L'imaginari de Tim Burton s'exposa a Barcelona: "Un cop perdedor, sempre perdedor"

El director ha visitat Barcelona per inaugurar l'exposició "Tim Burton's labyrinth", al Palau Victòria Eugènia, un recorregut a través del seu imaginari particular
TEMA:
Cinema

La ment de Tim Burton és un laberint que no té només una porta d'entrada, i és per això que els creadors de l'exposició "Tim Burton's labyrinth", que s'ha inaugurat a Barcelona, han decidit que un botó vermell presideixi la sala d'entrada. L'atzar és qui decideix quin serà el recorregut escollit perquè cada visitant se submergeixi en aquesta ment caòtica fins a trobar-ne la sortida.

Amb qui toparà abans? Amb la mirada inquisitiva de la reina de cors? O la figura esvelta de l'inoblidable Jack Skellington?

Tots ells formen part d'un imaginari tan particular com reconeixible, el de Tim Burton. Farcit d'humor negre, tendresa i sempre amb altes dosis de sordidesa.

L'exposició reivindica, sobretot, el Tim Burton dibuixant; hi ha exposats 200 dibuixos originals del director, il·lustrador, animador i fotògraf, i és que sense tots aquests esbossos primigenis personatges tan icònics com "Eduardo Manostijeras" o els protagonistes de "La núvia cadàver" no haurien existit mai.

Els visitants no poden veure totes les sales, perquè el recorregut s'escull a l'atzar (EFE/Quique García)

"Dibuixar era la meva salvació"

Aquests dies, Burton ha passejat per Barcelona i diu que és inevitable no trobar inspiració a cada racó "i, amb Gaudí, és clar".

"He tingut molta sort" --diu Tim Burton-- "de treballar amb col·laboradors que poden veure un simple esbós i entendre completament com és el personatge."

"Eduardo Manostijeras" encara recorda Burton 30 anys després d'estrenar-se (EFE/Quique García)

Burton explica que quan era jove se sentia molt malament: "Dibuixar era la meva salvació i pensar només en coses creatives"

"Tots aquests dibuixos surten de dins teu i t'ajuden a exorcitzar aquests dimonis."

Aquesta foscor contrasta amb un Burton rialler i entusiasta que celebra haver abanderat el triomf dels perdedors i els incompresos, a qui ha dedicat tantes pel·lícules. Afirma que "un cop perdedor, sempre perdedor. Un cop t'has sentit així, t'hi sentiràs per sempre més. Tot i que no m'agradaria sentir-me com un perdedor, sempre et queden aquesta mena de sentiments."

Explica que sempre porta una --o diverses-- llibretes a mà. "Perquè no recordo mai res, així que m'ajuda a saber qui sóc i on visc", bromeja.


Què es pot trobar, a l'exposició?

Aquests dissenys en llibretes, i també els personatges a gran escala, la decoració i el joc de llums i sons són els que ens transporten a cadascuna de les esferes burtonianes.

El so estrident d'una navalla afilant-se dona la benvinguda a la barberia de Sweeney Todd i la pluja incessant envaeix totes les parets que envolten la casa de Victor i Sparky, els protagonistes de "Frankenweenie".

Per accedir a l'exposició cal reservar dia i hora (EFE/Quique García)

En total hi ha 28 sales, però el visitant en podrà veure aproximadament la meitat, depenent l'itinerari que li hagi tocat. Més que suficient per admirar feines com la del Taller d'Escenografia Castells, de Cardedeu, que ha treballat en set de les sales, i també en els terres de l'exposició.

Des de "Beetlejuice" fins a "Alícia al país de les meravelles", passant per "Batman" i "Charlie i la fàbrica de xocolata". No hi falten personatges solitaris, monstres entranyables i les cares amb qui més ha treballat: Helena Bonham Carter i Johnny Depp, sobre qui no se'ns ha permès preguntar.

Què hi ha de Burton en els seus personatges?

A l'hora de donar un sí o un no a un projecte, Tim Burton assegura que la importància recau, sobretot, en els personatges:

"Jo no vaig crear Batman, però hi havia alguna cosa en Batman que vaig entendre, que em va arribar. A Eduardo Manostijeras l'entenc, és clar, perquè vaig crear-lo jo mateix, i a Jack Skellington"

"T'ha d'arribar el personatge, tant se val si és un home o una dona, un nen o un adult, o un gos, tant se val, l'has d'entendre", explica.

La reina de cors és una altra de les icones de l'exposició (EFE/Quique García)

Pel que fa a la llibertat creativa que donen l'experiència i els anys, Burton assegura que quan acabi aquesta entrevista haurà de fer moltes trucades i gestionar moltes negatives: "Els hi encanta que siguis particular i únic, però de la manera concreta que ells volen".

El projecte que té entre mans ara mateix és el "remake" de Beetlejuice. Es dirà "Beetlejuice, Beetlejuice" i s'ha d'estrenar a finals d'estiu. No hi faltaran Winona Ryder ni Michael Keaton, és clar.

ARXIVAT A:
Cinema
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut