", segons haurien informat personal d'aquesta organització que es troben a l'interior del recinte amb qui, posteriorment, haurien perdut el contacte. Ho expliquen en aquest fil a Twitter:

Els metges que són a l'interior relaten una situació dramàtica. El cirurgià Mohamed Obeid ha explicat en una conversa telefònica, que s'ha tallat per la manca de telecomunicacions, al canal britànic Channel 4 que és impossible evacuar l'hospital i que no poden abandonar els pacients:

"No podem marxar. Si marxem, qui cuidarà els pacients? No podem marxar i deixar els ferits. Soc metge i vaig jurar que ajudaria les persones que ho necessitin."

Molts dels ferits no poden caminar, i això fa que no puguin fugir cap al sud de la Franja de Gaza, ja que l'exèrcit israelià només permet transitar a peu i els seus familiars no els poden carregar. Segons Obeid, molts dels refugiats ja haurien marxat i ara la preocupació són els pacients.

El director de l'hospital, Muhammad Abu Salmiya, ha alertat de la situació el mitjà qatarià Al-Jazeera:

"Tot el que puc dir és que hem començat a perdre vides. Hem perdut un nadó a la incubadora, també un home jove que estava a cures intensives. El recinte de l'hospital està acordonat i els edificis de l'hospital són objectiu militar. Qualsevol persona en moviment dins del recinte és objectiu també. Les forces d'ocupació israelianes són a fora, impedint que qualsevol persona es mogui."

A l'hospital hi hauria ara 38 nounats en incubadores que depenen de l'electricitat i que estan en perill, una cinquantena de persones a cures intensives i centenars de ferits i pacients.

Palestins recullen cadàvers al nord de Gaza per ser enterrats (Reuters/Anas al-Shareef)

Situació límit als hospitals

Durant els últims dos dies Israel ha atacat fins a tres hospitals, que ara també s'han quedat sense electricitat posant en risc centenars de pacients. Dijous a la nit un atac al pati de l'Hospital Al-Shifa va matar 13 persones i va deixar desenes de ferits.

Un altre atac a l'Hospital Al-Rantisi va acabar provocant un incendi a l'interior del centre i a l'Hospital Indonesi. A primera hora de la tarda d'aquest divendres, la Creu Roja va informar també d'un atac a l'Hospital Al-Quds, amb un mort i desenes de ferits.

Israel assegura que a sota l'Hospital Al-Shifa hi hauria una xarxa de túnels que albergarien el comandament central de Hamas. Això ha fet que des de l'inici de l'ofensiva aquest hospital hagi estat, també, objectiu militar.

El govern de Hamas ha negat reiteradament aquestes acusacions i també ho ha fet el mateix hospital, i han fet també reiterades crides a la comunitat internacional que protegeixi els hospitals del nord de Gaza.

Imatge d'un soldat israelià que es trobaria a la Franja de Gaza (exèrcit d'Israel)

Des de l'inici de l'ofensiva la població del nord de Gaza ha estat empesa a abandonar casa seva arran dels violents atacs israelians.

L'exèrcit israelià ha assegurat en diverses ocasions que al sud estarien segurs, però aquesta promesa no s'ha complert perquè altres poblacions com Khan Yunis, Rafah o el camp de refugiats de Nuseirat, ubicades al sud, han estat també bombardejades en diverses ocasions, amb el resultat de centenars de morts.

La pressió internacional a Israel ha crescut durant les últimes hores. El seu principal aliat en aquesta ofensiva, Washington, l'ha advertit que hauria de fer més per protegir els civils, quan ja han mort a la Franja més de 11.000 palestins morts, la majoria civils, i França s'ha sumat a la crida per l'alto el foc.

Per la seva banda, Israel ha assegurat que aquest dissabte la carretera de Salah al-Din que travessa Gaza estarà oberta per a l'evacuació de civils entre 9 del matí i 4 de la tarda, tres hores més que els dies anteriors. A més, també ha actualitzat la xifra de morts durant l'atac de Hamas del dia 7 d'octubre, fins ara la xifra oficial era de 1.400 persones, però ara el govern israelià ha rebaixat la xifra i ara compta que hi ha al voltant de 1.200 persones mortes en l'atac

A més, aquest dissabte els països àrabs s'han reunit a l'Aràbia Saudita, reclamen un alto el foc immediat i la suspensió de la guerra contra la Franja de Gaza. També acusen Israel de violar el dret civil internacional.

 

ARXIVAT A:
Israel envaeix Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut