L'impost sobre les grans fortunes recapta 623 milions d'euros, la major part a Madrid
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, amplia la seva ofensiva contra el tribut i el porta a l'Audiència Nacional
Va néixer envoltat de polèmica i, un cop coneguts els primers resultats de la liquidació de l'impost sobre les grans fortunes, tot apunta que anirà a més. L'impost afecta els patrimonis superiors als 3 milions d'euros, però només per la part que no hagi estat gravada per l'impost de patrimoni a la seva comunitat de residència.
Això explica que gairebé tots els 12.000 contribuents que l'han hagut de pagar visquin a les comunitats que han bonificat aquest impost, és a dir, que han renunciat a cobrar-lo: Madrid, Andalusia i Galícia.
Dels 623 milions que s'han recaptat, 555 corresponen als grans patrimonis madrilenys, uns 30 milions als andalusos i 10 dels gallecs. A Catalunya només se n'han recaptat 2 milions, per la part del patrimoni que no es grava aquí.
Menys del previst
La recaptació ha estat inferior a la que preveia Hisenda, que aspirava a ingressar 1.500 milions d'euros.
Segons alguns experts, cal buscar l'explicació en el redactat de l'ordre ministerial. El ministeri, però, argumenta que les xifres són conseqüents amb les seves previsions, perquè els seus càlculs inicials partien de la base que totes les comunitats bonifiquessin al cent per cent l'impost de patrimoni.
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, recorda, en aquest sentit, que la recaptació total per l'impost de solidaritat de les grans fortunes i l'impost de patrimoni s'enfila a gairebé 1.900 milions d'euros.
"Com que hi ha hagut comunitats autònomes que afortunadament han mantingut les seves figures fiscals, la recaptació no arriba a aquest potencial màxim que tindria si s'hagués produït un buidatge generalitzat de l'impost de patrimoni."
Ofensiva judicial d'Ayuso
La Comunitat de Madrid ja havia recorregut el tribut davant el Constitucional el passat mes de març, però un cop conegudes les dades de la liquidació de l'impost, l'executiu madrileny, presidit per Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat que amplia l'ofensiva jurídica i porta el cas a l'Audiència Nacional.
Així ho ha explicat aquest dimecres el número 2 del govern regional, Miquel Àngel Garcia: "L'impost envaeix les competències de les autonomies en matèria fiscal i financera i lesiona, a més, de forma molt greu, la seguretat jurídica i viola el principi de lleialtat institucional".
Montero vol mantenir l'impost
Tot i les crítiques de la Comunitat de Madrid, la ministra d'Hisenda ha anunciat aquest dimecres que l'impost sobre les grans fortunes, concebut inicialment com a temporal, es mantindrà fins que no hi hagi un nou model de finançament.
I és que l'impost va néixer com a resposta a la guerra fiscal a la baixa que practicaven algunes autonomies, bàsicament les governades pel PP. Una competència fiscal que, lluny de frenar-se, ha revifat des de les últimes eleccions, amb noves rebaixes a l'impost de successions i bonificacions a l'impost de patrimoni de les comunitats on ha guanyat el PP, com ara el País Valencià i les Balears.
Així les coses, la fi de la batalla fiscal no s'albira a curt termini.
- ARXIVAT A:
- Comunitat de MadridIsabel Díaz Ayuso