Un plat amb 3 canelons
Elaborar els canelons és un 33% més car que fa tres anys (Flickr/Nandu Jubany)

L'índex del caneló: així s'han encarit els ingredients dels àpats de Nadal

Analitzem com ha pujat el preu dels canelons, el cabrit i els torrons respecte a fa tres anys

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Cristina Herranz

Periodista de la secció d'Economia de TV3

@cherranz13
Actualitzat

La moderació de la inflació durant el 2024 ha permès normalitzar el preu d'alguns aliments. Alguns productes fins i tot han baixat de preu, com l'oli d'oliva. En qualsevol cas, tots els aliments encara són més cars que fa tres anys, quan va esclatar la guerra a Ucraïna.

En aquest context, la Cambra de Comerç de Barcelona ha elaborat per a TV3 l'índex del caneló, del cabrit i del torró, a partir d'una recepta bàsica i el pes que té cada ingredient en l'elaboració del plat.

Això ha permès analitzar com s'han encarit aquests tres àpats tradicionals de Nadal i Sant Esteve els últims tres anys. Els economistes pronostiquen que encara estem lluny d'un escenari que permeti abaixar els preus en l'alimentació a mitjà termini.

 

L'IPC del caneló, un 33% més car que fa tres anys

Durant el mes de desembre hi ha molta activitat als obradors de canelons, un dels plats tradicionals per Sant Esteve.

Hem visitat Casa Mas, empresa que elabora plats preparats, entre els quals hi ha una gran varietat de canelons. En fan la pasta i la cocció, l'enrotllat del farcit de carn, hi afegeixen la beixamel i el formatge, i acaben amb l'envasament. Expliquen que des de fa tres anys, arran de la guerra a Ucraïna, han hagut de gestionar l'increment de preu de tots els ingredients. Ara la majoria comencen a moderar els preus.

Sebastià Mas, director general de Casa Mas, assenyala que "tot s'ha moderat", com l'oli d'oliva, la carn de porc o la de pollastre. En canvi, assenyala que hi ha un ingredient que és molt important i que continua car: la carn de vedella. "El preu es continua incrementant", conclou.

Tot i l'encariment d'alguns ingredients, segueixen la mateixa recepta des de fa 28 anys.

"La recepta no es toca. Defensar això ens ha incrementat els costos. N'hem repercutit una part al producte final, però hem perdut marge de benefici. Amb tot, l'estratègia de la marca és no canviar la recepta perquè, justament, això ens identifica al mercat."

Tot i que alguns costos s'han moderat, com l'energia o el transport, admeten que encara no poden abaixar preus. Sebastià Mas explica que treballen amb un escenari que ha arribat per quedar-se, amb preus elevats a mitjà termini. "A llarg termini no se sap, però difícilment es tornaran a veure preus com anys enrere", assenyala.

Si ens fixem en una recepta bàsica de canelons, i tenint en compte el pes que té cada ingredient en la seva elaboració, la Cambra de Comerç de Barcelona ha calculat per a TV3 l'índex del caneló.

Respecte al Nadal de l'any passat, un plat de canelons s'ha encarit un 1,4%, amb el preu dels ingredients més normalitzats. En comparació amb fa tres anys, però, elaborar-lo és un 33,3% més car.


Respecte a fa un any, ingredients com la pasta, la llet, el formatge o la vedella han moderat els increments de preu. D'altres, com l'oli d'oliva, ja fa mesos que ha començat a abaratir-se, tot i que encara val el doble que fa tres anys.

La resta encara són un 30% o un 40% més cars que el 2021.

 

L'índex del cabrit: s'encareix un 6,8% respecte al Nadal passat

A la carnisseria, cabrit i xai es paguen més cars aquest Nadal respecte a fa uns mesos. També perquè baixa l'oferta: tothom vol costelles i espatlles, i això fa que s'encareixin.

Mireia Sellarés, copropietària de la carnisseria Cal Manyet, a Molins de Rei, explica que durant les festes de Nadal augmenta la demanda de cabrit i xai i "és difícil abastir amb l'oferta existent":

"També, perquè Catalunya i Espanya exporten molta carn a altres països, i si hi ha menys producte, el preu puja."

A partir d'una recepta tradicional de Nadal: espatlla de cabrit al forn, la Cambra de Comerç de Barcelona ha calculat l'índex del cabrit.

Respecte a fa un any, el plat de cabrit s'ha encarit un 6,8%, tot i que acumula una pujada en tres anys del 32,9%.

Hi ha ingredients que, respecte al 2023, han pujat poc o han baixat, com la ceba o la patata. Respecte a fa tres anys, però, en alguns casos els increments arriben a superar el 40%.


El preu del cabrit és un 8,4% més car que el Nadal passat, però respecte a fa tres anys es paga un 25,3% per sobre.

I pel que fa a l'oli d'oliva, ha baixat de preu respecte al 2023, tot i que encara val el doble que fa tres anys.

 

L'índex del torró: un 1% més barat que l'any passat

Un altre dels aliments típics a taula durant les festes de Nadal: les postres, els torrons.

Elaborar-los també s'ha encarit els últims anys, tot i que el preu d'alguns ingredients ja es comença a estabilitzar i, fins i tot, a baixar.

Ho han notat a Torrons Vicens, una empresa que produeix torró tot l'any, i més ara, amb el pic de vendes per Nadal. En l'elaboració del torró de crema cremada ja han notat una davallada del preu d'alguns ingredients, sobretot els fruits secs.

Àngel Velasco, propietari de Torrons Vicens, explica que "l'ametlla i l'avellana han pujat poc i ens ha permès mantenir els preus dels torrons bàsics. Aquest Nadal no hem apujat preus".

Altres ingredients com els ous han pujat poc (+2,4%), o la mel (-0,1%) i el sucre (-11,8%), es paguen més barats que l'any passat. Respecte a fa tres anys, però, acumulen increments del 40%.


I l'ingredient que també continua disparat és la xocolata: ha pujat un 21,9% respecte a l'any passat, i acumula una revalorització del 42,6% en tres anys. Torrons Vicens apunta que han apujat el preu dels torrons de xocolata al voltant d'un 5%.

Velasco assenyala que en origen el cacau ha pujat un 50%, però "nosaltres no ho hem repercutit tot en el consumidor: una gran part l'ha assumit la indústria".

 

Preus més cars i pèrdua de poder adquisitiu

Els canelons, el cabrit o els torrons són només tres exemples que serveixen com a termòmetre per analitzar l'evolució del cistell de la compra dels últims mesos i els últims anys.

Segons l'IPC de novembre publicat per l'INE, la inflació en l'alimentació se situa en el 2%. S'ha moderat moltíssim, després del pic de febrer de l'any passat, quan es va enfilar al 16%.

Carme Poveda, directora d'Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona, apunta que els preus dels aliments van augmentar molt durant el 2022, "amb l'inici de la guerra a Ucraïna i la crisi energètica". Segons Poveda, l'any 2023 es van començar a moderar, i aquest 2024 "s'han continuat normalitzant". De tota manera, recorda que els preus "no han baixat i s'han quedat en un nivell elevat".

La inflació acumulada dels últims tres anys és elevada i no hem recuperat els nivells que teníem abans de la pandèmia. La previsió és que l'alimentació es quedarà en aquest nivell alt de preus i "no creiem que el sector pugui reduir-los els pròxims anys", assenyala Poveda.

Per tant, els experts remarquen que encara no hem pogut recuperar el poder adquisitiu perdut durant la crisi.

"Possiblement, l'any que ve els salaris continuaran pujant per sobre de l'IPC, i continuem recuperant dècimes de poder adquisitiu. De tota manera, l'any que ve encara no es recuperarà el poder adquisitiu perdut durant la crisi."

Per tant, per a l'any que ve, la Cambra de Comerç de Barcelona treballa amb un escenari, encara lluny, que permeti al sector de l'alimentació abaixar els preus del cistell de la compra.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaNadalIPC
Anar al contingut