L'impacte climàtic del Mundial de futbol del 2030, un format que augmenta l'escalfament global

El desplaçament en avió del primer Mundial intercontinental preocupa la comunitat científica, que reclama que es posin mesures per fer-lo sostenible
Redacció
TEMA:
Crisi climàtica

L'últim mes de setembre ha estat el més calorós que s'ha registrat mai i el 2023 està en camí de ser l'any més càlid de la història. Aquest és un senyal inequívoc per als científics de la velocitat amb què els gasos d'efecte hivernacle estan canviant el nostre clima. Per aquest motiu, l'anunci de la Copa Mundial en tres continents diferents per al 2030 ha aixecat polseguera entre científics, perquè no es té en compte la petjada de carboni que tindrà.

Des del primer Mundial de futbol ha crescut exponencialment el nombre d'espectadors presencials i el nombre d'equips que hi juguen. El 1930, a l'Uruguai hi va haver 434.000 aficionats als estadis. I l'any passat, a Qatar, hi van assistir 3.400.000 persones.

La mobilitat dels aficionats té un fort impacte en les emissions de gasos d'efecte hivernacle perquè majoritàriament viatgen en avió. En 40 anys, el volum de passatgers en avió s'ha multiplicat per deu.

Avui dia, l'aviació representa el 2% dels gasos d'efecte hivernacle que s'emeten a l'atmosfera. Cada persona que viatja en avió emet tres vegades més gasos contaminants que un usuari de tren.


Què suposa un vol en avió per veure un partit?

Raúl Estévez, tècnic de medi ambient de l'Observatori de la Sostenibilitat, explica que un vol Buenos Aires-Barcelona, en un A320 --l'avió habitual en els trajectes de llarga distància-- genera 316 tones de gasos d'efecte hivernacle. Això en total, en el viatge d'anada i tornada.

"En un d'aquests avions hi caben unes 200 persones. Imaginem-nos que programen un partit de l'Argentina al Camp Nou, hi podrien assistir uns 50.000 argentins com a espectadors."

Quants avions se suposa que hauran de volar des de l'Argentina? Es pregunta Estévez. Això és el que amoïna els científics, sobretot perquè d'aquí al 2030 són anys clau per mitigar l'escalfament global.

Jugadors de la selecció polonesa de futbol pugen a l'avió oficial a l'aeroport de Varsòvia (EFE)

L'impacte climàtic, un gran oblidat

Els últims Mundials de futbol han tingut molt poc en compte l'impacte climàtic. El de Qatar, l'any 2022, va emetre cinc milions de tones de gasos d'efecte hivernacle. És a dir, en un mes, van abocar a l'atmosfera el 12,5% del que emet Catalunya en un any.

La següent Copa de la FIFA que es jugarà el 2026 als Estats Units, el Canadà i Mèxic també tindrà una petjada de carboni molt elevada.

Raúl Estévez ho té clar: "La petjada en el pròxim Mundial serà descomunal. Hi ha equips que juguen a Toronto i l'endemà se'n van del Canadà". 

I què passa amb el Mundial 2030?

Tot i que a la Copa Mundial de futbol del 2030 es presenta com la primera intercontinental, només s'hi jugaran tres partits, a l'Amèrica del Sud. El gran gruix tindrà lloc a Espanya.

Javier Tebas, president de LaLiga, també s'ha mostrat sorprès per la decisió malgrat que li sembla bona notícia per a Espanya: "És estrany que un Mundial comenci amb tres partits a tants quilòmetres."

Els aficionats hauran de fer un munt de quilòmetres per poder veure els equips (Reuters)

El problema que hi veuen els científics és que, un anunci com aquest, obre la porta a deslocalitzar encara més els partits de futbol en un futur. Un fenomen totalment contrari al que va signar la FIFA el 2018 quan es va unir al Marc d'Acció de l'Esport per al Clima de les Nacions Unides.

A la COP26, el novembre del 2021, la FIFA va reafirmar el seu compromís de reduir un 50% les emissions de carboni abans del 2030.

Les emissions per transport al Mundial del 2030 que es jugarà a l'Uruguai, l'Argentina, el Paraguai, Espanya, Portugal i al Marroc, probablement seran menys altes que les del 2026, però així i tot seran importants.

"La mobilitat cap als partits que es jugaran al Marroc es farà forçosament en avió i això farà pujar molt el compte dels gasos d'efecte hivernacle."

Greenpeace, per la seva banda, opina que aquests grans esdeveniments són importants per a la població i que poden organitzar-se de manera sostenible.

Pedro Zorrilla, portaveu de Greenpeace: "Tenim prou temps per aconseguir que el Mundial d'Espanya sigui un referent de sostenibilitat a tot el món."

Quines condicions hauria de complir? Zorrilla posa un exemple: "Que tots els desplaçaments es facin amb transport públic. Especialment, els viatges de les delegacions entre les ciutats amfitriones es podrien fer en tren, perfectament. I més encara si tota l'electricitat prové de fonts renovables."

Els presidents de la Conmebol i les federacions de l'Argentina, l'Uruguai i el Paraguai (EFE)

La temperatura el 2030

A més, el darrer estiu i aquest setembre han estat els més calorosos des que hi ha registres. Segons el Servei de Canvi Climàtic Copernicus de la UE (C3S), el setembre va tenir una temperatura mitjana de 16,38 °C, mig grau per damunt del setembre més càlid, fins ara, que va ser el 2020. I gairebé 2 graus per sobre de l'era preindustrial.

Les projeccions climàtiques mostren un clar increment de les temperatures per al 2030.

El visor d'AdapteCCa, la Plataforma sobre Adaptació al Canvi Climàtic, preveu que Barcelona registri 26,5 graus de temperatura mitjana màxima el setembre del 2030 i, 27,5 graus, l'any 2050. Això en el pitjor escenari d'escalfament global que contemplen els científics. 

Pedro Zorrilla: "De nou, és una oportunitat per a les ciutats amfitriones per adaptar-se a l'emergència climàtica, protegir la seva població, sobretot la més vulnerable, els visitants i futbolistes."

"Recordem que a l'estiu del 2022, a Espanya, van produir-se més d'11.324 morts atribuïbles a la calor."

Científics i entitats ecologistes reclamen que el Mundial del 2030 sigui un referent per reduir les emissions de combustibles fòssils i no esdevingui un nou focus d'escalfament global.

 

Ecoblanqueig en grans esdeveniments

Greenpeace també recorda que les grans corporacions petroleres i del gas, que són les principals causants de la crisi climàtica, sovint patrocinen grans esdeveniments del món de l'esport per fer un ecoblanqueig de la seva imatge i denuncia que se'ls hi permeti aquestes tàctiques de màrqueting.

Per això, aquest agost va emetre un impactant vídeo on criticava el patrocini de TotalEnergies a la Copa del Món de rugbi a França.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut