L'impacte de Trump en l'economia catalana: els aranzels afectarien més de 3.000 empreses
Un estudi d'Acció alerta que la política proteccionista del nou president nord-americà podria reduir el PIB català un 0,2% i proposa la diversificació de mercats per contrarestar-ho
Mireia Sala
Periodista de la secció d'Economia de Catalunya Ràdio
La victòria de Donald Trump pot canviar el comerç internacional per la promesa del president electe dels Estats Units d'apujar els aranzels a la importació de productes estrangers. Per a la Xina, l'augment pot ser de fins al 60%, a més d'eliminar progressivament les importacions de béns essencials provinents del gegant asiàtic. Per a la resta d'estats, la pujada podria arribar al 10%.
Segons els càlculs d'Acció, l'agència per a la competitivitat de l'empresa de la Generalitat, l'aposta de Trump pel proteccionisme reduirà el comerç internacional i provocarà una desacceleració econòmica global. Això obligarà la Unió Europea i la resta del món a buscar noves aliances comercials i potenciar el seu mercat intern.
Com afectarà l'economia catalana?
En el cas de Catalunya, la política proteccionista del nou president nord-americà podria reduir el PIB català un 0,2% i afectaria més de 3.000 empreses catalanes que exporten regularment als Estats Units. Això, segons l'estudi que ha presentat l'agència per a la competitivitat de l'empresa sobre l'impacte econòmic i geopolític de l'elecció de Donald Trump.
En conjunt, l'ecosistema empresarial català exporta productes als Estats Units per valor de 3.650 milions d'euros.
L'any passat, els Estats Units van ser el cinquè soci comercial de Catalunya i la primera destinació de les exportacions catalanes fora del continent europeu. El volum d'exportacions i importacions va superar els 8.600 milions d'euros, segons l'informe.
L'anàlisi de riscos d'Acció alerta d'un possible increment dels costos empresarials i de la reducció de la competitivitat de les empreses catalanes, així com l'augment de la inflació i una potencial reducció de la inversió de les companyies per no entrar en pèrdues econòmiques.
I assenyala que les afectacions i les oportunitats que sorgiran amb la presidència de Donald Trump incidiran especialment en els sectors de la maquinària, l'alimentació, la metal·lúrgia i la química.
Europa, en alerta
En el conjunt d'Europa hi ha veus convençudes que Trump pot arribar a apujar els aranzels encara més, fins al 20%, a tot el món. Una de les que ha fet una crida la Unió Europea perquè contraataqui és l'excomissària de Comerç de la Comissió Europea Cecilia Mallström.
Mallström considera que s'ha de reaccionar a l'ofensiva de Trump amb una llista de possibles taxes a aplicar com a represàlia. I avisa que la qüestió és urgent: "Ens hem de preparar per a això. Crec que ho farà. Ho va fer l'últim cop i ho tornarà a fer. Ho farà tot a la vegada? Probablement, no. Se centrarà en Espanya, Alemanya i França? Pot ser, no ho sabem, però passarà."
"Crec que serà una de les primeres decisions que prendrà Trump."
Quina solució proposen?
La recepta que proposa l'estudi i que coincideix amb la visió dels experts és aprofitar les oportunitats de negoci amb altres territoris en vies de creixement. L'informe apunta regions de gran expansió econòmica com el sud-est asiàtic, l'Índia o el Mercosur.
Des del banc d'inversió francès Natixis, la directora en cap d'Àsia Pacífic, Alicia García-Herrero, encoratja els empresaris catalans a buscar nous mercats en previsió d'una guerra comercial entre els Estats Units i la Xina: "Tots els empresaris catalans, amb tot l'esforç que van fer per conèixer la Xina, em sembla que hauran de començar en un altre lloc. Això és llei de vida, és que ho hem fet sempre. Com arribem a la Xina? Doncs alguns sortint de l'Europa de l'Est, altres d'Itàlia..."
"Això que va passar tornarà a passar, i és així. No ens hem d'espantar, hem d'arribar als llocs abans que els altres."
Judit Arnal, investigadora de l'Institut Elcano, coincideix que amb la situació actual cal que les empreses busquin nous mercats, per exemple, el Golf Pèrsic: "És important que les nostres empreses diversifiquin. Que facin 'risking' a altres bandes. I a llocs on tenen molts fons per invertir. Penso en els països del Consell de Cooperació del Golf. Tenen més del doble del PIB d'Espanya per poder invertir."
Quins seran els sectors més perjudicats?
El BBVA creu que el sector químic podria ser un dels més exposats als aranzels de Trump. Miguel Cardoso és l'economista en cap del centre de recerca d'aquest banc: "Ens preocupa particularment el sector de productes químics, que té una exposició relativament rellevant a l'economia americana".
"Gairebé el 80% de les exportacions de productes químics espanyols als Estats Units prové de Catalunya. Òbviament, el sector agroalimentari també hi està molt exposat."
Com a contrapartida, se'n pot beneficiar el sector del turisme. L'economista en cap del BBVA també preveu que els aranzels a les importacions provocaran una apreciació del dòlar enfront de l'euro, que farà més barat visitar Catalunya com a destí turístic.
Els aranzels de Trump perjudicarien sobretot els productes que més s'exporten als Estats Units com la maquinària, principalment turboreactors i rentaplats, perfumeria, cosmètica o joieria. I en menor grau, productes alimentaris com el peix, el vi o el cava.
Una altra de les promeses del futur president nord-americà és la de tenir l'energia més barata del món, augmentant la producció de combustibles fòssils i impulsant la indústria nuclear. Una estratègia que xoca amb els objectius globals de reducció d'emissions de gasos contaminants per combatre els efectes del canvi climàtic. En aquest sentit, l'estudi apunta que Catalunya i el conjunt d'Europa podrien aprofitar aquest buit per atraure projectes d'energia renovable i transició verda.
- ARXIVAT A:
- Donald Trump