L'homosexualitat ja no és delicte a l'Índia
- TEMA:
- LGTBIQ+
La justícia de l'Índia ha decidit despenalitzar l'homosexualitat. El Tribunal Suprem del país asiàtic --el segon més poblat del món-- ha dictaminat a favor de posar fi a una prohibició que s'ha mantingut des del segle XIX; fa, concretament, 146 anys.
L'alt tribunal ha declarat il·legal l'article del Codi Penal indi que condemnava amb penes de fins a 10 anys de presó les relacions íntimes entre parelles del mateix sexe. Es tracta d'un article que es remuntava a una llei britànica de l'època victoriana i que ha permès la persecució de gais i lesbianes.
La resolució del Suprem ha estat rebuda amb entusiasme pels activistes LGTBI (Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals), que han declarat que aquest dijous és un gran dia per als drets humans. Tot i això, apunten que, a banda de la despenalització, cal que també es reconeguin els drets d'aquest col·lectiu.
Els cinc jutges de la sala del Suprem indi s'han pronunciat de manera individual i unànime en contra de l'article del Codi Penal que fins ara penalitzava les relacions homosexuals.
En la seva sentència, el president del tribunal, Dipak Misra, justifica aquesta decisió:
"L'article 377 és arbitrari. La comunitat LGTBI té els mateixos drets que la resta de persones. La visió majoritària i la moralitat general no poden dictar els drets constitucionals. La llei s'havia convertit en una arma de fustigació per a la comunitat LGTBI."
El veredicte s'ha pres arran de la petició de cinc persones que van dir que vivien amb el temor de ser fustigades i processades per la policia.
Fa nou anys, un tribunal de Nova Delhi va derogar la llei, però el Suprem la va reincorporar com a delicte el 2013, cedint d'aquesta manera davant la forta pressió dels grups religiosos. Ara, la justícia índia ha tornat a revisar la norma i ha decidit anul·lar-la. I, per tant, les relacions homosexuals han deixat de ser d'un delicte.
- ARXIVAT A:
- LGTBIQ+ Drets humans