L'independentisme o el PNB podrien ocupar un lloc a la mesa del Congrés dels Diputats
Les negociacions per investir Pedro Sánchez es barregen amb les de la composició de la mesa del Congrés, que es constituirà d'aquí 10 dies
Els moviments de les últimes setmanes de PP i PSOE estan centrats a aconseguir suports per investir els candidats respectius, però també hi ha pendent de decidir la composició de la mesa del Congrés.
De cara a la constitució de les cambres de les Corts, prevista per al dia 17 d'agost, hi ha moltes possibilitats que el PP presenti Ana Pastor com a candidata a presidenta del Congrés.
En canvi, la presidenta actual, Meritxell Batet, del PSOE, podria acabar no presentant candidatura. En aquest cas, deixaria pas a una altra diputada del PSOE.
Un lloc de la mesa per a "l'independentisme o el PNB"
La mesa la componen 9 persones, i la intenció del PSOE és que el bloc d'esquerres n'ocupi 5, la majoria, incloent-hi la presidència, per tenir el control de la gestió de la legislatura.
Per aconseguir-ho, en les negociacions està oferint un dels 5 llocs als nacionalistes bascos i catalans, una oferta amb què Sumar estaria d'acord.
Ho ha confirmat aquest dilluns Teresa Jordà, diputada i portaveu d'ERC en les negociacions:
"El PSOE i Sumar ocuparan gairebé totes les cadires de les cinc que li asseguraran la majoria davant les quatre de la dreta i possiblement n'hi haurà una que podria pertànyer a l'independentisme o al PNB."
ERC i Junts aspiren a tenir grup propi al Congrés
Jordà ho ha dit en una entrevista al diari El Periódico, en què ha afirmat que aquesta possibilitat "forma part de les negociacions", i també que ERC i Junts tinguin grup propi al Congrés:
"Els interlocutors del PSOE ens han dit que no hi haurà cap mena de problema a tenir grup propi, tant nosaltres com Junts."
D'acord amb el reglament del Congrés, ni ERC ni Junts tenen prou diputats per tenir grup propi, però la decisió final correspon a la presidència i a la mesa, que poden atorgar-ho.
Tenir grup propi implica gaudir d'un paper més destacat al Congrés, com ara més temps en les intervencions, més participació en les comissions i també més atribucions econòmiques.
"Començar a parlar" de la investidura, però sense "enrocar-se"
Tot plegat està directament relacionat amb els suports a Pedro Sánchez per superar una investidura com a president del govern espanyol, però Jordà assegura que tenir grup propi només servirà per "començar a parlar."
La diputada ha afirmat que ningú no pot "donar per fet" el suport d'ERC a Sánchez, però a la pregunta si Junts i Carles Puigdemont "estan enrocats", respon això:
"Vull pensar que ningú s'enrocarà en posicionaments maximalistes que ens portin a unes segones eleccions, amb el risc que això comporta."
En la primera votació del dia 17, la de la presidència del Congrés, ja es visualitzarà quants suports han aconseguit els dos grans partits, PSOE i PP.
En les següents votacions, per escollir les vicepresidències i les secretaries de la mesa, ja es materialitzaran els acords o els gestos d'uns i altres cedint algun dels llocs als possibles futurs socis d'investidura.
- ARXIVAT A:
- Eleccions Generals 2023 - 23J