L'impacte dels aranzels de Trump en les empreses catalanes: els sectors més afectats

Més de 3.000 empreses catalanes exporten als Estats Units, però els nous aranzels de Trump poden suposar una oportunitat per obrir-se a altres mercats

Clàudia Ramos/Ramon RadóActualitzat

Una de les incògnites dels aranzels anunciats per Trump és en quina mesura afectaran les empreses catalanes. Una gran part de la producció catalana acaba a altres països. Concretament, un 60% de tot el que s'exporta té com a destí la Unió Europea. Fora d'Europa, i en molta menys mesura, els Estats Units són el mercat principal.

Segons dades d'Acció, l'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa, hi ha 3.161 empreses catalanes que exporten de manera regular als Estats Units per valor de 4.351 milions d'euros. Això suposa un 4,3% del total d'exportacions de Catalunya al món. És per això que l'impacte general de les mesures sobre les exportacions es preveu limitat i, en alguns casos, fins i tot es llegeix com una oportunitat. 

En termes generals, Acció calcula que, si els aranzels són d'un 20% per a tots els productes procedents de la Unió Europea, el PIB català es podria reduir un 0,5%, prop de 1.600 milions d'euros. 

Més de 3.000 empreses catalanes venen productes als Estats Units; un 4,3% del total d'exportacions (3Cat)

Quins sectors són els més afectats?

La nova política nord-americana no tindrà un impacte global a l'economia catalana, però sí que afectarà empreses concretes. Els sectors que venen més als Estats Units són la indústria química i farmacèutica, la producció de maquinària i equips, el sector agroalimentari i el metal·lúrgic.

Els productes farmacèutics, però, són uns dels que han quedat exempts dels nous aranzels dels Estats Units.

Dins d'aquests sectors, els aranzels impactaran en els productes que tenen una ràtio superior d'exportacions als EUA. Concretament, són els de perfumeria i cosmètica, la maquinària, les motos, els reactius de diagnòstic, l'oli d'oliva, el vi, el cava, la joiera, els sucs i extractes vegetals, el peix i les eines de metalls comuns. 

L'impacte en el sector del vi i el cava

Els Estats Units són el primer país de destí de les exportacions de vi i cava catalans. El sector creu que aquests aranzels els farà menys competitius, però des de la patronal del cava pensen que caldrà esperar a veure la lletra petita per poder calcular l'impacte real.

En el cas del vi i el cava, els Estats Units són el principal mercat internacional. El 15% de les exportacions viatgen anualment a territori nord-americà. Davant la preocupació i incertesa, algunes empreses han avançat les comandes i ja estudien potenciar les vendes a altres països del món

Segons el president de la patronal del cava, Joaquim Tosas, als cellers catalans se'ls obriran "finestres d'oportunitat" per comercialitzar al Canadà, a Mèxic o a Sud-amèrica, "on el vi americà perdrà competitivitat". 

"Els Estats Units ens tanquen, però treballem amb 150 països i encara podem créixer."

Els darrers acords comercials de la Unió Europea amb Mecosur o amb l'índia els poden ajudar a mitigar l'impacte.

En concret, el sector va exportar l'any passat als EUA per valor de 78,8 milions d'euros, cosa que representa prop del 2% de tota l'exportació catalana al país nord-americà.

Procés d'embotellament d'ampolles de cava
Procés d'embotellament d'ampolles de cava (ACN/ Gemma Sánchez)

Fer equilibris amb els competidors directes

No a tots els països se'ls imposen els mateixos aranzels. A la Unió Europea són d'un 20%, però hi ha països a qui se'ls aplica el mínim (un 10%) i d'altres, com alguns del sud-est asiàtic, que voregen el 45%. Aquesta disparitat pot afavorir o empitjorar la situació dels productors catalans, segons si els seus competidors directes estan subjectes a una taxa més o menys alta.

Un exemple és el sector de l'oli d'oliva, que ha rebut la notícia amb preocupació. Els Estats Units han imposat uns aranzels del 20% a l'oli català, però per a alguns competidors directes com l'Argentina o Xile són del 10%, fet que no afavoreix els productors catalans.

El país nord-americà és el segon mercat mundial i l'any passat s'hi van enviar 15.300 tones d'oli per un valor de 138 milions d'euros, el doble que l'any anterior.

Fins ara, era un mercat que anava a l'alça. Però des de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) temen que aquesta situació es pugui revertir. En un comunicat, l'FCAC xifra en més de 110 milions l'impacte directe que tindran els nous aranzels en les exportacions agroalimentàries catalanes.

Alguns dels productes més perjudicats seran el vi envasat o l'oli d'oliva i, en menor mesura, els elaborats carnis, sobretot de porcí, segons els càlculs de la federació.

El sector de l'oli d'oliva tem que alguns competidors directes amb aranzels més baixos puguin afectar el mercat (3Cat)

El sector tèxtil hi veu una oportunitat

En canvi, les empreses tèxtils poden trobar en la política de Trump una escletxa per créixer, ja que els aranzels a països del sud-est asiàtic i a la Xina són molt superiors als de la Unió Europea. "Els nostres competidors tenen una pujada molt més dràstica. Els seus productes seran més cars i espero que nosaltres siguem més competitius", explica Andrés Castelltort, gerent de Tejidos Rebés.

Els aranzels a l'acer i l'alumini, un altre sector molt rellevant, afecten les vendes de 430 empreses catalanes en aquest mercat als Estats Units, amb un impacte de prop de 300 milions d'euros en exportacions. 

L'oli d'oliva, el vi envasat, els elaborats carnis de porcí i altres productes com els snacks, els dolços, les begudes i els plats preparats representen gairebé el 90% de les exportacions agroalimentàries en volum als Estats Units. Aquestes vendes van sumar 566 milions d'euros el 2024, enfront dels 457 milions del 2023.

L'any 2019, durant l'anterior mandat de Donald Trump, Catalunya ja va patir les conseqüències de l'aplicació d'aranzels del 25%. Aleshores, les exportacions agroalimentàries catalanes van disminuir un 16,24%, amb pèrdues estimades de gairebé 26 milions d'euros. A partir del 2021 van començar a remuntar i fins aquest 2024 han crescut en un 80%.


Illa es reunirà amb els agents socials pels aranzels

De moment, el govern de la Generalitat no ha concretat quina serà la resposta als aranzels de Trump. El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha anunciat en un tuit que convocarà el Consell del Diàleg Social "per articular una resposta als aranzels" imposats pels Estats Units.

En el missatge, Illa reclama "defensar Europa per damunt de les ideologies". El consell, que presideix Illa, està integrat pels sindicats CCOO i UGT i la patronal Foment del Treball i Pimec. La reunió serà dilluns vinent, 7 d'abril al Palau de la Generalitat.

Aquest dijous a la tarda, Illa ha alertat que la decisió d'imposar nous aranzels "porta el món a una guerra comercial". En la recepció institucional als membres de la Conferència Sectorial de Justícia, el president de la Generalitat s'ha compromès a "treballar i concretar" mesures en resposta als aranzels en la reunió del govern a Núria, on l'executiu farà unes jornades de treball, com les que va fer a finals d'agost a Poblet:

"Un aranzel és una frontera, és posar una frontera."

Per la seva banda, el conseller de Presidència, Albert Dalmau, ha criticat la mesura i ha apel·lat a la unitat d'acció:

"Cada aranzel és un retrocés econòmic i social; és introduir més fronteres i inestabilitat."

Dalmau ha avançat que les jornades de Núria serviran "per poder articular una resposta" per part del govern.

Illa saluda el ministre de Justícia, Félix Bolaños, a l'acte d'aquest dijous al Palau de la Generalitat
Illa saluda el ministre de Justícia, Félix Bolaños, a l'acte d'aquest dijous al Palau de la Generalitat (ACN/Ruben Moreno)

Pimec demana una resposta "ferma però pragmàtica"

La patronal de la petita i mitjana empresa, Pimec, aposta per una resposta "ferma però pragmàtica" als aranzels imposats pels Estats Units.

En un comunicat, l'organització avisa que les tarifes globals anunciades per Trump tindran un impacte en centenars de petites i mitjanes empreses catalanes i espanyoles.

El president de la patronal, Antoni Cañete, assegura que cal evitar una escalada que pugui portar a una guerra comercial:

"No és un moment per a la submissió ni per a escalades innecessàries, sinó per activar una acció cohesionada a escala europea centrada a evitar una guerra comercial i protegir els sectors més afectats."

És per això que demana a la Generalitat i el govern espanyol que defensin "amb contundència els sectors més exposats".
 

L'OCU alerta que les conseqüències afectaran tots els consumidors

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) creu que la generalització d'aranzels aprovada per l'administració Trump tindrà conseqüències negatives per a tots els consumidors, "sense excepció", i que l'efecte més directe i immediat serà la pujada de preus dels productes importats directament dels Estats Units.

En un comunicat, l'OCU considera que és "pràcticament segur" que la UE prengui represàlies, com ja va anunciar amb els aranzels del 25% a productes com el bourbon, els texans o les motocicletes, com a rèplica al gravamen nord-americà a l'acer i l'alumini.

L'organització denuncia que una guerra comercial pot provocar un increment general dels preus que empobriria tots els consumidors, fins i tot els que no compren directament productes importats, perquè els productes fabricats a Europa també es poden veure afectats si depenen de components o matèries primeres importades que ara rebran aranzels.

L'encariment del cost de producció en sectors com l'agrícola o l'industrial acabarà repercutint en el cistell de la compra, segons preveu l'OCU. Aquest encariment, afegeix, "afectarà més" els consumidors en situació de vulnerabilitat econòmica.

Una persona surt d'un supermercat amb un carretó amb la compra
Una persona surt d'un supermercat amb un carretó amb la compra (Europa Press/Alberto Ortega)

ARXIVAT A:
Unió EuropeaEstats UnitsDonald Trump EmpresaAranzels
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut