La vida de l'imam de Ripoll, a partir de testimonis que el van conèixer
El "30 minuts" fa un retrat d'Abdelbaki es-Satty
Abdelbaki es-Satty, l'imam de Ripoll. El cervell de la cèl·lula que va atacar Barcelona i Cambrils el 17 d'agost. Qui era Es-Satty? Com s'ho feia per reclutar els joves? Quina relació tenia amb els serveis secrets espanyols? Han passat sis mesos dels atemptats i encara hi ha moltes preguntes sense resposta. Aquest diumenge, el "30 minuts" desenmascara un personatge clau: l'imam de Ripoll. Un impostor.
El reportatge d'Anna Teixidor, experta en jihadisme, Carles Señalada i Marc Faro reconstrueix la vida d'Es-Satty des del moment que ingressa al centre penitenciari Castelló I.
L'equip ha contactat amb interns que el van conèixer de prop a la presó i que expliquen no només l'habilitat que tenia per acostar-se als més joves, sinó els contactes freqüents que mantenia amb seguretat nacional.
"Aparta't dels cristians i comença a resar..." Era la consigna de tots ells. Però quina era l'estratègia de l'únic "cervell" conegut dels atemptats de Barcelona i de Cambrils? Avui @30minuts "Es-Satty, retrat d'un impostor" 👉 https://t.co/gAA2lTeFyY pic.twitter.com/IEQ8c59QTQ
30 minuts (@30minuts) 18 de febrer de 2018
Un "pres especial"
El "30 minuts" ha parlat amb els interns que van compartir presó amb Es-Satty. El descriuen com un "pres especial", que rebia un tracte diferent i que es reunia amb cossos de seguretat:
"No era una persona normal. No pots dir que fos una persona normal, un pres normal. Qui són aquesta gent que venia? Per què sortia cada dos per tres? Per què els directors de la presó o els subdirectors de seguretat o els funcionaris... quina relació hi tenia? Per què era una persona especial més que d'altres?"
Ho diu un intern que va compartir el mòdul 3 de la presó de Castelló i amb Abdelbaki es-Satty. És en aquesta presó on el CNI l'hauria contactat.
Què passava en aquestes reunions? El programa entrevista confidents dels serveis d'intel·ligència que expliquen el funcionament habitual d'aquestes col·laboracions a l'interior de la presó:
"El CNI i la Policia Nacional van a la presó a endur-se tota la informació que s'ha recaptat durant la setmana"
La qüestió de la coordinació policial també és una qüestió clau, com explicava Anna Teixidor al "Preguntes freqüents", de TV3. No es va saber impedir que Es-Satty aconseguís el seu objectiu d'exercir d'imam:
🔴 @annateixidorcol ens avança què veurem demà al @30Minuts. #FAQSpauTV3 ▶ https://t.co/1SmNhqyyUB pic.twitter.com/cJEJdc2u1u
Preguntes freqüents (@FAQSTV3) 17 de febrer de 2018
Com adoctrinava?
Els interns de Castelló també expliquen com va començar a adoctrinar. Asseguren que es feia passar per professor de Religió i que tenia certa ascendència sobre els altres interns encara que els funcionaris mai ho van detectar.
"Ell fa veure que et vol aconsellar, que et vol ajudar, fa veure que et vol aconsellar però després, si no el coneixes bé, et deixes portar"
Podria ser el mateix procés d'adoctrinament que va fer amb els joves de Ripoll:
"Et comença a donar idees, et comença a donar una mica de coneixement de la història d'aquesta gent o el que sigui, i després depèn de tu. Si ell veu que tu ets una persona que l'escoltes molt i li dones molt la raó i que ets discret en aquest tema, ell et pot parlar"
Un imam d'una població pròxima a la presó assegura que un altre jove que havia estat amb Es Satty a la presó va canviar d'actitud durant l'estada al centre penitenciari.
"Un noi que no venia a la mesquita abans ni tampoc estudiava res de l'Islam i ve així de cop i volta. Em preguntant d'uns llibres, uns savis, de coses que no són el seu nivell... Hi ha algú que li està ensenyant"
Era un imam?
Sobre Es-Satty hi ha dubtes fins i tot si era un imam. No en tenia la formació. En el "30 minuts" veurem com es formen els imams i com un centre al Marroc, l'Institut Mohamed VI de Rabat, s'està convertint en una opció per controlar com estudien i que no es radicalitzin.
Aquest centre governamental s'encarrega, des del 2015, de la formació d'un miler d'imams i predicadors anualment, la majoria d'arreu de l'Àfrica, però també d'alguns països europeus com França, que el veu com una opció per frenar els extremismes.
Familiars impactats
"Es-Satty, retrat d'un impostor" també parla amb un familiar dels terroristes que havia format part de la mateixa colla de joves. El seu testimoni mostra encara l'impacte que va suposar l'atemptat per a aquells que coneixien els terroristes i com estan superant el dia a dia.
Així mateix, també és rellevant, perquè relata alguns dels canvis que aquests nois van viure mesos abans dels atacs.
Ara, els cossos de la majoria dels vuit nois morts que pertanyien a la cèl·lula estan enterrats al Marroc, amb tombes anònimes. Ni els veïns en volen saber res:
"El pueblo no quiere saber nada de estos chicos" (A la localitat de M'Rirt, al Marroc) Sis mesos després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, a @30minuts "Es-Satty, retrat d'un impostor" 👉https://t.co/gAA2lTeFyY pic.twitter.com/3Hnh6RKn4Q
30 minuts (@30minuts) 16 de febrer de 2018
El focus en els atemptats
El programa dona el tret de sortida a una sèrie de treballs periodístics que TV3 farà amb motiu dels sis mesos dels atemptats de Barcelona i Cambrils i que acabarà el 20 de març amb un "Sense ficció" i un col·loqui dirigits per Montserrat Besses.
- ARXIVAT A:
- TerrorismeAtemptats Barcelona Cambrils