Líbia accepta aturar els seus programes d'armes de destrucció massiva
Líbia ha acceptat aturar els seus programes per construir armes de destrucció massiva. Ho han anunciat per separat, George Bush i Tony Blair. Per Bush, Líbia ha acceptat inspeccions immediates i incondicionals per verificar que està destruint tots els seus projectes per crear armes químiques, biològiques i nuclears. També ha dit que això millorarà les relacions de Trípoli amb Washington. Poca estona abans, Tony Blair havia explicat que aquest pas s'ha aconseguit després de nou mesos de negociacions entre Líbia, el Regne Unit i els EUA. L'OTAN també ha rebut amb optimisme la notícia.
Actualitzat
Líbia ha anunciat que eliminarà les armes de destrucció massiva de què disposa i que firmarà els acords internacionals en armes químiques, biològiques i nuclears. En el comunicat, Líbia ha reconegut a més que va col·laborar amb Corea del Nord per desenvolupar míssils "scud".
L'anunci ha tingut una resposta immediata. El primer ministre britànic, Tony Blair, ha estat el primer a saludar aquesta decisió. Ha dit que, amb aquest gest, Trípoli ha fet un pas per incorporar-se a la comunitat internacional. Blair ha anunciat que "Líbia ha declarat ara la seva intenció de desmantellar completament les seves armes de destrucció massiva i limitar l'abast dels seus míssils a no més de 300 quilòmetres". El premier britànic ha ressaltat també que Gadaffi s'ha compromès que el procés de desmantellament sigui "transparent i verificable" i ha informat que Líbia va ensenyar al seu equip "significants quantitats d'agents químics".
També el president dels Estats Units, George Bush, ha felicitat aquest pas del coronel Gaddafi. Moammar al-Gaddafi "ha acceptat immediatament i incondicionalment permetre als inspectors internacionals entrar a Líbia per investigar els programes d'armes químiques, biològiques i nuclears de Líbia", ha dit George W. Bush a la Casa Blanca. Els inspectors "entregaran un informe de tots els programes d'armes nuclears, químiques i biològiques i ajudaran a supervisar-ne l'eliminació", ha afegit Bush.
Ha insistit que aquest gest farà més segurs els Estats Units: "Un cop complerts (els acords), els Estats Units seran més segurs, i el món, més pacífic" i ha comentat que "els vells conflictes no han de durar per sempre", en referència a l'enemistat, de dècades, entre Líbia i els EUA.
A les declaracions de Blair, Bush hi ha afegit que tots aquells països que abandonin els seus programes de construcció d'armes de destrucció massiva aconseguiran millors relacions amb els Estats Units. "Poden escollir continuar aquests programes i fer front a grans perills, despeses i aïllament internacional, o poden renunciar a aquestes armes, reunir-se amb la comunitat internacional i tenir la nostra ajuda", ha afegit la Casa Blanca. En aquest sentit, Bush ha recordat els intents del seu govern de posar fi als programes nuclears de Corea del Nord, mitjançant la pressió internacional, i de l'Iran, dins de l'Organisme Internacional per a l'Energia Atòmica.
L'OTAN ha acollit amb optimisme la decisió de Líbia de renunciar als programes d'armament de destrucció massiva. El portaveu de l'aliança atlàntica, Jamie Shea, ha dit que són molt importants els esforços per frenar la proliferació d'aquest tipus d'armament, i ha agraït la feina dels governs nord-americà i britànic per aconseguir la decisió del govern de Trípoli.
La decisió arriba després de nou mesos de negociació a tres bandes amb la implicació de britànics i nord-americans. Unes negociacions que es van obrir tan bon punt com Líbia va fer el pas de reconèixer la seva implicació en l'atemptat de l'avió de la companyia aèria Pan Am, quan sobrevolava la ciutat escocesa de Lockerbie.